Vremea în noiembrie: de la zile de vară la primii fulgi de nea

Vremea în noiembrie: de la zile de vară la primii fulgi de nea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși, dacă ne uităm la cum au arătat aceste prime zile din noiembrie, unele de vară aproape, nu am fi tentați să credem, noiembrie este o lună a schimbărilor bruște și a trecerilor de la zile călduroase la zile de iarnă autentică.

Este ceea ce estimează și ultimele modelări ale celor de la ECWMF, care dau un semnal că iarna s-ar putea să ne facă o primă vizită, în ultima decadă a lui noiembrie, prin bună parte din țară.

Context sinoptic

Manualele de meteorologie ne vor spune că noiembrie, ultima lună de toamnă, deși în prima sa parte mai păstrează încă din elementele toamnei, reprezintă, nu de puține ori, și momentul în care primele semnale de iarnă își fac apariția și în zonele joase ale țării.

ADVERTISING

Acest lucru se întâmplă pe fondul unui cuplaj dintre masele de aer umed, ce vin de obicei dinspre Mediterană, și aerul rece, continental, adus spre noi dinspre Rusia, prin Anticiclonul Est – European, ”Siberianul”, cum ne place să îi spunem în această perioadă din an.

Estimările atât ale modelului american, cât și ale celui european merg pe acest scenariu tradițional, cu un regim atlantic pentru primele 3 săptămâni ale lunii, urmând ca în ultima săptămână să fie posibilă atât instalarea unui est european viguros, dar și apariția (momentan redusă) a unor depresiuni mediteraneene care să aducă și precipitații.

ADVERTISING

Temperaturi

Am avut parte de un început extrem de cald de lună noiembrie, cu valori de temperatură care au depășit chiar pragul termic al unor zile de vară, prin zone din sudul țării. 

Lucrurile se vor schimba, însă, în următoarele 3 săptămâni, pe care cei de la ECMWF le văd structurate astfel:

Săptămâna 8 – 14 noiembrie – valori de temperatură normale în mare parte din țară, cu excepția Banatului și Crișanei, unde avem parte de abateri termice negative. Asta înseamnă temperaturi maxime care nu vor mai trece de 8 – 10, 11 grade, iar prin zonele montane chiar valori în jurul a 0 – 2, 3 grade.

Săptămâna 15 – 21 noiembrie – abaterile termice devin negative în cea mai mare parte a țării, doar prin Moldova urmând să vorbim de valori normale pentru perioada în care ne aflăm. Asta înseamnă maxime doar în jurul a 7 – 9 grade, cu 10 – 11 grade izolat, doar prin sud-estul Munteniei, spre finalul săptămânii.

ADVERTISING

Săptămâna 22 – 28 octombrie – regimul termic nu suferă modificări majore, doar că temperaturile de la 7 spre 9 grade devin normale pentru data din calendar. Prin nordul Moldovei, zonele montane, depresiunile Transilvaniei sunt posibile și maxime mai scăzute, apropiate chiar de valori de 1 – 3 grade, în timp ce pe crestele montane vom avea temperaturi diurne negative.

Precipitații

Regimul de precipitații estimat de cei de la ECMWF se anunță a fi excedentar prin Banat, Crișana, SV Olteniei și deficitar în restul țării. Din punct de vedere al cantităților așteptate să cadă în această lună, am avea:

  • Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, vestul Meridionalilor – 60 – 80 de l/mp.
  • sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea – 15 – 25 de l/mp.
  • nordul Olteniei, Munteniei, restul Moldovei, al Transilvaniei – 30 – 40 de l/mp.

Ninsori

Dacă ninsorile în zonele montane, prin nordul Moldovei, sunt firești chiar și pentru prima parte a lui noiembrie, modelul european estimează că este posibil ca în ultima decadă a lui noiembrie să avem parte de lapoviță și ninsoare inclusiv prin Transilvania, Banat, Crișana, iar ultimele zile din lună ar putea aduce fulgii de zăpadă și prin sudul țării.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇