7 motive pentru care avem MARE nevoie de Green Deal

lucian.lumezeanu

Antreprenor – Public Affairs, comunicare, cursuri

Lucian Lumezeanu a fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale și asociații, pe chestiuni de lobby/Public Affairs, riscuri politice, comunicare. De asemenea, predă cursuri despre efectele Green Deal / tranziției verzi asupra afacerilor. Lucian Lumezeanu este în spatele proiectului ThisPropaganda https://www.thispropaganda.eu/.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un fenomen fascinant legat de valul de dezinformare care a făcut ravagii în România în ultimii ani este dezinformarea pentru oamenii educați. Mulți îi privesc cu condescendență pe votanții lui Călin Georgescu când cred tot felul de bazaconii apărute pe Internet, dar răspândesc la rândul lor ,,fake news pentru clasa de mijloc’’.

Iar una dintre cele mai solide, nu în ultimul rând pentru că e susținută de propaganda rusă, este legată de politicile verzi. De Green Deal (Pactul Verde European) care, vezi Doamne, ne afectează economic, ne crește facturile, ne distruge industria și așa mai departe. Nu doar pe România, ci întreaga Europă, zice-se.

Oare așa o fi? Atunci de ce economiile dezvoltate cele mai performante ale lumii sunt lideri în tranziția verde? De ce țări non-europene precum America, China sau Japonia investesc sume enorme la rândul lor? O fi Green Deal ăsta, planul ăsta vast, atât de rău?

Ce-o fi atât de rău să avem clădirile noastre termoizolate, să nu mai pierdem cantitățile uriașe de energie pe care le pierdem acum? Sau să avem energie ieftină, pe care nu ne-o taie nimeni? Sau un mediu mai curat, un aer mai respirabil, și să ne păstrăm copacii și zonele turistice?

Dar, dincolo de costuri, e despre viețile salvate și lucrurile bune aduse în viețile și societățile noastre.

Hai să ne uităm la 7 motive pentru care, din contră, Green Deal – tranziția verde în general – e unul dintre cele mai bune lucruri pentru România.

1. Green Deal reduce poluarea care OMOARĂ prematur 25.000 de români anual

Ați citit bine. Sunt statistici europene. 25.000 de români mor MAI DEVREME, din cauza poluării. Sigur, nu e ca la ciumă, să-i vezi căzând pe stradă, dar fenomenul e real, chiar dacă lent. Știind asta, e grav să nu acționezi.

Să adăugăm la asta și decesele provocate de valurile de căldură, care vor deveni din ce în ce mai numeroase, dacă nu oprim schimbările climatice provocate de gazele cu efect de seră pe care vrea să le reducă Green Deal. Decesele de la inundații, care vor deveni și ele mai grave. Și așa mai departe. E vorba despre vieți omenești.

Și să nu uităm de sănătate, chiar dacă nu murim. Poluarea aerului ne îmbolnăvește și ne scade calitatea vieții.

2. Avem zeci de miliarde fonduri europene în cadrul Green Deal

Vorbim despre 37% din cele 29 de miliarde de euro pe care trebuie să le primim prin PNRR. Despre 30% din cele 50 de miliarde pe care trebuie să le primim până în 2027 din fondurile europene ,,clasice’’.

Despre câteva miliarde – sumele sunt variabile pentru că depind de o serie de factori - suplimentări de la UE post-invadarea Ucrainei de către Rusia. Despre multe alte miliarde pe criterii verzi pe care le putem lua de la Banca Europeană pentru Investiții (care în același timp poate și garanta unele investiții verzi), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și alte asemenea entități.

Mai avem și programe verzi, indirecte, de cumpărări de active, ale Băncii Centrale Europene.

Și mai avem multe miliarde de euro PRIVATE care au intrat și vor continua să intre în România datorită politicilor verzi. E de ajuns să te uiți pe știri la investițiile în parcuri fotovoltaice, baterii, termoizolări de clădiri și așa mai departe.

3. Pagubele produse de schimbările climatice ne ,,ard’’

În următoarele decenii, dacă schimbările climatice nu sunt oprite, România va suferi daune economice semnificative, mai mari decât cele deja prezente. Seceta, deșertificarea, inundațiile catastrofale și alte fenomene deja afectează afacerile și proprietățile.

România a pierdut, conform Agenției Europene pentru Mediu, aproape 20 de MILIARDE de euro din cauza fenomenelor extreme cauzate de schimbările climatice între 1980 și 2023.

Acest ritm a crescut EXPONENȚIAL în ultimii ani din cauza accelerării schimbărilor climatice. România va pierde părți mari din culturile sale agricole, din zonele turistice, din păduri, iar infrastructura de transport și echipamentele vor avea de suferit din cauza efectelor climatice – mai ales căldurii extreme. Întreaga lume, aia în care trăim și de care depindem pentru bunăstarea noastră, va avea de pierdut din cauza schimbării climei.

Iar noi ne gândim SĂ ,,OPRIM’’ programul Green Deal, care face ceva pentru a combate acest fenomen?

4. Tranziția verde chiar ne poate face MAI COMPETITIVI

Se încetățenește un fel de mit al faptului că tranziția verde ne-ar afecta economic. De unde până unde? Unde s-a văzut așa ceva, demonstrabil? Unii dau exemple precum ,,uite că Germania stagnează economic și ea a trecut pe verde’’. Așa, și e din cauza tranziției verzi?

În cazul Germaniei cauzele sunt multiple, dar cea mai importantă E CREȘTEREA PREȚURILOR LA GAZE DIN CAUZA RUSIEI. Pentru cei care nu s-au născut ieri, Germania a beneficiat MASIV de gaze ieftine din Rusia. Până când n-a mai beneficiat, iar prețurile la gaze au sărit în aer. Nu-ți trebuie doctorat să înțelegi asta.

Și dacă tranziția verde înseamnă probleme economice, cum de ,,campioana’’ creșterii economice dintre statele dezvoltate este Spania, un stat care a trecut masiv ,,pe verde’’?

În realitate, energia regenerabilă este ÎN ZDROBITOAREA MAJORITATE A CAZURILOR mai ieftină decât cea fosilă. Sigur, nu e atât de larg accesibilă. Chiar și energia nucleară care, spre surpriza unora, are un rol bun în tranziția energetică.

Dincolo de asta, eficiența energetică – a clădirilor, a motoarelor industriale și așa mai departe – adică reducerea consumului susținută de Green Deal NE FACE MAI COMPETITIVI.

Ar mai fi ceva de adăugat: se vorbește despre ,,subvenționarea programelor Green Deal’’. În realitate, România este una din 15 țări europene pentru care situația e tocmai inversă: subvențiile pentru combustibilii fosili este MAI MARE decât investițiile în tranziția verde.

5. E o eroare să renunți la o zonă dinamică, dacă toate țările accelerează în direcția aia

Tranziția verde este un domeniu extrem de dinamic, în care toate statele investesc ENORM. 2 trilioane de dolari anul trecut. Adică 2.000 de MILIARDE.

China, în ciuda legendelor despre cum ne ia de fraieră pentru că luăm măsuri în lupta cu schimbările climatice, trece printr-o adevărată ,,revoluție verde”, fiind liderul mondial în domeniu.

E un ,,ocean albastru’’ în care toată lumea investește și se dezvoltă. Chiar am fi atât de fraieri încât să facem ceva care ne-ar lăsa în urmă?

6. Măsurile din Green Deal înseamnă O VIAȚĂ MAI BUNĂ pentru o grămadă de oameni

Spre exemplu, în timp ce mai toată lumea se concentrează pe energia regenerabilă, mai trebuie subliniat o dată că o componentă importantă e și eficiența energetică a clădirilor. Adică acele clădiri care consumă mai puțin, sunt mai călduroase și mai comode pentru trai – esențial într-o țară în care sărăcia energetică, adică oameni care nu au bani să-și încălzească locuințele adecvat, face ravagii, atingând 25% din gospodării.

Pe lângă asta, Green Deal înseamnă și eliminarea unor chimicale periculoase. Înseamnă și reciclarea deșeurilor pentru a nu mai avea o țară plină de gunoaie. Și înseamnă și protejarea naturii, cu tot cu împăduriri și lupta cu defrișările.

7. NATO cere să luptăm cu schimbările climatice pentru că ne amenință securitatea

,,Efectele schimbărilor climatice sunt complexe, non-liniare și co-evolutive. Ele afectează viața cetățenilor noștri, tensionează reziliența atât în interiorul, cât și în afara aliaților NATO, și reprezintă provocări directe și indirecte pentru îndeplinirea sarcinilor de bază ale NATO, inclusiv apărarea zonei euro-atlantice.’’

Citat direct din evaluarea anuală a NATO publicată în 2024 și referitoare la impactul schimbărilor climatice.

Nu în ultimul rând, reducerea utilizării combustibililor fosili slăbește forța unor dictaturi agresive precum Rusia.

Ecuația e destul de simplă și nu cred că are nevoie de prea multe explicații. Dacă producem mai multă energie aici, importăm mai puțină din țări precum Rusia sau diverse dictaturi responsabile de abuzuri la adresa drepturilor omului. De aceea, Putin este atât de supărat pe Green Deal. Cât să mai finanțăm războiul din Ucraina?

PS – Desigur, lista poate fi mai lungă de atât, dar cred că toate astea sunt motive suficiente. Poate că ar trebui să le luăm în seamă în loc să dăm forță populismului care deja otrăvește țara asta. Mai ales când mizele sunt atât de mari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇