Vremea în săptămâna 6–12 decembrie: Viscol în Moldova şi avem primul episod de ger, cu -12 grade

Vremea în săptămâna 6–12 decembrie: Viscol în Moldova şi avem primul episod de ger, cu -12 grade
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A doua săptămână din decembrie aduce un asalt puternic din partea iernii, cea care își trimite artileria grea mai ales peste zona Moldovei, care ar putea avea parte de un episod moderat spre sever de viscol, cu ninsori abundente și vânt de peste 50 – 60 km/h.

S-ar putea depune inclusiv un strat nou de zăpadă de peste 10 – 12 cm.

Și restul țării are parte de precipitații (ninsorile vor prefera zonele montane, Transilvania, Maramureș), în timp ce ploile restul țării. O săptămână care va reface deficitul de precipitații din sol, o veste extraordinară pentru agricultori.

Context sinoptic

Săptămâna care urmează aduce în zona țării noastre o dinamică sinoptică extrem de interesantă, cu persistența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor depresiuni mediteraneene care ne vor vizita aproape pe tot parcursul săptămânii.

Această poziționare a centrilor barici de joasă presiune permite și avansul fronturi atmosferice, pe tot parcursul săptămânii, de la fronturi calde, la reci, iar la tot acest context sinoptic contribuie și persistența unui nucleu rece în altitudine,

ADVERTISING

În ceea ce privește circulația maselor de aer, continuăm cu alternanța dintre mase de aer cald și rece, dar cel care pare a câștiga această bătălie, cel puțin în această săptămână, este aerul cald.

Temperaturi

Principala caracteristică a regimului termic al săptămânii care urmează este alternanța. Alternanță care înseamnă și diferențe importante de temperatură de la o regiune la alta.

Astfel, ziua de luni aduce maxime de 12 – 14, chiar 15 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce în restul țării se vor atinge maxime de 5 – 7 grade, valorile cele mai scăzute urmând să le avem pe crestele montane și în nordul Moldovei (2 – 3 grade).

Marți avem parte de o răcire în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zone unde abia mai urcăm spre 3 – 4 grade, în zonele montane urmând să predomine temperaturile negative (-1 spre –3 grade, cu valori de –5, –6 grade prin Orientali).

ADVERTISING

În Oltenia și Muntenia avem parte de maxime spre 8 – 10 grade, în timp ce Dobrogea va rămâne regiunea cea mai caldă, cu 12 – 14 grade.

Miercuri, prin zonele montane, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, izolat și prin nordul Dobrogei avem parte de maxime negative, –0 spre –2 grade, iar prin nordul Moldovei, prin zonele montane, chiar valori spre –4, –5 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Dobrogea se vor atinge 2 – 4, 5 grade.

De joi temperaturile încep să crească, astfel că în cea mai mare parte a țării vorbim de valori în jurul a 5 – 7, 8 grade, excepție urmând să facă zona Moldovei, dar și regiunile montane, unde rămânem cu valori de temperatură  ușor negative, spre –1, –2 grade.

Weekendul începe cu temperaturi de primăvară prin estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, regiuni unde putem atinge și temperaturi de 14 – 15 grade, în timp ce prin Oltenia, bună parte din Transilvania, Moldova, Maramureș, Crișana ne oprim la 7 – 9 grade. Banatul și sudul Crișanei au parte de maxime normale pentru data din calendar, de 3 – 4 grade.

ADVERTISING

Și ziua de sâmbătă păstrează aceleași valori termice și aceeași distribuție pe regiuni, pentru ca ziua de duminică să vină cu un nou val de aer rece, care va face ca maximele din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zonele montane să nu mai treacă de 2 – 3 grade. Oltenia și Muntenia se vor bucura de 8 – 9 grade, iar în Dobrogea va fi din nou cel mai cald, cu 11 – 12 grade.

În ceea ce privește regimul termic al nopților, dimineața zilei de joi este de interes pentru nordul Moldovei și al Orientalilor, unde vom putea vorbi de primul episod de ger din această iarnă, cu minime și spre –10, –12 grade, în timp ce în restul săptămânii, mai ales prin sudul și sud-estul țării, vom avea chiar temperaturi minime ce ar fi ridicate și ca valori maxime, de 8 – 10, 11 grade.

Precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații prin bună parte din țară, lapoviță și ninsori în zonele montane, respectiv ploi în restul zonelor. Cantități mai importante se pot acumula în Oltenia (10 – 15 l/mp).

Ziua de marți este una cu adevărat bogată în precipitații. Ninsorile (chiar moderate și abundente cantitativ) își fac apariția prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, zonele montane, în timp ce ploile predomină în rest. Vorbim de cantități care pot ajunge, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, estul Banatului, zonele montane, nordul Moldovei și la 20 – 25 de l/mp, izolat 30.

Miercuri ninsorile vor continua prin Transilvania, zonele montane, se extind la nivelul întregii regiuni a Moldovei, în timp ce ploile sunt prezente prin Muntenia, Dobrogea. În Moldova se pot acumula 15 – 20, 25 de l/mp, la fel ca și prin Muntenia.

Ziua de joi aduce ceva ploi doar prin Banat și Crișana (7 – 10 l/mp), pentru ca vineri precipitațiile să cuprindă din nou aproape toată țara (vor predomina ploile, iar prin zonele montane, dar și prin Crișana, la finalul zilei, sunt posibile lapovițe și ninsori). Cantitățile de precipitații pot ajunge la 5 – 10 l/mp.

Sâmbătă avem parte de ninsori prin nordul Transilvaniei, Maramureș, Orientali, iar seara ploi prin Oltenia, sudul Munteniei, al Banatului, respectiv ninsori în Meridionali.

Încheiem săptămâna cu un nou episod de iarnă prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei, în timp ce prin restul țării va ploua. Se pot acumula, din nou, mai ales prin zonele montane, nordul Munteniei, Dobrogea și Moldova, 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Avem parte de o săptămână extrem de bogată în precipitații, astfel că, la nivelul întregii țări, se vor acumula între 25 – 30 l/mp, izolat, mai ales prin zona Meridionalilor, 50 – 60 de l/mp. Iar din toate aceste precipitații, mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Moldova, vorbim și de ninsori (între 20 și 30 de mm).

Vânt

Și vântul va prezenta intensificări pe parcursul săptămânii care urmează, iar de interes vor fi mai ales zilele de marți, miercuri, când prin Moldova am putea vorbi de viscol, cu rafale de 50 – 60 de km/h, care vor viscoli și troieni zăpadă.

Strat de zăpadă

Episodul de iarnă din săptămâna care urmează face ca și Moldova să primească un strat de zăpadă promițător, care ar putea ajunge, prin nordul și sudul regiunii, chiar la 12 – 15 cm. Strat de zăpadă se va depune și în Transilvania, Maramureș (5 – 7 cm), iar în zonele montane vorbim deja de peste 40 – 50 cm.

Vremea săptămânală 06 - 12 decembrie 2021

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇