Cine va câștiga Bucureștiul? O ecuație complicată și un favorit

Lupta pentru controlul administrației Capitalei are un puternic caracter politic și rezultatul va conta în modelarea campaniilor pentru alegerile parlamentare și cele prezidențiale. Deși la prima vedere ne îndreptăm spre repetarea confruntării dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea, taberele din spatele celor doi candidați nu s-au conturat încă și pot apărea surprize.
Cine va câștiga Bucureștiul? O ecuație complicată și un favorit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Una dintre divergențele care blochează negocierile PNL și PSD e și competiția pentru Primăria București. Cele două formațiuni poate ar fi reușit să se înțeleagă, dacă unul dintre partide ar fi primit susținerea partenerului de coaliție pentru președinția României, în schimbul poziției de prim-ministru și a celei de edil al Capitalei. Dar nici liberalii și nici social-democrații n-au suficiente voturi pentru a „garanta o înțelegere echitabilă”.

Cu alte cuvinte, PNL și PSD, în acest moment, nu au candidați competitivi care ar putea să-l îndepărteze pe actualul primar al Bucureștiului.

Gabriela Firea își dorește mult să intre în cursă pentru a-și lua revanșa în fața lui Nicușor Dan, dar Marcel Ciolacu, liderul PSD, ezită s-o nominalizeze din cauza posibilității de a crea în campania pentru alegerile locale un val anti-PSD în București, care se poate răsfrânge și asupra scrutinelor pentru Parlament și președinție.

„Recunosc, am plecat un pic mai necăjită de la acea discuție, dar e normal ca şi în viața politică, ca şi în cea personală, să existe momente care nu sunt neapărat dorite…”, a declarat Gabriela Firea după o întâlnire pe care a avut-o cu Marcel Ciolacu la începutul acestei luni.

ADVERTISING

„Au fost discuții care nu au mers în aceeași direcție, direcție pe care o consideram… potrivită… în momentul în care un partid are un candidat cu potențial, indiferent cum se numește el, şi care are în acest moment în jurul cifrei de 30%… iar cu o campanie bună se duce spre 40% şi nu este desemnat, şi se fac alte negocieri, eventual pentru candidați care au 8 sau 10% (susținere - n.red.), dar prin… negocieri va ajunge să fie susținut de o masă mare de oameni, este normal să-ți pui întrebarea ce semnal dai în țară, către ceilalți oameni care intră cu bună credință în politică”, adaugă Gabriela Firea.

BUCURESTI - REUNIUNE CONDUCERE COLECTIVA INTERIMAR
AȘTEPTARE. Gabriela Firea nu a fost încă nominalizată de PSD pentru a candida la Primăria București, deși ea susține că va obține 40% din voturile bucureștenilor - Foto: Eduard Vînătoru/ Mediafax/ Hepta.ro

PNL îl testează pe Burduja

Cifrele promovate de fostul primar par a avea legătură cu rezultatele pe care le-a înregistrat în urmă cu patru ani, atunci când a obținut 38% din voturile exprimate, cu aproape cinci procente sub Nicușor Dan. 

Senatoarea PSD speră să conserve rezultatul obținut în urmă cu patru ani și chiar să-l îmbunătățească.

Totuși, e greu de presupus că Gabriela Firea va rămâne la același nivel, în situația în care va candida doar cu sprijinul social-democraților, de data asta intrând în cursă fără a mai avea avantajul funcției de primar pe care l-a avut în urmă cu patru ani. 

În cazul în care coaliția PSD-PNL se va destrăma, e greu de presupus că liberalii nu se vor alinia în spatele lui Nicușor Dan, doar și pentru a marca o victorie simbolică în fața PSD, înainte de parlamentare.

În aceste zile, fără a avea nominalizarea PNL, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a lansat o campanie pentru Primăria București. 

Deputatul liberal speră să obțină susținerea celor două partide din coaliția guvernamentală și, astfel, să aibă o șansă în confruntarea cu Nicușor Dan, dar perspectivele ministrului Burduja sunt tot mai nesigure, în condițiile neînțelegerilor dintre cele două partide.

SondajAlegeriBucurestiBUNPrimarie
ARBITRII PNL. Într-un sondaj orientat pe votul politic din București se observă că voturile liberalilor pot decide primarul între Gabriela Firea și Nicușor Dan

Tactica falimentară a candidatului propriu

În cel mai recent sondaj de opinie pentru București, realizat de Ipsos, cu tema alegerilor europarlamentare, PSD conducea în intențiile de vot cu 33,7%, urmat de USR cu 26,5% și PNL - 16%. Această distribuire a intențiilor de vot îl favorizează pe Nicușor Dan, în situația în care PSD și PNL nu vor avea un candidat comun.

O mare parte dintre liberali pot migra spre primarul în funcție, într-o confruntare PSD - anti PSD, la alegerile pentru Primăria București. 

Chiar dacă PNL îl va nominaliza pe Sebastian Burduja, o cotă importantă din voturile partidului se pot duce spre Nicușor Dan.

Dacă merg cu un candidat puțin cunoscut, liberalii sunt în pericol să înregistreze o nouă înfrângere la București, așa cum s-a întâmplat în 2016, când, în linii mari, au aplicat cam aceeași tactică a candidatului propriu.

Conform unor surse interne, în PNL au început pregătirile pentru o posibilă distanțare de PSD.

Se caută soluții atât pentru varianta de rămânere la guvernare, dar cu o strategie electorală proprie, cât și pentru cea a părăsirii Executivului și intrarea în competiție directă cu PSD.

BUCURESTI- PALATUL VICTORIA- SEDINTA DE GUVERN- 7
A TREIA CALE. Sebastian Burduja a lansat o campanie test pentru Primăria București care a trecut neobservată - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

O sabie cu două tăișuri

„Dacă va fi o decizie politică a partenerilor de coaliție să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul președinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru. Eu am intrat în acest proiect după o discuție, inclusiv cu președintele României, că vom duce această coaliție și această guvernare cel puțin până în anul 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, încercând să descurajeze tendințele liberalilor de a părăsi coaliția.

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, profund nedemocratică, reprezintă o sabie cu două tăișuri pentru PSD. Deși ajută partidul să păstreze un număr mare de edili, peste 1.300, conform rezultatelor alegerilor din 2020, nu se poate apropia de marile orașe, controlate de USR și PNL.

Situația reprezintă un dezavantaj din perspectiva alegerilor generale și prezidențiale, social-democrații pierzând partida în fața publicului urban.

PSD o să obțină un scor bun

„În acest moment, PNL nu mă sprijină pentru alegerile viitoare, dar încă nu suntem în campanie electorală. Pe de altă parte, nu şi-a anunțat oficial un candidat”, a declarat Nicușor Dan, spunând că încă are încredere că, până la urmă, liberalii vor lua decizia de a-i acorda susținerea politică pentru un nou mandat.

„O să fie alegeri locale, foarte probabil, în septembrie, sigur într-un singur tur şi atunci… vor conta… primii doi candidați, adică lucrurile se vor polariza. PSD e partidul cel mai mare din București, orice candidat al lui o să aibă un scor bun. Eu am deja o anumită cotă de încredere, deci asta o să fie bătălia”, a mai explicat actualul edil al Capitalei.

Deși există și o componentă administrativă, în alegerile locale din București, opțiunile politice joacă un rol important.

În prima parte a mandatului, Nicușor Dan a fost contestat din cauza problemelor legate de încălzirea apartamentelor, traficul dificil, renunțarea la „panseluțele” din parcuri și decorațiunile de Crăciun.

Consecvența cu care a înlocuit țevile învechite din sistemul de termoficare al orașului, încurajarea transportului în comun și împrospătarea parcului de tramvaie și autobuze, dar și faptul că nu a fost implicat în niciun scandal major de corupție au făcut ca în a doua jumătate a mandatului să recâștige încrederea unei părți a alegătorilor din București. Totuși, o posibilă candidatură a Gabrielei Firea, având în spate PSD, reprezintă o amenințare puternică pentru actualul primar. 

În acest moment, cu șapte luni înainte de alegeri, Nicușor Dan, susținut, deocamdată, doar de alianța ADU (Alianța Dreapta Unită- USR, FD și PMP), are, totuși, prima șansă să obțină un nou mandat.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇