Avem parte de o săptămână în care țara noastră se va afla sub influența unor câmpuri de presiune scăzută, asociate unor depresiuni cu centri barici poziționați la NE și NV, care vor aduce precipitații în fiecare zi.
Cel puțin până vineri, suntem în zona de acțiune a unor mase de aer umed, reci și foarte reci, de origine maritim polară, care aduc chiar și cu 8 grade sub normalul perioadei.
Abia în weekend spre România avansează o masă de aer mai cald.
Vremea de luni, 17 mai
Noaptea aduce temperaturi minime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 10 – 12, 13 grade, valori ușor mai coborâte, spre 7 –8 grade, urmând să avem în zonele montane, prin dealurile Munteniei și Olteniei, dar și prin sudul Transilvaniei. Pe crestele montane (mai ales ale Meridionalilor) sunt posibile valori de temperatură sub 0 grade, spre –1, –2 grade.
Maximele primei zile a săptămânii urcă spre 23 – 24 de grade prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, iar în restul regiunilor nu trecem de 18 – 20 de grade, prin Crișana fiind posibile chiar valori mai mici, de 15 – 16 grade. Aceleași temperaturi le vom atinge și în zonele montane, iar pe creste vor fi 5 – 7 grade.
Avem parte de precipitații în toată țara. Dacă prin Moldova, estul Muntenei, Dobrogea abia se va strânge 1 l/mp, Banatul, Crișana și Maramureșul vor avea parte de cantități care pot ajunge și la 15 – 20 de l/mp.
Prin restul țării nu se acumulează mai mult de 5 – 7 l/mp. Mai ales pe parcursul după amiezii ploile pot fi însoțite și de fenomene convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie sau, izolat, grindină).
Vremea de marți, 18 mai
Minimele nopții de luni spre marți pleacă de la valori de 8 – 10 grade prin Transilvania, zonele montane (pe creste vor fi temperaturi de 2 – 4 grade), respectiv 11 – 12 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele deluroase din Oltenia și Muntenia.
În Oltenia, Muntenia, și Moldova mercurul din termometre urcă spre 13 – 14 grade pentru ca cele mai ridicate minime să le avem în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde atingem și 16 – 17 grade.
Maximele zilei rămân sub valorile normale ale perioadei, chiar dacă prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ajungem la 22 – 23 de grade. Prin Banat, Crișana, centrul și nordul Moldovei, zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei maximele se opresc la 18 – 19 grade, pentru ca în Transilvania și Maramureș să fie chiar mai rece, cu doar 13 – 15 grade. În zonele montane se răcește bine, astfel că nu mai trecem de 8 – 9 grade, cu 3 – 4 grade pe creste.
Ploile se concentrează mai ales pe zonele montane, nordul Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei și al Moldovei, unde așteptăm cantități de 15 – 20 de l/mp, în timp ce prin restul țării ploile nu vor aduce mai mult de 1 l/mp.
Liniștite în prima parte a zilei, ploile pot avea caracter convectiv (descărcări electrice, vânt puternic, posibil grindină) odată cu amiaza.
Vremea de miercuri, 19 mai
Se răcește peste noapte prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, regiuni unde termometrele vor arăta doar 7 – 8 grade, la fel ca în zonele montane (pe creste vor fi doar 1 – 2 grade). Și în restul țării mai scad minimele, vorbim doar de 11 – 12 grade, cu Dobrogea (nordul regiunii) bucurându-se de cele 14 – 15 grade.
Maximele zilei ajung la 17 – 19 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, respectiv 21 – 23 de grade prin Muntenia, Moldova, Dobrogea. În zonele montane vor fi 13 – 14 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.
Precipitații sunt posibile în bună parte din țară (cu excepția Dobrogei, estului Muntenei și sudului Moldovei), dar cantități mai importante (10 – 15 l/mp) se pot acumula doar prin Munții Banatului, Apuseni și vestul Meridionalilor.
Vremea de joi, 20 mai
Minimele vor ajunge la valori de 8 – 10 grade în bună parte din țară, excepția urmând să fie Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge și 12 – 13 grade. În zonele montane vorbim de temperaturi peste noapte care nu urcă mai sus de un 3 – 4 grade, cu 0 – 1 grad pe creste.
Peste zi mai ajungem la 20 de grade doar prin Moldova și nordul Dobrogei, pentru ca în restul țării să vorbim de temperaturi modeste pentru data din calendar, de doar 16 – 18 grade. În zonele montane vor fi 11 – 12 grade cu 4 – 5 grade pe creste.
De ploi scapă doar centrul și nordul Moldovei, iar cantități mai importante (15 – 20 de l/mp) se pot strânge în zonele montane, zonele deluroase ale Banatului, Crișana, dar și prin Oltenia și Muntenia. Pe crestele montane sunt posibile lapovițe și ninsori.
Vremea de vineri, 21 mai
Continuă să se răcească, minimele vor pleca de la 4 – 5 grade în zonele montane, Transilvania, Maramureș (cu –2, –1 grad pe creste), până la 7 – 9 grade în restul țării. Doar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea este posibil să atingem și 11 – 12 grade.
Maximele zilei ajung la 21 – 23 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, nordului Crișanei și Maramureșului, unde vor fi doar 18 – 19 grade. Zonele montane au parte de 14 – 15 grade, cu 8 – 9 grade pe creste.
Ploi slabe (până în 1 – 2 l/mp) sunt posibile prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Moldova, dar și prin Dobrogea sau izolat, Muntenia.
Vremea de sâmbătă, 22 mai
Începem weekendul cu temperaturi în creștere prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, regiuni care vor avea parte de maxime de 25 – 26 de grade. Prin Transilvania și Banat ne oprim la 21 – 22 de grade, iar Crișana și Maramureșul au parte de valori maxime la fel ca în zonele montane, doar 16 – 17 grade. Pe creste se vor atinge 6 – 8 grade.
Ploile vor fi de interes pentru Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și al Moldovei. Se pot acumula și 5 – 10 l/mp.
Vremea de duminică, 23 mai
Maximele nu mai trec de 17 – 19 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane (pe creste vor fi 8 – 10 grade), în timp ce în Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, avem parte de o zi de duminică cu 23 – 25 de grade, iar prin sudul, sud-estul extrem al Munteniei, dar și sudul Dobrogei vor fi posibile și 27 – 28 de grade.
Ploi în cea mai mare parte a țării (cu excepția sudul Olteniei, Muntenei, Dobrogea și sudul Moldovei). Cantitățile cele mai mari le vom avea prin Crișana, Maramureș, zonele montane, 10 – 15 l/mp.
Vorbim de o săptămână care, în Banat, Crișana, Maramureș, aduce cantități de precipitații de 40 – 50 l/mp, prin zonele montane chiar spre 70 – 80 de l/mp. Transilvania, Oltenia și Muntenia strâng și ele un 15 20 de l/mp, iar Moldova și Dobrogea au parte de o nouă săptămână secetoasă, cu doar 5 – 7 l/mp.
Material realizat de Prognoze Meteo:
Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.