În săptămâna care urmează vom trece printr-o răcire semnificativă, care va aduce temperaturi de sfârșit de octombrie prin unele zone, ploi și chiar ninsori pe crestele montane, pentru ca la finalul săptămânii vara să revină în bună parte din țară.
Dacă până acum septembrie a arătat mai mult a vară târzie, iată că ultimele zile ale lunii ne aduc și o toamnă în toată regula. Începutul săptămânii va fi dominat de prezența unui nucleu de presiune scăzută din nord-est, care aduce cu sine și avansul unor fronturi atmosferice, care vor veni cu precipitații, dar și al unei mase de aer arctic-maritim a cărui componentă foarte rece se va așeza fix în zona țării noastre și va aduce temperaturi cu valori chiar și cu 8-10 grade sub normalul perioadei.
Începând cu ziua de miercuri spre regiunea noastră avansează un anticiclon mobil, iar pe o circulație atlantică avem parte de o nouă advecție de aer cald, care se va intensifica spre finalul săptămânii. Adică se mai încălzește în weekend.
Nopțile devin mult mai reci, iar la munte va fi cel mai frig
Vremea se răcește pe parcursul săptămânii care urmează, aducând valori de temperatură normale în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (18-20 de grade), în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat, primele zile ale săptămânii vin cu temperaturi potrivite mai degrabă unui mijloc de octombrie (12-14 grade).
Weekendul aduce însă temperaturi de vară autentică, cu maxime care urcă, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei spre 25-27 de grade (prin Oltenia și vestul Munteniei sunt posibile chiar 29-30 de grade), în timp ce în restul țării ne oprim la 22-24 de grade. La munte maximele abia mai urcă spre 12-13 grade, cu 7-9 grade pe creste.
Nopțile devin mult mai reci, astfel că pe tot parcursul săptămânii vorbim de valori care doar izolat mai urcă spre 12-13 grade (luni și marți prin Banat, Oltenia Muntenia, Dobrogea), joi și vineri prin Crișana, în timp ce în restul țării vorbim de valori spre 4-6, 7 grade. În zonele montane aceste valori minime pot coborî spre 2-3 grade, iar pe creste chiar spre 0-1 grad.
Vin și ploile, dar nu e destul pentru agricultură
Primele două zile ale săptămânii vin cu precipitații prin bună parte din țară. Luni, ploile ocolesc doar nordul extrem al Crișanei, Moldovei și Maramureșului, în timp ce în restul țării așteptăm ploi care vor lăsa între 1 și 3, 5 l/mp. Cantități ceva mai importante vor cădea prin Banat și zonele montane (7 – 10 l/mp).
Marți ploile sunt prezente mai ales prin Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, iar cantitățile cele mai mari le vom avea în nordul Dobrogei și SE extrem al județului Galați (15 –20 l/mp).
În intervalul miercuri – sâmbătă avem condiții de ploi slabe mai ales prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, Banat și zonele montane (ploi slabe, sub 1 – 2 l/mp).
Avem parte de ploi, asta este clar, dar, din păcate, acestea nu sunt deloc la nivelul așteptat, mai ales de către agricultori, în condițiile în care doar prin nordul extrem al Orientalilor și nordul Dobrogei să avem parte de măcar 15 – 20 de l/mp acumulați, în timp ce în restul țării vorbim de doar 3 – 5 l/mp, maxim.
Extrem de important: pe parcursul zilelor de miercuri și joi, pe crestele montane ale Meridionalilor sunt posibile inclusiv ninsori slabe. Deci e posibil să ningă pe vârfurile înalte din Bucegi, Făgăraș, Parâng sau Retezat.
Să ne trimiteți poze!
Material realizat de Prognoze Meteo:
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.