Cu un naționalist autoproclamat susținător al lui Trump în fruntea sondajelor pentru primul tur al noii curse prezidențiale din România, marea întrebare este: Ce candidat îl poate învinge?, scrie Politico, într-o analiză publicată sâmbătă.
Prima tentativă a României de a organiza alegeri prezidențiale în noiembrie anul trecut a fost anulată dramatic, pe fondul acuzațiilor de campanie ilegală și ingerință rusă, acuzații care l-au propulsat pe candidatul independent ultranaționalist Călin Georgescu ca surprinzător câștigător.
Cum Georgescu nu mai are voie să candideze, George Simion, liderul în vârstă de 38 de ani al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), i-a preluat moștenirea și a urcat pe prima poziție. Sondajele sugerează că are șanse aproape certe să ajungă în turul al doilea, programat pe 18 mai, unde se vor confrunta primii doi candidați din primul tur, scrie Politico.
Potrivit Poll of Polls realizat de POLITICO, Simion este susținut de aproximativ 30% dintre alegători.
Iar lupta pentru locul doi se anunță strânsă.
Conform acelorași date, candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, ar obține 24% din voturi; primarul centrist independent al Bucureștiului, Nicușor Dan, ar strânge 22%; fostul premier devenit naționalist Victor Ponta ar aduna 10%; iar reformista Elena Lasconi s-ar opri la 7%.
Însă rezultatul șocant din noiembrie a arătat că multe se pot schimba în ultimele zile dinaintea alegerilor. Votul diasporei, de obicei neacoperit de sondaje, poate avea un impact important, iar mulți alegători își decid votul în ultimul moment.
Cum s-ar descurca fiecare dintre cei patru în fața lui Simion, într-un tur doi?
Deși mulți alegători nu își doresc un președinte care să destabilizeze poziția României în UE și NATO, această preocupare nu este mereu prioritară când vine vorba de problemele interne.
Analistul politic Radu Magdin avertizează că nu e deloc sigur că alegătorii se vor mobiliza împotriva unui candidat extremist, având în vedere cât de adâncă este frustrarea publică față de corupția și ineficiența partidelor tradiționale, PSD și PNL.
„Simion este principalul reprezentant al unui sentiment anti-sistem puternic din societatea românească, deci rămâne de văzut dacă cei care nu sunt neapărat pro-sistem, dar caută alternative mai moderate, vor reuși să se impună în fața acestui val anti-sistem”, a spus el.
Omul sistemului
Fost lider PNL, Crin Antonescu pare bine plasat pentru a intra în turul doi și reprezintă coaliția de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR.
Dezavantajul său: este perceput ca simbolul vechii ordini politice, iar răbdarea publicului față de PSD și PNL este pe sfârșite. Pe de altă parte, cele două partide dispun de echipe de campanie experimentate, capabile să mobilizeze alegătorii la nivel național.
Sondajele realizate de Flashdata și AtlasIntel arată că Antonescu l-ar putea învinge pe Simion în turul doi.
- Luptă strânsă între George Simion, Crin Antonescu și Nicușor Dan - sondaj Flashdata
- Un sondaj AtlasIntel a găsit un candidat la prezidențiale în care românii au mai mare încredere ca-n Georgescu
În teorie, pedigree-ul său politic îi oferă o bază electorală largă, sprijinită de infrastructura partidelor și bastioanele regionale.
„Împreună, PNL și PSD au peste 75% din primarii din România”, afirmă Remus Ștefureac, analist politic și director al Inscop Research.
Primarii din orașe mici și sate pot convinge alegătorii să voteze candidatul partidului, promițând acces mai facil la fonduri pentru proiecte locale, dacă „ai lor” ajung la conducere.
Politica locală în România poate fi dură: unii primari amenință că vor tăia ajutoarele sociale celor care nu îi susțin, iar alții oferă bani - de regulă în jur de 20 de euro - alegătorilor din sate pentru a le vota candidatul. Deși aceste practici sunt ilegale, autoritățile închid ochii, adesea, scrie Politico.
O sursă anonimă a descris cum astfel de metode au fost folosite pentru a aduce zeci de mii de oameni la un miting recent în sprijinul lui Antonescu, în sudul României. Publicația a contactat organizatorii, dar nu a primit un răspuns.
Totuși, sprijinul celor trei partide poate fi și un dezavantaj. E greu ca un singur candidat să fie pe placul tuturor susținătorilor PSD, PNL și UDMR, mai ales că PSD și PNL au fost rivali tradiționali.
Și rețelele locale ale partidelor nu i-au ajutat în alegerile anulate din noiembrie. Când fiecare a avut propriul candidat, „abia au strâns împreună 30%”, spune Ștefureac.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan crede că alegătorii lui Nicușor Dan din turul întâi îl vor susține pe Antonescu în turul doi, pentru a-l bloca pe Simion.
„Nu este alegerea lor preferată. Dar, oricât nu l-ar plăcea, nu vor să-l vadă pe George Simion președinte.”
Antonescu are un sprijin egal din partea femeilor și a bărbaților, în timp ce bărbații îl preferă pe Simion, explică Andrei Roman, director AtlasIntel. Tot el spune că Antonescu este cel mai susținut de persoanele peste 60 de ani.
Favoritul orașelor mari
Conform sondajului Flashdata, Dan ar pierde în fața lui Simion într-un tur doi, însă AtlasIntel îl arată ușor în față.
Dan este susținut mai ales de alegători din orașele mari, cu studii superioare și venituri ridicate. Dar este mult mai puțin popular în afara centrelor urbane - și până acum, „a ratat ocazia de a transmite mesaje către cei din mediul rural, din orașele mici, către cei cu venituri mici”, spune Ștefureac.
Votul diasporei poate fi decisiv, afirmă Otilia Nuțu, analist de politici publice la Expert Forum, pentru că aceștia resping adesea candidații sistemului. Diaspora poate reprezenta 7–8% din totalul voturilor, ceea ce contează.
„Unii votează reformiști anti-sistem, alții extremiști anti-sistem. Totul depinde de cine iese la vot”.
Dan, aflat la al doilea mandat de primar al Bucureștiului, este cunoscut pentru lupta sa de decenii împotriva „rechinilor imobiliari”, pe care i-a acuzat că, prin conexiuni politice, au obținut terenuri valoroase în capitală pentru dezvoltări haotice.
În dezbaterile TV, l-a acuzat pe Antonescu că a contribuit la privatizarea ilegală a unor terenuri publice pe când era ministru al Tineretului și Sportului în anii ’90. Antonescu a negat, spunând că Dan nu a prezentat nicio probă.
Dan este fondatorul partidului reformist USR, pe care l-a părăsit în 2017, iar prima sa candidatură ca primar a fost susținută de PNL.
Mureșan crede că mai puțini alegători ai lui Antonescu ar vota cu Dan în turul doi decât invers.
„Unii sunt liberali, alții conservatori, unii foarte conservatori - și mulți dintre alegătorii PSD sunt vârstnici, cu educație redusă, din mediul rural”, spune el.
Cameleonul
Fostul premier PSD devenit naționalist are o prezență contradictorie în sondaje. Dacă totuși ajunge în turul doi, ultimele date AtlasIntel arată că ar pierde în fața lui Simion.
Totuși, Ștefureac spune că Ponta este „candidatul care ar putea, teoretic și conform cifrelor, să formeze o coaliție mai largă împotriva lui Simion”. El avertizează că dinamica din turul doi poate schimba radical lucrurile, deci sondajele actuale sunt incerte.
Fostul său profil PSD îi atrage pe unii alegători tradiționali ai partidului, care nu se regăsesc în candidatul de centru-dreapta Antonescu. Platforma sa „România pe primul loc” poate convinge și alegători ai lui Georgescu.
Totuși, a pierdut teren după ce a declarat într-un podcast că în 2014, ca premier, a lăsat deliberat să fie inundate sate din România pentru a salva Belgradul de la inundații.
Nuțu spune că a fost o mișcare confuză - poate o tentativă de „prebunking” sau pur și simplu un gest de bravură. Ponta a afirmat că a salvat vieți în Serbia și că a devenit cetățean de onoare acolo. Nu tocmai o strategie câștigătoare în România.
Outsiderul
Președinta USR și fostă jurnalistă de televiziune, Elena Lasconi, pare că a pierdut valul de sprijin care a dus-o în turul doi anul trecut, în mare parte din cauza candidaturii lui Nicușor Dan.
Conducerea USR a abandonat-o recent, anunțând că îl sprijină pe Dan, considerat singurul reformist cu șanse reale.
Impactul acestei trădări este incert, spune Nuțu. Unii alegători au considerat decizia nedreaptă și ar putea penaliza USR, ceea ce i-ar afecta și pe Lasconi, și pe Dan.
Cu doar câteva zile înainte de primul tur, Lasconi a publicat imagini în care Dan și Ponta aparent apar întâlnindu-se cu un fost adjunct al SRI, sugerând că ar fi discutat despre alegeri. Scopul: să-l portretizeze pe Dan ca parte a sistemului. Dan și Ponta au negat autenticitatea imaginilor și au depus plângeri penale împotriva lui Lasconi.
- Lasconi susține că Nicușor Dan s-a întâlnit cu Coldea și Ponta și publică niște imagini UPDATE Reacția lui Coldea și a lui Nicușor Dan (Video)
- Nicușor Dan o acuză pe Elena Lasconi de "manipulare digitală" și depune plângere la DIICOT
Dacă, împotriva tuturor pronosticurilor, Lasconi ajunge în turul doi, AtlasIntel o dă câștigătoare în fața lui Simion, cu un avans de 3 puncte.