O săptămână cu vreme capricioasă - prognoza meteo până pe 10 aprilie

O săptămână cu vreme capricioasă - prognoza meteo până pe 10 aprilie

Urmează o săptămână extrem de capricioasă. O începem cu vremea mult mai rece, cu ninsori chiar prin multe zone.

Apoi, vin ploile și încălzirea semnificativă, care va face ca temperaturile din weekend să ne vorbească de zile autentice de vară.

De la temperaturi negative la vreme de primăvară

Săptămâna care urmează va fi caracterizată, din punct de vedere al distribuției centrilor barici, de o dominare a unui regim de presiune scăzută care, mai ales începând cu ziua de marți, își va extinde talvegul unui ciclon islandez (cu centrul baric Mirella poziționat în zona Scandinaviei) inclusiv spre regiunea țării noastre.

Odată cu avansul acestui câmp de presiune scăzută, spre țara noastră, dinspre V, NV vor veni și fronturi atmosferice, un front de ocluziune marți, unul cald miercuri și unul rece pe parcursul zilei de joi.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, începem săptămâna cu o circulație NV – SE, care va aduce spre țara noastră, pe parcursul zilelor de luni și marți, un aer polar continental foarte rece, cu abateri termice, la 850 hPa, și de –10, –12 grade sub normalul perioadei.

Începând de miercuri trecem pe o circulație atlantică (V – E), ceea ce va aduce spre țara noastră aer mai cald, astfel că vineri și sâmbătă vorbim de abateri termice și cu 8, 10 grade peste normal.

ADVERTISING

Încheiem săptămâna cu o nouă schimbare a maselor de aer, revenirea la o circulație NV – SE readuce țara noastră în sector rece, cu abateri negative de –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi minime

Ziua de luni vine cu minime negative prin nordul și centrul Moldovei (-1, –2 grade), Banat, Crișana, nordul Olteniei (-0 spre –2 grade), Transilvania; Maramureș (-3, –5 grade) în timp ce prin zonele montane (mai ales pe creste), ne apropiem de pragul de ger, cu –8, –10 grade. Prin restul Olteniei, sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea vor avea parte de temperaturi minime ușor pozitive, spre 2 – 3 grade.

Lucrurile nu se schimbă foarte mult nici pe parcursul dimineții de marți, cu aceleași valori de temperatură și distribuție ca în prima zi, singura schimbare notabilă fiind valorile ușor pozitive (2-3 grade) de prin Banat și Crișana.

De miercuri începe să se încălzească, astfel că doar prin zonele montane mai avem parte de minime negative (-2, –3 grade), în timp ce în restul țării ne vom situa la valori de 3 – 5, 6 grade, cu 7 –8 grade prin nordul Crișanei și vestul Maramureșului, respectiv nordul Dobrogei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dimineața zilei de joi vine cu temperaturi și de 12 – 13 grade prin Banat, respectiv 7 –9 grade în restul țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului, nordului Moldovei, unde ne vom opri la 4 – 5 grade. La munte minimele se vor situa la valori apropiate sau ușor peste 0 grade (1 – 2 grade).

Situația nu se schimbă foarte mult nici vineri pentru ca weekendul să aducă la nivelul întregii țări minime de peste 10, 11 grade.

Temperaturi maxime

Ziua de luni aduce temperaturi mai degrabă modeste pentru data din calendar, 8 – 10, 11 grade în cea mai mare parte a țării, cu 3 – 5 grade prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, în timp ce pe creste vom avea valori diurne negative (-2, –3 grade).

Marți deja mai câștigăm câteva grade, astfel că maximele urcă, la nivelul întregii țări, la 14 – 16, 17 grade, cu 7 –9 grade la munte. Mai punem un grad, două și miercuri și vorbim de 18 – 20, 21 de grade la nivelul întregii țări (10 – 12 grade la munte).

Ziua de joi vine cu o răcire prin Banat, sudul Crișanei, Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, regiuni unde maximele nu mai trec de 10 – 12 grade, aceleași valori urmând să le avem și în zonele montane (5 – 6 grade pe creste). În sudul și estul Munteniei, Moldova, vestul extrem al Banatului, nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș maximele zilei de joi urcă spre 15 – 17 grade, cu un posibil vârf de 19 – 20 de grade în nordul extrem al Moldovei.

ADVERTISING

Weekendul aduce temperaturi din ce în ce mai mari, vineri cuprinse între 22 – 24 de grade în cea mai mare parte a țării, doar prin Transilvania și Maramureș urmând să ne oprim la 18 – 20 de grade. La munte se vor atinge și 13 – 15 grade.

Ziua de sâmbătă împarte țara în două: zonele montane, nordul Banatului, Crișana, Maramureș, Transilvania ne limităm la maxime de 11 – 13 grade, cu 7 – 8 crestele montane. Prin Oltenia, Moldova avem parte de 20 – 22 de grade, pentru ca în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea să vorbim de o zi autentică de vară, cu maxime spre 25 – 27 de grade.

Încheiem săptămâna cu o răcire semnificativă în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, estul Banatului, Crișanei, zonele montane, regiuni unde abia mai atinge 6 – 8 grade (pe crestele montane vom avea maxime negative, –1, –2 grade), în timp ce prin restul Banatului, Crișanei, sudul Moldovei și Oltenia mercurul din termometre ajunge la 11 – 13 grade. Mult mai bine stau Muntenia și Dobrogea, regiuni unde maximele se vor situa la 18 – 20 de grade.

Precipitații

Noaptea de luni spre duminică și ziua de luni aduc ninsori slabe prin zonele montane, dar, izolat, și prin Crișana, Transilvania. Ploi slabe sunt posibile prin Banat și sudul Moldovei.

Seara zilei de marți aduce condiții de ploi, lapoviță și ninsori prin nordul extrem al Orientalilor, precipitații care rămân de interes și în prima parte a zilei de miercuri, în aceleași zone.

Odată cu ziua de joi, avansul unui ciclon mediteraneean aduce ploi prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și, izolat, prin nordul Moldovei. Prin Oltenia, sudul Banatului și Meridionali (unde vorbim și de ninsori) se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Vineri avem parte de ploi slabe prin Orientali, nordul Transilvaniei și Maramureș, pentru ca weekendul să aducă multe precipitații. Sâmbătă, ploile sunt prezente prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane și Banat. Cantitățile cele mai mari le vom avea în Maramureș și nordul Orientalilor (10 – 15 l/mp).

Duminică precipitațiile traversează toată țara de la V la E. Vor fi ploi, moderate cantitativ chiar (prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei se pot acumula și 10 – 15, 20 de l/mp). Prin zonele montane, dar și prin Maramureș sunt condiții și de lapoviță și ninsori.

Ninsori în unele zone

Va fi o săptămână cu precipitații la nivelul întregii țări, dar cele mai importante cantități le vor primi doar cei din Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, Transilvania, Oltenia,  regiuni unde se pot acumula 15 – 20, 30 de l/mp.

Din păcate, Muntenia, Moldova, Dobrogea, regiuni care deja suferă din cauza secetei, nu vor primi un aport semnificativ de precipitații nici săptămâna următoare, vorbim de doar 2 – 3, izolat 5 l/mp.

Deși suntem deja în aprilie, ninsorile nu vor lipsi din peisaj.

Mai ales la munte (10 – 15, 20 mm), dar și prin Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei, astfel că la finalul zilei de luni este posibil să avem parte de un strat efemer de zăpadă (1 – 2 cm) și prin aceste regiuni, nu doar la munte.

Vremea săptămânală 04 10 aprilie 2022

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇