Belarus, ultima amenințare

Belarus, ultima amenințare

În privința Ucrainei, nu oboseala occidentală mi se pare a fi pericolul major, ci atragerea Belarusului în conflict.

Chiar dacă publicul occidental va obosi și nu va mai urmări cu atenție știrile despre războiul din Ucraina, guvernele nu vor uita și își vor face treaba în funcție de necesități. A fost o vreme când despre războiul din Afganistan abia dacă se găsea în presă o știre scurtă la câteva zile, dar armata americană și corpul diplomatic și-a văzut de treabă. Atâta vreme căt va fi președinte Joe Biden, am convingerea că fluxul de armament și de bani către Ucraina va continua să curgă. Iar poziționarea statelor vestice la conferința NATO de la Madrid este de natură să ne asigure că, indiferent de plictiseala lumii occidentale, acestea vor ajuta în continuare Ucraina.

ADVERTISING

Problma este dacă armata din Belarus va fi atrasă în conflict sau nu. Rezervele militare și umane ale Rusiei scad rapid iar agresorul nu mai are suficiente resurse să susțină o ofensivă devastatoare în Donbas. S-a văzut lucrul acesta atunci când armata rusă s-a retras din jurul Kievului ca să se ocupe numai de ofensiva din Lugansk. Această mișcare tactică a fost necesară deoarece Rusia eșuase în planul de a ataca și ocupa rapid Kievul și trebuia să se întoarcă la felul de război pe care știa să-l ducă. Concentrarea pe o linie de front scurtă, de 60 km, a asigurat armatei ruse avantajul folosirii artileriei.

Dar rezervele ruse se cam apropie de final și peste trei-patru luni, armata Kremlinului se va afla în situația de a opri expansiunea militară din lipsă de armament. NU, Rusia nu-și va epuiza muniția, dar se va ajunge la un echilibru între ce mai au rușii și ce pot trimite în Ucraina occidentalii. Iar singura resursă pe care o mai are Putin este armata ,,prietenă” din Belarus.

Dacă se va putea inventa vreun pretext ca Belarusul să poată declara război Ucrainei și să intre în conflict, presiunea ucraineană din Donbas se va diminua iar armata rusă ar putea ține frontul sau ar putea înainta cu ușurință. Ofensiva ucraineană din sud, făcută mai ales ca rușii să mențină trupe numeroase acolo, se va dilua. Ucraina va trebui să facă față unui nou front și nu are importanță dacă armata din Belarus va obține succese militare sau nu, ea va disloca din armata ucraineană destul ca Donbasul să fie cucerit și păstrat.

Va intra armata din Belarus în luptă? Va ,,mușca” populația minciuna unui ,,atentat” care ar putea să-l ,,îndreptățească” pe Lukașenko să pornească o invazie? Greu de spus, dar, având în vedere starea de spirit din Belarus și opoziția față de Lukașenko, un asemenea pretext mai degrabă ar stârni mânie populară decât un val de indignare public favorabil războiului. Un rol important în chestiune îl va juca conducerea armatei, cea care la începutul conflictului a refuzat invazia motivând că starea de spirit a soldaților este contrară întrării în război.

Folosirea trupelor din Belarus la începutul conflictului nu i-ar fi dat lui Putin un avantaj major, avea atunci destui soldați pentru atacul plănuit. Belarus s-a ținut departe de conflict, doar a permis trupelor ruse să-i folosească teritoriul și să lanseze rachete asupra Ucrainei dinăuntrul granițelor sale. Poate că atunci ,,lașitatea” armatei din Belarus nu l-a deranjat prea tare pe Putin, dar acum, confruntat cu perspectiva de a da piept cu armamentul occidental, oamenii și armele din Belarus cântăresc greu. Atragerea Belarusului în luptă ar putea fi ultima șansă de victorie a dictatorului de la Kremlin, ar putea fi cartea câștigătoare.

Pentru Lukașenko invazia este o armă cu două tăișuri. Oricât ar vrea să-și slujească seniorul, dacă dă ordin de invazie și armata nu se va supune, pentru el acest lucru ar însemna sfârșitul. Este posibil ca refuzul armatei să se transforme într-o revoltă populară care să-l măture de la putere.

Poate că și Putin înțelege asta și de aceea nu l-a constrâns pe Lukașenko să i se alăture în invazie. Pentru că o revoltă în Belarus ar însemna ca Putin să piardă singurul aliat pe care-l mai are. Ca atare, intrarea Belarus în caruselul războiului va fi ultima carte pe care o va juca Putin. Ea va fi folosită, după părerea mea, abia când ofensiva ucraineană va amenința copios armata rusă.

Ce poate face Ucraina ca să împiedice acest posibil scenariu? Să continue să lupte la fel cum a făcut-o până acum. Dar occidentul? Simplu, vestul trebuie să livreze armament în cantități suficiente pentru ca armata rusă să fie învinsă pe front.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇