Vorbim de o săptămână caracterizată de alternanța centrilor de presiune la nivelul țării noastre, ceea ce va favoriza și apariția precipitațiilor, aduse de fronturi atmosferice, dar și de o depresiune mediteraneeană.
Aceeași situație o avem și la nivelul maselor de aer, cu o coborâre polară care, cel puțin acum, are o traiectorie la E, SE dar ne atinge și pe noi, în prima parte a săptămânii, pentru ca apoi, pe o circulație vestică, finalul de săptămână să vină cu aer cald.
Vremea de luni, 8 martie
Ne așteaptă o nouă noapte rece, chiar foarte rece, cu minime care vor fi doar negative la nivelul întregii țări, de la –2 spre –4, –5 grade. Prin Transilvania valorile nocturne coboară chiar spre –6, –7 grade, în timp ce în zonele montane vorbim de ger, cu temperaturi de la –10 spre –12, –13 grade.
Maximele zilei pleacă de la –2 spre 0, 1 grad prin zonele montane, 5- 7 grade prin Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, respectiv 9 – 11, 12 grade în restul țării.
Despre precipitații vorbim doar prin zona Orientalilor și Moldova, lapoviță și ninsori (nu se vor acumula mai mult de 1 – 2 l/mp.
Vremea de marți, 9 martie
Rămânem cu minime negative în bună parte din țară (-2 spre –4, –5 grade), cu excepția estului Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogei, unde se pot atinge valori ușor pozitive, de 0 – 2 grade.
Prin zonele montane vorbim din nou de temperaturi foarte scăzute, de la –7 spre –9, –10 grade, cu –13, –14 grade pe creste.
Valorile diurne rămân negative prin zonele montane (-0 spre –2 grade, cu –4 spre –6 grade pe creste), în timp ce prin Moldova, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei nu cresc decât până la 4 – 6 grade. În restul țării ne vom bucura de maxime de la 7 spre 9, 10 grade.
Ploile, lapovița și ninsorile vor fi prezente prin zonele montane pentru ca, odată cu orele amiezii, apropierea unei depresiuni mediteraneene să aducă, la început, ploi prin sudul Olteniei și al Munteniei.
Nu vorbim, încă, de cantități importante, doar 0.5 – 1 l/mp.
Vremea de miercuri, 10 martie
Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Banatului şi centrul Moldovei au parte de minime pozitive, de la 0 spre 2, 3 grade, în timp ce în restul țării vorbim de valori de la –1 spre –3, –4 grade, şi chiar de –6 spre –8 grade pe crestele montane.
Maximele zilei nu mai trec de 2 – 4 grade prin Oltenia, Muntenia, în timp ce în estul Munteniei, Dobrogea, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana se opresc la 5 – 6 grade. Cel mai cald va fi în Banat și sudul Crișanei, cu ale lor 7 – 9 grade, în timp ce în zonele montane vorbim de valori negative, de la –2 spre –4, –5 grade.
Precipitațiile sunt prezente prin zona Orientalilor, nordul Moldovei (ninsori), în timp ce prin Oltenia, Muntenia vorbim de ploi, apoi lapoviță și ninsori. În aceste regiuni avem și cantități de precipitații care pot ajunge la 15 – 20 l/mp, iar prin nordul Moldovei la 7 – 10 l/mp.
Martie începe cu căldură, dar nu durează - prognoza meteo pe două săptămâni
Vremea de joi, 11 martie
Oltenia și estul extrem al Dobrogei au parte de minime pozitive, 0 – 2 grade, în timp ce prin Moldova, și Muntenia vorbim de temperaturi de –1 spre –2 grade. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania valorile minime coboară spre –4, –6 grade. În zonele montane vorbim iar de ger, cu temperaturi de –9, –11 grade.
Maximele zilei ajung, la nivelul întregii țări, la valori de 5 – 7 grade, posibil doar prin vestul și nordul Munteniei să ne oprim la valori de 2 – 3 grade. În ceea ce privește zonele montane, vorbim în continuare de maxime negative, de la –2 spre –4, –5 grade.
Precipitații slabe cantitativ, mai ales sub formă de ninsori, sunt așteptate prin Moldova, zonele montane, sudul Dobrogei, nordul și vestul Munteniei, iar prin Oltenia avem condiții și de ploaie și lapoviță. Nu se așteaptă mai mult de 1 – 3 l/mp.
Vremea de vineri, 12 martie
Urmează o noapte care aduce valori de 3 – 5 grade prin Banat și Crișana, iar prin Transilvania, Maramureș și Moldova ne oprim la –1 spre –2 grade.
Cel mai rece va fi în Oltenia, nordul și vestul Munteniei și zonele montane, unde minimele coboară spre –4, –6 grade, iar pe crestele montane chiar spre –9, –10 grade.
Maximele nu trec de 1 – 2 grade prin Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane, respectiv 5 – 7 grade prin Crișana, Moldova, Transilvania. Cel mai cald va fi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Banat, regiuni care se vor bucura de 8 – 10, 11 grade.
Avem parte și de precipitații, concentrate, de data aceasta, pe nordul țării. Astfel, vorbim de ninsori prin nordul Transilvaniei, Maramureș, nordul Orientalilor, lapoviță prin Crișana, ploi, lapoviță și ninsori prin Munții Banatului, ploi și lapoviță prin Moldova. Se pot acumula, 5 – 7 l/mp, iar prin Maramureș se pot strânge și 10 – 15 l/mp.
Cum va fi vremea în martie? O lună caldă, săracă în precipitații
Vremea de sâmbătă, 13 martie
Revine, în sfârșit, primăvara, și aduce maxime de 11 – 13 grade la nivelul întregii țări, doar prin zonele montane nu trecem de 0 – 2, 3 grade.
Avem parte și de precipitații, ploi slabe prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și al Moldovei, respectiv lapoviță și ninsori prin zonele montane. Vorbim de cantități de 2- 4 l/mp.
Vremea de duminică, 14 martie
Încheiem săptămâna cu o vreme perfectă de primăvară, cu maxime de 13 – 15, 16 grade la nivelul întregii țări (în zonele montane temperaturile nu trec de 5 – 7 grade, cu 0 – 2 grade pe creste).
Avem parte de ploi slabe prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane și nordul Transilvaniei (maxim 0.5 – 1 l/mp).
Vorbim de o săptămână în care doar prin sudul Olteniei și al Munteniei se pot acumula 20 – 30 l/mp de precipitații (de toate felurile), în timp ce în restul țării nu trecem de un 5 – 7 l/mp. Prin Transilvania, sudul și estul Moldovei, nordul Dobrogei lucrurile vor sta și mai rău, aceste zone ar putea să nu vadă nici măcar un l/mp.
Ninsorile din prima parte a săptămânii vor contribui și ele la totalul de precipitații, vorbim de un 5- 7 l/mp prin Muntenia, estul Olteniei, nordul și centrul Moldovei, Crișana, Maramureș și zonele montane.
Stratul de zăpadă
Ziua de miercuri este posibil să aducă un strat efemer de zăpadă și prin Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei, regiuni unde putem vorbi de maximum 2 – 4 cm depuși.
Material realizat de Prognoze Meteo:
Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.