Primăria Capitalei a fost recent amendată de Ministerul Mediului cu suma de 100.000 lei, pentru nereguli privind administrarea spațiilor verzi.
Cea mai gravă mi se pare constatarea că Bucureștiul deține o suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor de 8,89 mp, mult sub limita impusă de Ordonanța de Urgență 195/2005 privind protecția mediului – 26 mp/locuitor.
Dar și sub norma UE care este tot 26 mp/locuitor. Spre comparație, Viena are, conform statisticilor, o suprafață de 120 mp/locuitor, fiind urmată de Helsinki (100) și Stockholm (86).
Colac peste pupăză, primăria nu dispune nici măcar de un registru al spațiilor verzi, așa cum cer normele, și cum este strict necesar pentru a urmări situația la zi. Mi se pare de necrezut că nu-l are deloc. Mai curând, îmi vine să bănuiesc că registrul există, dar, ca să nu afle inspectorii ce-i înăuntru, cei vizați s-au făcut că nu-l găsesc. Părerea mea!
Primarul general s-a simțit călcat pe bătătură
Se pare că doamna Gabriela Firea contestă cele constatate de catre inspectorii Ministerului. În mod normal, ar trebui să argumenteze, explicând că cifrele reale sunt altele că, de exemplu, nivelul suprafețelor verzi pe cap de bucureștean este peste 26 mp, că deci se respectă atât prevederile OUG 95/2005, cât și norma europeană.
Tot în mod normal putea arăta numaidecât registrul spațiilor verzi, ca să vadă tot omul cum urmărește dânsa, eventual chiar personal, evoluția acestui parametru, vital pentru o capitală europeană.
Nici vorbă de așa ceva. Replica țâfnoasă a doamnei Firea, dată la vederea usturătoarei amenzi, nu contestă nimic, ci numai atacă.
Dar cum? În stilul cel mai suburban posibil. Primarul General s-a declanșat în termeni nedemni pentru un demnitar care se adresează oficial către un alt demnitar.
Limbajul nedemn al demnitarului respectiv
Citez, în extras, din ceea ce strigă domnia sa pe o rețea de socializare:
„Aloo, Ministerul Mediului!? Domnu’ Alexe!!”
„Aud că vă relaxaţi în Deltă, la resort luxos!!”
„Lăsaţi distracţia, campania electorală şi aşa-zisele controale în bătaie de joc, cu amenzi abuzive”
„Domnul Ministru e pe la Iaşi, prin campanie, vrea să fie preşedinte de Consiliu judeţean! Îl doare în cot de Bucureşti”
„Aici vine doar să-şi ia salariu gras, secretară drăguţă, maşini, protocoale, interese!”
Atenție, aceste cuvinte nu aparțin unei jurnaliste care și-a depășit limitele deontologiei profesionale și a luat-o razna pe arătură. Ele sunt emanate din gura unei personalități de seamă din ierarhia României, una care a fost aleasă prin vot de bucureșteni și una care are pretenția să mai fie aleasă tot de ei, încă o dată, după ce îi poluează verbal, cât o țin rărunchii.
Aceste cuvinte le aud și funcționarii primăriei, cei care trebuie să se supună riguros controalelor dispuse de organe superioare, dar care o știu tocmai pe șefa lor supremă făcând mișto de respectivele organe și tratându-l la bășcălie pe minstrul lor. Nu-i acesta un îndemn la haos?
Iertați-mi termenii, dar aș vrea fiu pe înțelesul doamnei Firea.
Poluare cu vorbe alese, dar tot poluare
În fine, nu merită să ne oprim prea mult la stilul birjăresc în care actualul demnitar a învățat să se exprime, pe maidanele Bacăului. Mai interesant mi se pare ce promitea candidata Gabriela Firea înainte de alegerile din 2016, la capitolul „Poluarea atmosferei”. Citez din programul domniei sale de atunci (pag. 29-30):
„extinderea suprafețelor de spații verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene-alveole stradale, construcții abandonate şi terenuri degradate”.
Observați? Ceva exprimat complicat, parcă anume să nu înțeleagă nimeni nimic, să-ți pară scris adânc și să-ți fie rușine să întrebi! Și, în plus, fără termen. Un fel de sine die.
Mai departe:
„înființarea de minipepiniere la liziera parcurilor, pe terenurile degradate, în cartierele bucureștene, cu impact pozitiv pe termen mediu și lung atât asupra calității aerului, cât şi asupra calității materialului dendrologic”.
Tot sine die, bineînțeles! Mă întreb dacă ne ia oare de proști doamna Firea, dacă își închipuie că vom cădea pe spate când vom auzi de minipepinierele domniei sale, de impactul lor pozitiv și, mai ales, de calitatea materialului dendrologic.
Material dendrologic, stimată doamnă Gabriela, sunt spațiile verzi, pe care le-ați desființat, ca să construiască pe ele blocuri clienții domniei voastre, cărora le-ați oferit hatârul – pardon, autorizația – primăriei.
Și mai departe:
„desființarea construcțiilor ilegale”. Ce spui, Franz? S-a desființat cumva cea mai mare construcție ilegală din oraș, mastodontul de 19 etaje „Cathedral Plaza”, aflată in flancul Catedralei Catolice Sfântul Iosif? Demolarea a fost cerută prin sentință judecătorească. A făcut primăria altceva, în afară de o scrisoare nereverențioasă, pe care poluatoarea verbală Firea și-a permis s-o adreseze arhidiecezei catolice?
Și iarăși mai departe:
„în cadrul proiectelor de reabilitare a liniilor de tramvai, izolarea acestora de traficul general și înierbarea lor”. Izolarea liniilor de tramvai de traficul general? Tocmai s-a inaugurat traficul general cu autobuzele anume pe liniile de tramvai, adică invers de așa cum promitea doamna Firea în „Programul” său.
Chiar așa, cum să „înierbezi” liniile, pe care tocmai au început să circule autobuzele? Noroc că nimeni n-a „înierbat” încă aproape nimic!
Amenda doamnei Firea se va plăti, cumva, din buzunarul bucureștenilor?
Cele de mai sus sunt numai crâmpeie din „Programul de guverare locală” de acum patru ani al doamnei Firea. Dar exemple de acest fel sunt numeroase. Aș zice chiar că întreg programul era poluat verbal la maximum.
Iar acum, viitoarea candidată la primărie ne pregătește alt program, probabil altă poluare, cu care invită bucureștenii s-o voteze în septembrie.
În loc să se rățoiască la minstrul Mediului cu mâna-n șold, aș aștepta de la domnia sa să explice transparent, pentru toată lumea, cine va plăti amenda de 100.000 lei, urmare nerespectării OUG 195/2005 și altor nereguli constatate de inspectori. Îi va plăti domnia sa personal, din poșeta domniei sale?
Mă îndoiesc. Banuiesc mai curând că amenda o va plăti primăria din banii săi, adică ai contribuabililor, adică ai bucureștenilor. Mi se pare nedrept. Nu bucureștenii trebuiau să asigure acel minim de 26 mp spațiu verde per capita, nu ei trebuiau să întocmească și să țină la zi registrul respectiv al spațiilor verzi, nu ei trebuiau să asigure depoluarea capitalei – altfel decât poluând-o cu vorbe goale.
Aproape că-mi vine s-o parafrazez pe doamna primar general și să scriu pe site: ”Aloooo, primăria capitalei? Coana Firea? Aud că vă relaxați în Voluntari, la resort piscină! Lăsați distracția, campania electorală, poluarea verbală și plătiți amenda de 100.000 lei din buzunarul dvs. Nu cumva dintr-al bucureștenilor, de care vă doare în cot. Și – na, că era să uit! – pe ai căror bani primiți dvs salariu gras, mașini, protocoale, interese”.