Cum a reușit Barbie să-l sperie pe Putin? - Galerie foto

Cu toate că nu a ajuns în cinematografe, rușii au făcut o pasiune pentru film. Pe rețelele sociale sunt mii de poze cu tineri care se îmbracă la fel ca Barbie și Ken.

Putin știe ce înseamnă valorile occidentale încă de pe vremea când era un trimis al KGB-ului, în Dresda, Germania de Est, când câștiga 800 de mărci pe lună, plus 100 de dolari diurnă.

Postările de pe rețelele sociale ne ajută să observăm că s-a creat o lume paralelă în Rusia, deconectată de mesajul și voința politică dictate de Kremlin.
Cum a reușit Barbie să-l sperie pe Putin? - <span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Galerie foto</span></span></span>
RUSIA. Mania Barbie l-a făcut pe Putin să reacționeze prin reprezentanții săi, cerând interzicerea păpușilor - Foto: Hepta.ro

O lume roz, din plastic, a lansat o modă în Rusia care a învins cenzura și a provocat îngrijorări la cel mai înalt nivel politic. Din nou, ca de multe ori în istorie, forța unei creații artistice se dovedește mai puternică decât cea a unei armate. 

Filmul care a avut încasări de peste un miliard de dolari, fiind lansat în cinematografe doar în urmă cu două săptămâni, a fost interzis în țari ca Pakistan, Egipt, Qatar, Iran, Arabia Saudită și altele din cauza fundamentalismului religios. 

Producția nu rulează nici în Rusia, pentru că studiourile care au realizat-o s-au retras de pe această piață, după ce Putin a invadat Ucraina.

Chiar dacă nu a ajuns în cinematografe, rușii au făcut o pasiune pentru film. Pe rețelele sociale sunt mii de poze cu tineri care se îmbracă la fel ca Barbie și Ken.

Un angajat în lagărul socialist

Cu toată cenzura, cel mai probabil, filmul a fost piratat și sunt site-uri de pe care poate fi descărcat.

ADVERTISING

Dacă nu l-a văzut încă, Putin ar trebui s-o facă, să evadeze două ore din atmosfera apăsătoare de agenție KGB prăfuită a birourilor de la Kremlin și ar vedea lumea cu alți ochi, diferit de cum i-o prezintă consilierii săi, oameni speriați de moarte, care nu vor să-l supere.

Putin știe ce înseamnă valorile occidentale încă de pe vremea când era un trimis al KGB-ului în Dresda, Germania de Est, când câștiga 800 de mărci pe lună, plus 100 de dolari diurnă, conform scriitorului Philip Short, autorul biografiei „Putin - viața și timpul său”.

La carte de Vladimir Poutine Ètablie par la Stasi
SPION KGB. Legitimația lui Vladimir Putin, pe vremea când lucra la Dresda, anul 1985, în Germania de Est - Foto: Hepta.ro/ Arhiva STASI

Actualul președinte al Rusiei se uita cu invidie peste zid, în Germania de Vest, făcând aranjamente să cumpere haine, televizoare, aparate video, casetofoane și obiecte casnice, să le ducă la Moscova.

În 1985, când lucra în Germania de Est, diferența nivelului de trai între blocul socialist și cel occidental devenise deja uriașă.

Dacă Putin ar vedea Barbie, i-ar fi imposibil să nu sesizeze în ce hău și-a aruncat țara. 

Între Rusia și lumea civilizată s-a căscat o prăpastie care va fi greu de acoperit în următoarele decenii.

Să interzicem Barbie!

Barbie este o elegie despre libertate, despre egalitatea între sexe, despre identitate și aspirațiile individuale. E despre tot ce neagă, cu violență, Vladimir Putin poporului rus și vrea să distrugă în Ucraina, țara pe care a invadat-o.

Marina Butina, 34 de ani, membră a Dumei de Stat, o agentă FSB, condamnată în SUA, în absență, pentru spionaj, a cerut ca rușii care văd filmul să fie amendați, iar păpușile Barbie să fie interzise.

„Avem propriile noastre păpuși... Barbie împreună cu compania Mattel ar trebui să fie scoase de pe piață. Pentru că ei aduc LGBTQ aici. Să-i lăsăm să promoveze LGBTQ acolo în Occident. Noi nu avem nevoie de asta”, a declarat deputata Marina Butina.

MariaButinaRusiaDeputatWK
KREMLIN. Marina Butina, agentă FSB, deputat în Duma de Stat a Rusiei, cere interzicerea păpușilor Barbie pentru că promovează relațiile între persoane de același sex - Foto: Wikimedia Commons

Probabil, agenta FSB exprimă exact gândirea șefului ei și a aliaților săi, deranjați de impactul filmului asupra cetățenilor ruși.

„Ador filmele. Mă refer la marile premiere ale anului - Barbie și Oppenheimer. Abia aștept să le văd și m-am gândit să mă duc în Kazahstan, dacă aici nu se poate”, a declarat un student rus pentru cotidianul „The Moscow Times”.

Dictatorii au prostul obicei de a fi duplicitari. Au un mod de comportament alături de apropiați și unul cu totul diferit în public.

Mesajul lui Putin, transmis prin reprezentanții săi, exprimă de fapt temerea că tinerii Rusiei vor reuși la un moment dat să reînceapă protestele și să-i conteste din nou autoritatea, cum s-a întâmplat în urmă cu un deceniu.

Tot ce urăște Putin mai mult

Faptul că Barbie a creat o „manie” în Rusia, unde filmul nici măcar nu rulează în cinematografe, amintește de ultimii ani ai lui Ceaușescu, când o mare parte a populației a reușit să se conecteze la cultura occidentală tot prin filme interzise, dar care erau vizionate pe miile de aparate video aduse, clandestin, din străinătate.

Rețelele sociale, postările ne ajută să observăm că s-a creat o astfel de lume paralelă și în Rusia, deconectată de mesajul și voința politică dictate de Kremlin.

Vladimir Putin cheltuie miliarde de dolari pe arme, a distrus economia țării și încearcă să schimbe „ordinea mondială”, trimițându-i pe ruși la moarte, pentru a se menține la putere și a cuceri noi teritorii, în timp ce un film despre călătoria simbolică a unor păpuși în lumea reală îi minează strategia criminală.

Barbie e tot ce urăște Putin mai mult - o lume colorată, lumina, zâmbetele, libertatea și fericirea. Barbie reprezintă tot ce-l poate înlătura pe Putin de la putere și poate duce la oprirea războiului - dorința de libertate a tinerei generații din Rusia.

„Sunt o persoană care își alege ținute speciale la filmele pe care le vede. Mi-am făcut tot felul de planuri cu ce să mă îmbrac atunci când voi merge să văd Barbie sau la Oppenheimer. Dar acum se pare că voi sta acasă, îmbrăcată în aceste ținute și mă voi uita la versiunile piratate ale filmelor…, dar voi merge la petrecerile tematice. Ce altceva aș putea să fac?”, a declarat Ekaterina Sukhobrus, o tânără din Rusia care lucrează la un canal You Tube, pentru cotidianul „The Moscow Times”.

Producția Barbie nu e un plan de atac, nu e o armă secretă, nu a fost făcută să dărâme dictatori și nimeni nu s-a gândit că poate aduce pacea, dar forța filmului, consistența personajelor și complexitatea mesajelor, care propagă nevoia de libertate a oamenilor, în orice condiții, reprezintă o explozie de umanitate de care Rusia are nevoie pentru a se schimba, pentru a supraviețui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇