Ciolacu, pe urmele lui Dragnea, cu susținere PNL

Liderul PSD a fost descumpănit de reacția procurorului european, care l-a acuzat că favorizează accelerarea fenomenului de corupție din România, în urma protejării celor care nu-și plătesc taxele.
Ciolacu, pe urmele lui Dragnea, cu susținere PNL
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce s-a bătut cu pumnul în piept că anul viitor va crește încasările din impozite la un nivel fără precedent, premierul Marcel Ciolacu a făcut un cadou de milioane de euro evazioniștilor.

Creșterea pragului până la care o persoană nu face închisoare dacă nu și-a plătit taxele, de la 100.000 de euro la un milion, a produs o mare surpriză în societate, dar și o reacție negativă din partea opiniei publice, a economiștilor și magistraților.

„Nu scapă nimeni de închisoare. În primul rând, nu iese nimeni din pușcărie. În al doilea rând, în proiectul meu şi al domnului…Nicolae Ciucă, …am reintrodus din nou competențe (de anchetă și punere sub acuzare -n.red.) pentru DIICOT și DNA.

Am introdus majorări până la 15 ani (a pedepselor – n.red.) pentru evaziunea la TVA, lucru care e valabil şi la nivelul Uniunii Europene. S-a venit cu două amendamente de modificări. Nu iese nimeni din nicio închisoare, pentru că nicio lege nu este retroactivă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu (PSD). 

ADVERTISING

„Amendamentele de modificări” la care se referă prim-ministrul creează posibilitatea unui pariu tentant pentru mulți oameni de afaceri și administratori de companii.

Au posibilitatea să mizeze pe neplata taxelor până la suma de un milion de euro, iar dacă nu sunt prinși, rămân cu banii, iar dacă au ghinion, îi returnează cu o penalizare de 15%, plus dobândă și rata inflației, fără nicio pedeapsă. Adică, în cel mai rău caz, riscă maximum 25% peste suma datorată. 

„…dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală”se arată într-unul din amendamentele depuse de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Nicolae Ciucă, președintele PNL.

BUCURESTI - PARLAMENT - GUVERN CIOLACU
CIOLACU ȘI CIUCĂ. Un balet legislativ al liderilor PSD și PNL a creat o cale de scăpare pentru marii evazioniști - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Kovesi: O modificare ce pune întrebări serioase

Cu un buget supraevaluat, votat de Parlament, cu o amânare a oricărei reforme instituționale sau reducere a încărcatelor scheme de personal din instituțiile publice și cu o creștere a impozitelor pentru companiile și salariații din mediul privat, actualul premier aruncă România într-o aventură existențială, marcată de patru rânduri de alegeri ce se vor desfășura pe parcursul unui singur an.

„Pentru un specialist, propunerea de lege, adoptată extrem de rapid, pune… întrebări serioase. De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind puțin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum o fraudă fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”, a anunțat Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, într-o declarație publicată de Spotmedia.ro.

Salvarea evazioniștilor a fost decisă la nivelul coaliției PSD-PNL. De aici vine grija obsesivă a lui Marcel Ciolacu de a aminti în toate declarațiile sale că autor al creșterii pragului este și Nicolae Ciucă.

Modificarea a fost făcută pentru a-i ajuta pe sponsorii partidelor, care vor ceva în schimb pentru banii investiți în lunga campanie electorală de anul viitor.

Așa că soluția de a-i proteja de închisoare pe rău platnici a apărut ca una avantajoasă pentru ambele părți, vulnerabilizând statul și adâncind și mai mult prăpastia dintre privilegiați și publicul larg.

Ciolacu, un pas înapoi, dar legea are șanse mici de blocare

„Dacă experții de la parchete au alte puncte de vedere, o să modificăm. S-a făcut o estimare că ceea ce a funcționat până acum a fost o tâmpenie. Au făcut alte state înaintea noastră aceste estimări şi a reieșit că prioritatea oricărui stat este încasarea banilor”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Reacția vine după declarația Laurei Codruța Kovesi, care a spus că „adoptarea acestei legi ar putea fi o problemă reală pentru Parchetul European în investigațiile transfrontaliere. În funcție de circumstanțe și de momentul săvârșirii faptei, cauza de nepedepsire ar putea fi aplicabilă pentru dosare de fraudă la TVA care afectează bugetul mai multor state, dacă paguba produsă în România este mai mică de un milion de euro”.

TIMISOARA - PREMIUL SPERANTA - LAURA CODRUTA KOVES
AVERTISMENT. Laura Codruța Kovesi l-a atenționat pe premier că iertarea de închisoare a evazioniștilor pune în pericol lupta anticorupție la nivel european - Foto: Dani Amariei/ Mediafax/ Hepta.ro

Din păcate, legea modificată a evaziunii fiscale a fost votată de Parlament și a plecat spre promulgare la Palatul Cotroceni. E greu de presupus că Iohannis o va întoarce în Legislativ. 

Din modul în care funcționează coaliția, sunt mari șanse ca liderii alianței să se fi consultat cu președintele în ce privește protejarea de închisoare a marilor evazioniști.

Un nou PSD, la fel ca întotdeauna

Până când PSD și PNL se vor replia în cazul acestui scandal, USR a anunțat că va face o sesizare la CCR cu privire la această lege.

„În realitate, (modificarea - n.red.) nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazioniști din România. Acesta e scopul principal. Al doilea obiectiv e de a crea pârghii împotriva oamenilor de afaceri… Atacăm această lege pentru că e cel puțin la fel de nocivă ca și cea a lui Rădulescu - Mitralieră din anii trecuți, care propunea anumite amnistii”, a declarat deputatul Stelian Ion (USR). 

Marcel Ciolacu a susținut că modelul pe care l-a avut în vedere e acela din Spania, unde vedete ca Shakira și Messi, acuzate de Fisc că nu și-au plătit taxele, au făcut înțelegeri cu procurorii și, în schimbul recuperării prejudiciului și a unor amenzi, au scăpat de acuzații și de posibilitatea de a merge la închisoare.

Marea problemă din România e că oamenii politici au alterat profund relația dintre instituțiile fiscale și contribuabili. Legile și regulile se aplică selectiv, existând persoane protejate de eventuale controale în ce privește plata impozitelor.

Modificarea legislativă propusă de Ciolacu și Ciucă amintește de perioada lui Liviu Dragnea, atunci când se dezvoltase un adevărat plan național de protejare a corupților.

Episodul e o nouă povară pe umerii coaliției de guvernare care pierde rapid și masiv încrederea cetățenilor, care o aseamănă tot mai mult cu PSD-ul din perioada 2016-2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇