Alegerile din 9 iunie vor fi câștigate, în cea mai mare parte a României, de sau cu ajutorul ”jupânilor’’. Cine sunt ei? Jupânii sunt acei primari, președinți de Consilii Județene sau alți potențați locali care folosesc resursele statului și, adeseori, banii furați de la stat pentru a corupe, intimida, păcăli electoratul.
Oamenii ăștia folosesc aceeași mentalitate și de multe ori aceleași resurse precum jupânii care acum sute de ani dispuneau de comunități cum credeau ei de cuviință.
În multe sate oamenii votează ”cu cine trebuie’’, pentru că altfel pot avea probleme cu ajutoarele sociale. Cu autorizațiile de la primărie. Cu nu știu ce acte în regulă sau neregulă.
Și dacă toate astea nu merg, încă se mai practică la greu cadourile electorale. Uneori sunt simple, grosiere, pungi cu ”ceva’’. Alimente, tricouri, agende. De multe ori, e de ajuns doar să dai de băut la cârciuma din sat.
Alteori sunt ceva mai consistente.
Poate un loc de muncă la primărie sau la altă instituție. Poate, dacă ai o firmă și trebuie să mănânce și ea, vreun contract de stat. Poate un pod, poate o asfaltare de uliță, poate doar niște achiziții de ceva. Așa vei vota și tu cu omul politic care ți-a aranjat contractul ăla, vor vota și rudele tale, vor vota și angajații tăi, pentru că sunt direct interesați.
Și, dacă nici asta nu e de ajuns, mai ai la dispoziție instrumente. În primul rând, presa locală. Dacă bagi suficienți bani în ea, iar în multe locuri presa se prostituează, pardon, se vinde pentru sume mici, vor fi destui care vor crede că ,,faci treabă’’.
Dacă e destul de evident că nu ai făcut treabă, presa poate servi, pur și simplu, pentru a-l face praf pe rivalul său. Care va fi zugrăvit neapărat ca mafiot, neomarxist, vândut străinilor, imoral și orice altceva mai vrei.
Nu mai zicem că, dacă ai o mulțime de oameni care câștigă ceva de pe urma ta, contracandidatul nici măcar nu va putea să-și facă destulă campanie electorală. Afișele îi vor fi rupte, pliantele adunate direct din cutiile poștale. Nu se întâmplă numai la țară, vezi asta și în localități bogate de lângă București.
Sigur că trebuie să și ,,faci ceva’’. Un podeț, un drum, un festival.
Pentru asta ai nevoie de bani și e mult mai simplu dacă îi primești pleașcă de la Guvern. Comuna ta a spart toți banii pe salarii și luminițe de Crăciun? Nu e problemă, dacă ai conexiuni politice bune, poți primi prin vreun PNDL sau alt program sau, pur și simplu, printr-o alocare de la Fondul de Rezervă al Guvernului. Asta e, e bine să ai pile și să asculți de cine trebuie.
Lucrurile au fost simplificate pentru jupâni acum vreo 12 ani, când puterea susținută de Traian Băsescu a schimbat legislația electorală și am trecut la alegeri într-un singur tur. Oameni care altfel ar fi pierdut cu brio alegerile le câștigă, pentru că reușesc să strângă un 30-35% ,în condițiile fărâmițării opoziției la ei. Oameni care în turul al doilea ar fi pierdut garantat.
Ce poți să faci când cei mai mulți sunt interesați să rămână așa, pentru perpetuarea Sistemului?
Alegerile în România se câștigă în mare măsură cu instrumentele ,,jupânilor’’ despre care am vorbit mai sus.
Dar nu e totul dramatic. Mai există un electorat autonom, care nu poate fi constrâns, manipulat, mituit.
De el depinde rezultatul alegerilor din 9 iunie. E o alegere între practicile feudale și practicile europene.