Vremea în săptămâna 13-19 martie 2023: Avem primăvară autentică, cu 10 grade peste normal

Vremea în săptămâna 13-19 martie 2023: Avem primăvară autentică, cu 10 grade peste normal

O săptămână de primăvară autentică, cu o scurtă răcire pe parcursul zilei de joi. Posibile ninsori miercuri seara și noaptea de miercuri spre joi prin vestul, centrul și nordul țării. Ploi slabe prin sudul țării.

O săptămână extrem de dinamică și cu alternanțe

Ne așteaptă o săptămână care, în prima ei parte, vedem o dominantă a presiunii scăzute, determinată de avansul unor nuclee depresionare, legate de talvegul unui ciclon islandez, dar și de un nucleu depresionar generat în Mediterana.

Începând cu ziua de joi, de interes devine un nucleu anticiclonic mobil pune stăpânire pe zona țării noastre, aducând astfel un regim de presiune ridicată ce va rămâne prezent până la finalul intervalului de prognoză.

Odată cu ziua de marți, spre țara noastră va avansa și un front rece, care ne va traversa pe direcție SV – NE.

Din punct de vedere al circulației, va fi o săptămână extrem de dinamică și cu alternanțe. Prima parte a săptămânii suntem pe o circulație atlantică (V – E), care aduce spre țara noastră aer cald, cu abateri termice pozitive și spre +6, +8 grade peste normalul perioadei.

ADVERTISING

Miercuri și joi, o advecție rece dinspre NV, aduce abateri negative spre –2, –4 grade față de ce ar trebui să avem, pentru ca în weekend să revenim la vreme deosebit de caldă, cu temperaturi și cu 10 grade peste ce ar trebui la data din calendar.

Temperaturi minime

Dimineața zilei de marți aduce minime de la –1 spre 1, 2 grade, cu cele mai ridicate valori prin Banat, Crișana (5 – 7 grade).

Singurele modificări notabile privind minimele de miercuri sunt legate de cele 3 – 4 grade de prin Oltenia, nordul Moldovei, respectiv valorile de 6 –7, 8 grade din Banat, Crișana, Maramureș. În restul țării rămânem la temperaturi cuprinse între –0 spre 2, 3 grade.

Joi, cele mai ridicate valori minime le avem, de data aceasta, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (5 – 7 grade), în timp ce în restul țării vor fi 2 – 4 grade. La munte rămânem cu valori modeste (-2 spre –0 grade, cu –5, –7 grade pe creste).

ADVERTISING

Vineri minimele pozitive (3 – 5 grade) vor fi atinse doar prin Oltenia, Muntenia, centrul și sudul Moldovei, Dobrogea (aici, în partea de litoral, vor fi posibile chiar 7 – 8 grade). În restul țării vor fi doar minime negative (-3 spre –1 grad), iar la munte –4, –6 grade, cu –8, –10 grade pe crestele montane.

Sâmbătă rămânem cu minime negative prin Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei (-3 spre –1 grad), cu valori de –5, –7 grade). În restul țării minimele urcă spre 2 – 4 grade posibil chiar 6 – 8 grade prin sudul extrem al Olteniei și nordul Dobrogei.

Minimele de duminică vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 3 – 5, 6 grade, cu valori de 7 – 8 grade prin Dobrogea.

Temperaturi maxime

Maximele de luni vor ajunge, în toate regiunile, la 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei și Subcarpați, în timp ce pe crestele montane abia ajungem la 0 – 1 grad.

ADVERTISING

Marți temperaturile maxime ajung la 16 – 18 grade prin Banat, Crișana, Transilvania, iar prin restul țării vor fi 13 – 15 grade, cu 10 – 11 grade prin Dobrogea, zonele subcarpatice.

Maximele de miercuri: 11 – 13 grade, cu posibil chiar 14 – 15 grade prin sudul Transilvaniei, sud-estul Munteniei. La munte vor fi valori de 3 – 5 grade.

Joi aduce o răcire la nivelul întregii țări, astfel că doar prin nordul Dobrogei și al Munteniei ne mai apropiem de un 10 – 11 grade, în restul 5 – 7, 8 grade. Valori ușor mai scăzute, (3 – 4 grade), sunt posibile prin sudul Transilvaniei. La munte, pe arii extinse maxime negative (-1 spre –3 grade).

Începând cu ziua de vineri (11 – 12 grade), dar și pe parcursul weekendului, revenim pe trendul de încălzire, astfel că sâmbătă vorbim de maxime de 13 – 15 grade, iar duminică 15 – 17, 18 grade.

Precipitații

Ne așteaptă o săptămână extrem de săracă în precipitații.

Primele ploi își fac apariția abia spre miercuri, izolat prin Oltenia, Dobrogea, iar după amiaza și seara, inclusiv prin Banat, Crișana, Maramureș, toată Oltenia, nordul Transilvaniei.

De menționat că, odată cu orele serii, prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și zonele montane aferente ploile se vor transforma în lapoviță și apoi ninsoare.

Joi, în interiorul arcului carpatic predomină lapovița și ninsorile, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, ploile. Prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei, da rși prin Apuseni și Meridionali se pot acumula și 7 – 10 l/mp.

Ceva ploi slabe mai sunt posibile și în prima parte a zilei de vineri, prin sudul țării, pentru ca apoi, până la finalul săptămânii, precipitațiile să nu mai apară în peisajul meteo de la noi.

Vorbim, așadar, de o săptămână în care cu greu strângem un 3 – 5, 7 l/mp prin zonele montane, sudul extrem al Olteniei și Munteniei, iar prin nordul Munteniei, zona de Curbură, Moldova, posibil să nu acumulăm nici măcar 1 l/mp.

Strat de zăpadă

Ninsorile așteptate miercuri și joi vor aduce un strat nou de zăpadă (efemer și care nu va trece de un 1 – 2 cm), prin Crișana, Maramureș, Transilvania, dealurile Moldovei.

Totuși, până la finalul săptămânii, despre zăpadă mai vorbim doar pe crestele montane  (40 – 60 cm).

Vremea săptămânală 13 19 martie 2023

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇