Bugetul alternativ al PSD pe 2021, un fel de abecedar pentru adulți

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

După ce PSD ne anunță de câteva săptămâni o mare surpriză, numită „Bugetul alternativ pe 2021”, ar fi fost de așteptat să ne impresioneze cu soluțiile sale nebănuite pentru ieșirea din criza COVID și din cea consecventă pe plan economic, social, sanitar și nu numai.

Nimeni n-a bănuit că bomba anunțată va fi publicarea unor grafice și pictograme, ceva în genul cărților de colorat sau a abecedarelor de ultimul răcnet, mai mult ilustrate decât scrise, ca să fie cât mai atrăgătoare.

Căci așa arată mult trâmbițatul „buget alternativ”, fără multe explicații, dar cu multe poze, săgeți, cerculețe, rombulețe, grafice, diagrame, toate prezentate multicolor, ca să-ți ia ochii. Ai zice că bugetul este treabă de designer, nu de economist.

Nici măcar nu iese în față o personalitate de seamă, un respectat economist, un redutabil speciaist în probleme financiare, să spună cu  legitimă mândrie: „eu sunt autorul, cu mine discutați dacă ceva nu vă este clar”. Nici vorbă.  Autorul se ascunde de noi, ca și cum i-ar fi rușine pentru ce a făcut. 

Cerculețe și rombulețe, în loc de fapte și soluții

Mi se pare jenant faptul că programul a fost prezentat și explicat nouă de președintele partidului, un fost inginer, răspopit în revoluțioar și ajuns politician, și nu un porfesionist al faptului economic, care măcar știe ce spune.

ADVERTISING

Așa zisul buget alternativ amintește izbitor de programul guvernării lui Dragnea, reactualizat în culori la instalarea Dăncilei, după ce observaseră românii despre cel inițial, demarat de Grindeanu în alb-negru, că e total nesustenabil.

Dar nu de săgeți, cerculețe și rombulețe duce lipsă țara în aceste zile de grea cumpănă, ci de soluții concrete.

America de odinioară a prosperat prin industrializare și prin înțelepciune financiar-monetară, Europa a fost tărâmul inovărilor și al marilor descoperiri științifice, Japonia postbelică a știut să preia și să dezvolte cele mai noi tehnologii din lume, China modernă a uluit lumea invadând-o cu mulțimea și varietatea produselor sale, fabricate după achiziționarea celor mai noi licențe și brevete străine.

Nicio țară din lume n-a descoperit cheia prosperității  făcând un buget alternativ spectaculos, multicolor și fără nicio soluție concretă pentru creșterea productivităților, stimularea exporturilor, încurajarea inovării sau atragerea capitalului străin.

Bunele intenții nu devin mai sustenabile, dacă sunt prezentate cu pictograme și-ți impresionează privirea, cu talentul designerului.

Nu poți să dai din ce n-ai

Simțind nevoia să explice rostul „bugetului alternativ”, un document fără valoare juridică și fără niciun efect, domnul Ciolacu a încercat să dea o explicație:

Oamenii ne-au votat să venim cu soluții. Iar noi punem astăzi în dezbatere publică soluții concrete pentru creșterea nivelului de trai al românilor”.

E de milioane. Care soluții? Faptul că au fost puse ceva cifre nu reprezintă soluții, ci aritmetică. Acolo scrie câți  bani ar trebui să încaseze statul suplimentar la impozitul pe venit, câți la cel pe profit, câți la TVA, la taxe pe proprietate, câți, câți câți. Dar nicăieri nu spune cum.

Adică, în ce fel ar acționa concret un eventual guvern PSD, pentru ca respectivele sume să intre efectiv în visterie, nu să rămână pe hârtie, așa cum au rămas atâtea altele, în anii de tristă glorie Dragnea-Dăncilă.

Marile intenții populiste, prin care PSD încă mai promite creșteri de pensii  și salarii, ar fi fost credibile dacă „bugetul alternativ”, pictat multicolor, ar fi fost însoțit de anexe detaliate privind sustenabilitatea bunelor intenții.

Nu poți să dai din ce n-ai. Dar poți da, dacă ai născocit o strălucită idee, una capabilă să aducă  la buget bani, cu ghiotura. PSD n-a născocit nimic, nu dovedește că știe să facă altceva, decât să înșire cifre alternate cu pictograme. 

Cele șase obiective ale domnului Ciolacu, pe care putea să le scrie și Gâgă

În aceste condiții, mult-lăudatul „buget alternativ” rămâne doar o înșiruire de deziderate și bune intenții, ceva de genul „asta propun eu, să vedem dacă voi sunteți în stare să faceți”.

Rămâi înmărmurit când citești în „bugetul alternativ” obiectivele pe care le țintește PSD, ca să demonstreze că s-a reformat Ciolacu și s-a resetat partidul, cu neprețuitul aport al doamnei Firea, al domnului Grindeanu și al lui Paul Stănescu.

Citez textual cele șase obiective de bază, exact așa cum au fost înscrise în „Bugetul  alternativ al Partidului Social Democrat”:

  1. Stoparea răspândirii virusului SARS COV-2.
  2. Revenirea economică sustenabilă.
  3. Bani mai mulți la buget.
  4. Stimularea muncii, prin creșterea veniturilor.
  5. Siguranța locurilor de muncă.
  6. Patriotism economic. Fabricat în România.

Nu vreau să supăr pe nimeni cu afirmațiile mele, dar așa ceva putea să scrie și Gâgă. Înșiruirea mărețelor obiective din „bugetul alternativ” al PSD mi se pare demnă cel mult de extemporalul unui elev silitor, care explică la lecția de economie cum vede el aducerea prosperității, folosind numai patriotismul economic și ispititorul brand „Fabricat în România”.                                      

Este ușor să spui că vei stopa pandemia în România, dar nici domnul Rafila nu știe cum

Dar, chiar de la început, asta cu stoparea răspândirii virusului te dă gata. Se cunoaște că este gândită cu mintea domnului Ciolacu, nu izvorâtă din gândirea respectaților cercetători Rafila și Streinu-Cercel, recent achiziționați, anume ca să dea partidului altă imagine, decât cea a tristelor figuri rămase după dispariția lui Dragnea și izgonirea Dăncilei.

Nimeni în lume nu s-a gândit să stopeze răspândirea virusului, ci numai s-o limiteze. În acest scop, ne vaccinăm în draci, purtăm mască non stop, ne dezinfectăm și ne spălăm pe mâini. Asta ne învață actuala guvernare, asta face toată Europa. Ce altceva își propune PSD să facă, pentru ca să stopeze pandemia în România și să rămână Europa perplexă?

Specialiștii au ajuns să ne avertizeze că ne așteaptă o coabitare cu virusul încă o bună vreme de acum încolo. CE a și avertizat că vom purta mască cel puțin până în 2023, inclusiv. Nici pomeneală de stopare, la nivel global!

Măi, oameni buni din PSD, nu mai faceți planuri fără acoperire, ca în programele lui Dragnea, cel bazat pe eminența cenuștie Vâlcov și pe cealaltă eminență, mai policoloră, Olguța.

Brandul „Fabricat în România”, tradus special pentru coana Viorica

Obiectivele partidului, rostite doar ca intenție patriotică,  îmi sună cumva asemănător cu cele opt spitale regionale, ajunse toate opt de poveste, plus unul metropolitan la București, în total nouă. Și cu sergentul zece, vorba poetului.

Îmi vine să adaug de la mine, și cu Ciolacu unsprezece, și cu Firea doisprezece și cu încă vreo câțiva, câți sunt ei pe acolo, pe sus, poate vreo douăzeci-teizeci. Restul aplaudă.

Nici Dragnea nu explica pe ce a contat când vorbea de opt spitale, nici Ciolacu nu pune o anexă la bugetul său alternativ sau un atașament, ceva, din care să reiasă prin ce scamatorie va stopa răspândirea virusului, va aduce bani mai mulți la buget, va stimula munca și va crește miraculos veniturile.

Rămâi șocat emoțional, când auzi ce minuni poate face  patriotismul economic, ajutat de brandul „Fabricat in România”, după ce a fost tradus din englezescul „made”, ca să înțeleagă despre ce-i vorba și coana Viorica, și nea Paul, și tovarășul acela de la Vaslui, al cărui nume îmi scapă.

Superbul buget alternativ, cu aspect de curcubeu

Nu poți da crezare bunelor intenții pesediste, atâta vreme cât, chiar atunci când pesedeul era la putere, citeai tot mai rar pe produsele din raft sintagma „fabricat în România” și tot mai des cealaltă sintgamă, „made in China”. Oare nu  simțea atunci domnul Ciolacu fierbându-i patriotismul economc în vine?

Acest „made” era nelipsit pe  electrocasnice, pantofi, lenjerie, șepci, căciuli, ceasuri, electronice, pe conservele de pește, de crustacee, de dulciuri, ciuperci, alune, tomate și chiar boabe de porumb fierte și conservate, aduse din China în România, aici, în patria porumbului european.

Numai mămăligă conservată nu s-a adus încă din China, dar timpul nu este trecut și, dacă pornim cu elan pe drumul patriotismului economic, parcă văd cum se răspândește rapid pe toate continentele produsul chinezesc „mamalygutsa”, eventual „ku bryndza”,.

M-am limitat cu titlu de exemplu la capitolul „obiective” al „bugetului  alternativ PSD ”. Zic cu titlu de exemplu, întrucât toate capitolele sunt construite pe exact același calapod: pictograme colorate, săgeți și ceculețe, pătrățele și rombulețe, în culori cât mai variate, ca să-i placă și unuia care ori nu știe carte, și altuia, care știe dar nu-i place să citească, și chiar unuia care n-are ochelarii la el.

Cartea seamănă mai mult a abecedar, decât a buget, chiar și alternativ și n-aș exagera dacă aș spune că, la prima vedere, sugerează imaginea de curcubeu.

Citește și alte articole scrise de Victor Pițigoi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇