Vin cele mai călduroase zile. Șefa ANM spune că vom resimți chiar și 50 de grade. Restricții pentru șoferi și trenuri

Vin cele mai călduroase zile. Șefa ANM spune că vom resimți chiar și 50 de grade. Restricții pentru șoferi și trenuri

Marţi şi miercuri vor fi cele mai călduroase zile de până acum din această vară, iar temperaturile resimţite vor fi cu până la 10 grade Celsius mai mari faţă de cele măsurate în condiţii standard la umbră, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Cum se preconizează peste 40 de grade, asta înseamnă că vom resimţi chiar şi 50.

ANM a emis două avertizări de tip cod roşu de caniculă, cu temperaturi maxime record de 40-42 de grade Celsius (măsurate la umbră), valabile marţi şi miercuri, în judeţe din sudul şi sud-estul ţării şi în Bucureşti.

"Este posibil să resimţim cu mult peste 40 de grade Celsius, în condiţiile în care în cele două valuri de caniculă anterioare, la valori de 38 de grade la umbră, ne-am apropiat de 45 de grade resimţite, pentru că atunci când vorbim de temperaturi măsurate în condiţii standard la umbră, cu grad mare de umezeală în atmosferă, cu siguranţă temperatura resimţită este una care poate să aducă o diferenţă între cea măsurată şi cea resimţită chiar peste şapte, opt, până la 10 grade Celsius.

În aceste condiţii şi disconfortul termic va fi unul deosebit de ridicat, în accentuare şi extindere în cea mai mare parte a ţării, mai ales în zonele avertizate cu cod portocaliu şi roşu, pentru că vorbim de zilele de marţi şi miercuri, cele mai călduroase zile din această vară de până în prezent.

ADVERTISING

Vorbim pentru ziua de marţi de judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi şi municipiul Bucureşti, iar pentru ziua de miercuri de judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa", a subliniat Mateescu, la Digi24.

Canicula va fi urmată de vijelii și averse cu grindină

Aceasta a menţionat că valul de caniculă va aduce ulterior şi alte fenomene meteo externe, începând de miercuri după-amiaza, respectiv averse torenţiale, vijelii şi grindină, iar temperaturile vor înregistra scăderi semnificative cu mai mult de 10 grade Celsius.

"Cu siguranţă vom vorbi şi de perioade de instabilitate atmosferică accentuată, începând chiar de miercuri după-amiaza, pe parcursul nopţii de miercuri spre joi. De fiecare dată menţionăm faptul că valul de căldura vine la pachet cu aceste tipuri de fenomene. Vorbim de averse torenţiale, vorbim cu siguranţă de vijelii, pentru că vitezele la rafală vor depăşi 70-90 km/h posibil şi peste 100 km/h şi izolat de grindină.

Masa de aer rece dinspre Europa Centrală îşi va face deja simţită prezenţa semnificativ în ziua de joi, când vor fi diferenţe de temperatură faţă de zilele de marţi şi miercuri, când se va ajunge până la 42 de grade la umbră, joi de pildă nu vom mai depăşi 29 de grade Celsius. Iată o scădere cu mai mult de 10 grade faţă de zilele anterioare. Aşadar, ne aşteptăm într-adevăr, la mase de aer foarte cald şi rece şi vorbim şi de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuate", a arătat şeful ANM, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Maxima absolută - 44,3 grade

Întrebată dacă se vor înregistra recorduri de temperatură în aceste zile, ea a precizat că maximă absolută a lunii iulie în ţara noastră a fost consemnată în data de 24 iulie 2007, în urmă cu 16 ani, la Calafat, de 44,3 grade Celsius.

"În 24 iulie 2007, în urmă cu 16 ani am înregistrat temperatura maximă absolută a lunii iulie în ţara noastră, la Calafat, 44,3 grade Celsius. Cu siguranţă vom monitoriza şi vom vedea cum vor evolua lucrurile după acest al 3-lea val de caniculă, cel mai intens de până acum din această vară", a mai spus Elena Mateescu.

Primul cod roşu de caniculă emis de ANM va fi valabil pe parcursul zilei de marţi, în Capitală şi în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi, temperaturile maxime extreme fiind de 40 - 42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

harta-canicula-Romania-25-iulie
Sursa: meteoromania.ro

Miercuri va intra în vigoare cel de-al doilea cod roşu emis pentru judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa şi în Capitală. Temperaturi maxime vor fi tot de 40 - 42 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

canicula-harta-Romania-26-iulie
Sursa: meteoromania.ro

Traficul auto greu va fi interzis în 24 de județe

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române informează că, în perioada 25-26 iulie, vor fi restricţii de tonaj pe mai multe drumuri naţionale, expres şi autostrăzi din cauza temperaturilor foarte ridicate.

ADVERTISING

"În condiţiile avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, respectiv cod portocaliu şi cod roşu (val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat), în perioada 25 - 26 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-20:00, va fi interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe toate drumurile naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea", se arată într-un comunicat remis luni de Centrul Infotrafic.

Conform sursei citate, măsura este impusă pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţii de caniculă.

Printre excepţii se numără autovehiculele cu masa totală maximă autorizat mai mare de 7,5 tone destinate pentru:

  • transportul de persoane;
  • transporturi de animale vii şi de produse perisabile de origine animală sau vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi poştale;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi de apă îmbuteliată;
  • transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Trenurile circulă cu viteză redusă

Canicula impune restricții și pe calea ferată. Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA anunţă că traficul feroviar se desfăşoară luni după-amiază în conditii speciale, cu limitarea vitezei de circulaţie a trenurilor, pe 13 tronsoane de cale ferată de pe raza Regionalelor Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Braşov, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul şinei, acestă măsură fiind necesară pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Potrivit CFR SA, pe raza Regionalelor Galaţi, Constanţa şi Craiova circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii normale, fără limitări de viteză, însă pe raza Regionalelor Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Braşov se circulă în condiţii speciale, din cauza temperaturilor ridicate, de 50 de grade Celsius înregistrate la nivelul şinei, pe următoarele intervale CF:

  • Regionala CF Bucureşti:
    Bucureşti Sud - PO Valea Roşie
    Giurgiu Nord - Giurgiu
    Chiajna - Vârteju (fir I)
  • Regionala CF Timişoara:
    Timişora Nord - Timişoara Est
    Caransebeş - Reşiţa Nord
    Căvăran - Caransebeş
    Sântana - Gurahonţ
  • Regionala CF Cluj:
    Valea Florilor - Cojocna
    Oradea - Oradea Vest
    Oradea - Episcopia Bihor - Carei
    Aleşd - Oradea
  • Regionala CF Iaşi:
    Tecuci - Buhăieşti
    Nicolina - Buhăeşti

”Menţionăm faptul că, în intervalele orare în care temperatura în aer depăşeşte deja 35-37 de grade în aer, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare efectuează permanent revizii suplimentare pe reţea, prin verificarea directă a căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină pe anumite intervale de staţii depăşeste 50 de grade se reduce viteza de circulaţie a trenurilor în medie cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

Precizăm, de asemenea, faptul că această măsură de limitare a vitezei de circulaţie, în intervalele orare în care termperatura la nivelul şinei deja ajunge la 50 de grade, este aplicată de toate companiile de infrastructură şi respectă normele de siguranţă feroviară în astfel de situaţii speciale”, a precizat Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR SA, citată de Agerpres.

Compania recomandă pasagerilor ca, înainte de călătorie, să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor în staţiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care au achiziţionat sau doresc să achiziţioneze bilet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇