Cutremur la vârful instituțiilor anticorupție de la Chișinău

Cutremur la vârful instituțiilor anticorupție de la Chișinău
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Veronica Dragalin, a scris cererea de demisie și denunță un atac al guvernării asupra sistemului de justiție.

Reacția vine după ce un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege care prevede crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) prin comasarea a două procuraturi specializate – Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Generatorul schimbării: atacul Rusiei asupra democrației în 2024

La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a fost ținta unui atac fără precedent asupra democrației, finanțat cu bani murdari din Rusia. Grupările de crimă organizată, contopite cu interesele Kremlinului, au cumpărat sute de mii de voturi la referendumul pentru aderarea țării la UE și în cadrul alegerilor prezidențiale, pentru a înclina balanța în favoarea intereselor geopolitice ale Rusiei.

Încă atunci Maia Sandu a declarat că „sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și corupția electorală”. „Și aici va trebui să tragem linie, să corectăm unde am greșit și să învățăm lecția”, spunea Maia Sandu, în noiembrie 2024.

Au urmat alte reproșuri la adresa procurorilor anticorupție, majoritatea rămași în funcție din perioada statului capturat (2016-2019) de către oligarhul fugar, căutat de Interpol pentru reținere și extrădare, Vladimir Plahotniuc.

Au încercat să se conserve într-un sistem putred

La sfârșitul anului trecut, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a denunțat un „eșec total la Procuratura Anticorupție” pe lupta împotriva corupției mari și mai ales în lupta împotriva corupției politice.

Șefa statului a cerut Guvernului și Parlamentului să propună schimbări urgente. În paralel, Maia Sandu a desfășurat consultări cu partidele și societatea civilă pentru a identifica modalități de impulsionare a actului justiției în dosarele de mare corupție.

La acea etapă deja au ajuns în spațiul public nemulțumirile șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, față de actuala guvernare. Procesul de vetting (evaluarea externă extraordinară a integrității și eticii tuturor procurorilor anticorupție) declanșat de guvernarea PAS a generat reacții acide din partea procurorilor. Procesul se desfășoară cu întârziere și o viza inclusiv pe Veronica Dragalin.

În ianuarie 2025, Maia Sandu a convocat CSS și a cerut din nou măsuri cardinale de combatere a corupției politice, de data aceasta „prin consolidarea arhitecturii instituționale a structurilor responsabile de combaterea corupției”.

De asemenea, șefa statului a vorbit despre necesitatea „îmbunătățirii cadrului legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală, aceste măsuri fiind esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare” din toamna acestui an.

Scrutinul este perceput ca ultima miză a Kremlinului de a prelua controlul politic asupra Chișinăului, care și-a asumat aderarea la UE până în 2030. Instituțiile de securitate din Moldova dispun de informații conform cărora Rusia se pregătește să pună în joc sume fabuloase pentru a propulsa în Parlamentul moldovean o majoritate loială. Scopul Kremlinului este de a utiliza ulterior Moldova (după alegeri) contra Ucrainei.

Replici enervante și acțiuni anticorupție modeste

Retorica șefei PA, Veronica Dragalin, în raport cu guvernarea s-a radicalizat după ultima ședință a CSS și concluziile enunțate public de Maia Sandu.

În ultimii ani, șefa PA a declanșat mai multe scandaluri inter-instituționale. Mai întâi a fost un conflict cu conducerea Centrului Național Anticorupție. A intervenit Parlamentul și a divizat competențele celor două instituții. Apoi, s-a plâns că PA nu are contabil. Ulterior, Veronica Dragalin a cerut un nou sediu pentru PA, deoarece procurorii nu ar avea suficient spațiu.

Pretențiile au iritat nu doar conducerea statului. În cadrul unei vizite recente la Chișinău, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a avut o reacție mai neobișnuită în raport cu procurorii moldoveni: „Dragi colegi, suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă cu ce aveți, că aveți suficient. Că, dacă mai stați 10 ani și vă gândiți ce ar fi mai bine, nu ajungeți nicăieri.”

Inițiativa buclucașă înregistrată în Parlament

Pe 12 februarie 2025, un grup de deputați PAS a înregistrat proiectul care prevede comasarea PA și PCCOCS. Potrivit documentului, la data încetării activității PCCOCS și a PA, „mandatul procurorilor-șefi ai celor două procuraturi specializate și al adjuncților acestora, inclusiv al interimarilor, încetează de drept. PCCOCS și PA își încetează activitatea în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii”.

Aceasta înseamnă că Veronica Dragalin ar fi rămas fără funcție.

Marți, 18 februarie, PA a publicat o opinie vizând proiectul înregistrat de către deputații PAS în care menționează, între altele, că acesta „prezintă un pericol pentru securitatea națională, deoarece va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată” și, în plus, proiectul „subminează statul de drept, separarea puterilor în stat și independența Procuraturii”.

Miercuri dimineață, într-un video publicat pe pagina PA, Veronica Dragalin și-a anunțat demisia, invocând același proiect de comasare a PA și PCCOCS despre care spune că „este un atac asupra justiției”.

În mesajul său, ea le-a cerut deputaților să voteze împotrivă: „Prin aprobarea acestei legi, transmiteți mesajul că justiția poate fi influențată de capriciile politice. Le transmiteți procurorilor și tinerilor care ar dori să devină procurori că cei care își asumă responsabilități importante pot fi înlăturați sau retrogradați din funcții. Iar moldovenilor din diaspora le transmiteți mesajul că nu merită să te întorci acasă”.

În cererea de demisie transmisă procurorului general, Veronica Dragalin susține că „aprobarea proiectului va duce la o catastrofă în sistemul de justiție și, în consecință, în întreaga țară”.

Potrivit ei, „Legea propusă va distruge tot ce a fost pus la bază în ultimii doi ani și jumătate pentru a fortifica PA și a crea un adevărat stat de drept”. Dragalin susține că pleacă din funcție în speranța că așa „va opri această inițiativă și că Republica Moldova va evita o criză constituțională”.

Grosu și Recean: „E vorba de țară, nu de Dragalin”

Proiectul de lege este semnat de 29 de deputați PAS. Partidul deține însă o majoritate parlamentară formată din 62 de deputați (din totalul de 101). Cel puțin doi deputați PAS și-au exprimat reticența în privința votului pentru proiectul vizând crearea noii procuraturi (PACCO). Acesta este supus dezbaterilor publice și ar putea fi transmis, pentru expertizare, Comisiei de la Veneția.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul PAS, a spus că demisia Veronicăi Dragalin nu va determina autoritățile să renunțe la ideea comasării celor două procuraturi specializate, pentru că „proiectul înregistrat recent în Parlament nu este despre o persoană, ci despre a construi o procuratură specializată, mai integră, care să facă față amenințărilor fără precedent la adresa Republicii Moldova din partea grupărilor criminale și să livreze dreptate pentru oameni. Lipsa de rezultate nu mai poate fi tolerată. Marii hoți încă nu stau la pușcărie. Nu avem timp să așteptăm. Trebuie să apărăm țara de grupări criminale finanțate la greu de Kremlin. Nu ne jucăm de-a țara, ci o apărăm”.

În legătură cu acest subiect, premierul moldovean Dorin Recean a spus că crearea PACCO este „o necesitate obiectivă care reiese din felul cum acționează grupările de crimă organizată contra Moldovei”:

„Discuția nu este despre Veronica Dragalin. Nu vreau să comentez declarațiile ei politice, dar cred că întreaga societate este dezamăgită de lupta anticorupție.

De ce? Pentru că așteptarea era că vine un om nou, din SUA, care va schimba Procuratura. Ce s-a întâmplat? Vă spun: Procuratura a schimbat acest om!

Și în loc ca Procuratura să lupte cu corupția - luptă pentru status-quo. Ei (procurorii – n.red.) nu vor vetting, nu vor ca această comisie externă să le verifice integritatea financiară și profesională. În 2023 îi încurca CNA.

În 2024 a fost acea discuție penibilă – că ei nu încăpeau în clădire… Eu asta nu pot să înțeleg! În 2024, i-a încurcat vettingul. Ei nu puteau lupta cu corupția, pentru că se gândeau că le vor fi verificate averile.

Deci discuția nu este despre Dragalin. Discuția este despre nevoia ca statul să-și restructureze modul în care luptă cu corupția și cu crima organizată ce alimentează corupția și generează corupție electorală și corupție politică”, a spus premierul Dorin Recean. 

Veronica Dragalin a preluat conducerea Procuraturii Anticorupție în august 2022 ca urmare a unui concurs.

Ea a venit la Chișinău din SUA, unde a lucrat ca procuror-adjunct în Secția de corupție publică și drepturi civile din cadrul biroului procurorului american din districtul central al Californiei.

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇