Un ciclon islandez care a ajuns în Marea Mediterană a adus precipitații importante pe continentul european și se va face simțit și în România. Urmează un weekend ploios, cu o scădere accentuată a temperaturii. Specialiștii spun că în această toamnă mai multe furtuni foarte puternice ar putea lovi țara noastră.
Un ciclon islandez care a pătruns în zona Mării Mediterane a adus precipitații abundente în mai multe țări din Europa și în România, declanșând alte fenomene meteo care afectează și țara noastră.
"Regiunea Islandei este o zonă predispusă să genereze cicloane atmosferice. Adică zone de presiune atmosferică scăzută. Acest lucru s-a întâmplat și în ultimele zile dinspre Islanda, din zona de formare, câmpul de presiune scăzută s-a extins până în Marea Mediterană. Și în Marea Mediterană s-au născut mici cicloane care afectează și țara noastră în această perioadă”, a explicat Florinela Georgescu, director prognoză meteorologică la ANM, pentru Adevărul.
Acest fenomen întâlnit de foarte multă vreme aduce ploi și temperaturi scăzute, dar și o intensificare a vitezei vântului.
Temperaturile vor scădea brusc
Efectele vor fi resimțite și în acest weekend, când ciclonul islandez va traversa dinspre Mediterana partea central-estică a Europei, aducând ploi puternice în Austria, Cehia și în unele regiuni din Slovacia, Polonia, Ungaria și Germania.
Inițial, România se va situa în sectorul cald al acestui ciclon care va aduce averse și furtuni și în țara noastră. Începând de sâmbătă, 14 septembrie, zona de joasă presiune se va muta spre est, astfel că aerul rece va pătrunde și la noi, mai ales în vest și sud-vest, informează meteo&radar.
Temperaturile vor scădea brusc în vest, nord și centru, chiar și cu 10-15 grade Celsius în doar 24 de ore. De sâmbătă până luni, vremea va fi chiar rece în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, unde maximele vor fi cuprinse între 10 și 16 grade Celsius.
În zonele înalte de munte, în masive precum Retezat, Godeanu sau Parâng, ploile se vor transforma, trecător, în lapovițe și ninsori, la altitudini de peste 2.000 de metri.
Vremea se va răci semnificativ și în sudul și estul țării, dar aici va fi mai cald, temperaturile situându-se la 18-22 de grade. Temperaturi similare sunt așteptate până spre sfârșitul săptămânii viitoare, când e posibil un nou val de ploi, anunță sursa citată.
Climatolog: Va trebui să ne obișnuim cu aceste fenomene
Furtuna care a făcut ravagii pe litoral la sfârșit de august și ciclonul islandez care se îndreaptă spre România demonstrează că ţara noastră nu mai este ocolită de manifestări extreme ale vremii. Din cauza schimbărilor climatice, în această toamnă România s-ar putea confrunta cu furtuni foarte puternice, avertizează specialiștii.
"Dacă vorbim de toamnă, climatic vorbind, este un anotimp ca și primăvara, de tranziție, astfel că variabilitatea este mult mai mare, în sensul în care pot să alterneze destul de rapid perioade foarte calde cu perioade foarte reci. De fapt, se rearanjează circulația atmosferică dinspre sezonul cald spre sezonul rece și atunci pot coexista astfel de tipuri de circulație și pentru sezonul cald și pentru sezonul rece. E un lucru bun că avem precipitații acum. Probabil că vom mai avea în această toamnă.
Nu sunt excluse furtunile foarte intense, din păcate, pe fondul încălzirii globale, care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă, de energie, în general", a declarat Roxana Bojariu, climatolog, la Antena3.
Va trebui să ne obișnuim cu astfel de manifestări de vreme severă și să ne adaptăm, spune climatologul.
"Din păcate, toate episoadele de vreme sunt alimentate cu mai multă energie, indiferent de anotimp, indiferent de locul din lume unde se desfășoară. Avem, practic, evenimente peste tot în lume și va trebui să ne obișnuim, va trebui să ne adaptăm, iar, pe de altă parte, va trebui să reducem serios emisiile pentru a încetini această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale, care în spate are exact aceste modificări în statistica fenomenelor extreme."