Săptămâna care urmează aduce o vreme plăcută la nivelul țării noastre, cu mult soare, ploi aproape deloc și temperaturi din ce în ce mai mari de la o zi la alta.
În a doua parte a săptămânii avem condiții de ceață pe arii extinse, iar vântul va fi mai intens, mai ales prin zona Munților Banatului.
Nopțile rămân, totuși, reci, cu minime chiar negative prin multe zone și condiții de apariție a brumei.
Ultima săptămână din luna octombrie vine cu un blocaj anticiclonic la nivelul țării noastre, care pe tot parcursul intervalului de prognoză se va afla sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului est-european și care, în a doua jumătate a intervalului, se va uni cu dorsala anticiclonului Azoric, aducând astfel presiune ridicată peste cea mai mare parte a Europei centrale, vestice și estice, în timp ce un ciclon atlantic va domina vremea din nordul Europei.
Din punct de vedere al circulației atmosferice, morișca atlantică începe să își facă simțită prezența, astfel că, pe tot parcursul săptămânii viitoare, spre țara noastră avansează mase de aer cald, din ce în ce mai cald, iar la finalul săptămânii, mai ales prin nordul extrem al Moldovei vom avea abateri termice pozitive, care ar putea ajunge și spre +8, +10 grade peste normalul perioadei.
Temperaturi din ce în ce mai mari
Pe tot parcursul săptămânii avem parte de o creștere graduală a valorilor maxime de temperatură, astfel că de la valori de 11 – 13 grade în primele zile (cu 14 – 15 grade prin Banat, Crișana), ajungem ca la nivelul întregii țări, în a doua jumătate a intervalului de prognoză, să vorbim de maxime de 15 – 17 grade.
Și în zonele montane se va resimți această creștere a maximelor, astfel că, de la valori de 5 – 6 grade luni, marți și miercuri, începând de joi și până duminică urcăm spre 11 – 12 grade, cu 5 – 6 grade pe creste.
În ceea ce privește minimele săptămânii care urmează, deși vom avea regiuni și zone unde am putea ajunge și la valori de 4 – 5 grade, vorbim, în general, de o săptămână cu valori scăzute de temperatură, mai ales prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei, regiuni unde abia vom urca spre 1 – 2 grade, dar nu sunt excluse chiar temperaturi nocturne negative, spre –1, –2 grade.
Precipitațiile vor fi puține
Vom avea parte de o săptămână săracă în precipitații la nivelul întregii țări, deși ploi slabe vor fi posibile în prima parte a săptămânii prin Dobrogea, iar la finalul săptămânii și prin Muntenia.
Vorbim, așadar, doar izolat de 5 – 7 l/mp prin SE extrem al Munteniei și sudul Dobrogei.
Material realizat de Prognoze Meteo:
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.