Cum va fi vremea în decembrie 2023: Ninge de Crăciun?

Cum va fi vremea în decembrie 2023: Ninge de Crăciun?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ne așteaptă o lună decembrie care, în ciuda unor parametri macro-climatici potrivnici (El Nino intens; Vortex Polar care nu dă încă semne de o încălzire stratosferică majoră), poate aduce parfumul de iarnă de care ne-a fost dor în ultimii ani.

Cu un regim termic pe care noi îl estimăm apropiat de normal și chiar ușor sub normal prin sudul și estul țării, dar și cu precipitații excedentare, șansele de ninsori sunt și ele prezente, mai importante cantitativ posibil după jumătatea lunii.

Astfel că șansele unui Crăciun alb, deși mici, nu trebuie ignorate.

Cât va fi de frig

Decembrie 2023 pare a fi o lună care, din punct de vedere termic, se va apropia de normalul climatologic al perioadei sau chiar va fi ușor sub medie, mai ales prin regiunile sudice și estice.

ADVERTISING

Defalcat pe săptămâni, avem o săptămână 4 – 10 decembrie cu abateri termice negative la nivelul întregii țări (-1, –2 grade sub valorile normale).

Săptămâna 11 – 16 decembrie vine cu valori normale de temperatură prin sudul și estul țării, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș sunt posibile abateri pozitive (+1 spre +3 grade peste norme).

Săptămâna 18 – 24 decembrie aduce din nou un regim termic normal, de data aceasta la nivelul întregii țări, pentru ca finalul de an, 25 – 31 decembrie să vină cu valori ușor peste norme în bună parte din țară (1- 3 grade) doar prin zonele montane urmând să avem parte de un regim termic normal.

ADVERTISING

Cât şi unde ninge

Din punct de vedere al precipitațiilor, decembrie este o lună în care cu greu se pot acumula 30 l/mp prin zone precum Podișul Moldovei, Podișul Târnavelor, Depresiunea Brașovului sau Delta Dunării (conform datelor ANM).

30 –40 de l/mp se pot strânge prin estul și sudul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și Podișul Transilvaniei.

Odată ce ne deplasăm spre vest, vedem cantități și de 40 – 50 l/mp, prin Câmpia de Vest, centrul și vestul Câmpiei Române, pentru ca cele mai ridicate valori de precipitații să le avem în zonele montane, peste 50 și chiar peste 75 l/mp.

Ninge de Crăciun și Anul Nou?

Este întrebarea care stă pe buzele tuturor încă din timpul verii și care devine un laitmotiv al oricărei interacțiuni cu pasionații de meteorologie și specialiști. Și oricât am vorbi noi despre încălzirea globală, de schimbări climatice, nu vom înceta niciodată să visăm, să vrem să avem parte de un Crăciun de poveste, înconjurați de zăpadă și fulgi de nea. Doar că realitatea, din păcate, este cu totul alta.

ADVERTISING

În vremurile pe care le trăim, cu o încălzire globală care nu mai poate fi negată de nimeni, cu o acumulare incredibilă de aer cald, avem nevoie de o așezare a ”astrelor” cu adevărat perfectă, ca să putem să mai vorbim de ceva zăpadă, căci de ierni ca în amintirile bunicilor noștri nu prea mai poate fi vorba.

Revenind, suntem într-un plin fenomen El Nino intens, aproape unul de record, iar una din principalele caracteristici ale unui El Nino este că are capacitatea de a te duce mereu cu gândul că poate urma un episod epic de iarnă, pentru ca apoi să te lase doar cu gustul amar al unei ploi care îngheață.

Așadar, deși unele modele meteo (ECMWF sau UKMO) dau șanse de un decembrie cu anomalii pozitive ale ninsorilor prin sudul și estul României, acestea nu par a fi, cel puțin acum, susținute real de ceea ce se întâmplă la nivel macro-climatic.

Ca și o concluzie, șansele unui Crăciun alb în zona României sunt crescute mai ales în zonele montane și prin nordul țării, în timp ce în restul regiunilor probabilitatea este mult mai mică.

Asta se vede și din animația pe săptămâni a celor de la ECWMF: săptămâna 04 – 10 decembrie vine cu șanse slabe de ninsori în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Orientalilor și vestul extrem al Meridionalilor.

Până pe 17 decembrie sunt condiții de ninsori mai ales în zonele montane (vorbim de posibile cantități între 15 – 20, chiar 25 de mm), dar și prin nordul și centrul Moldovei, zonele subcarpatice, depresiunile Transilvaniei.

Cel mai promițător interval în ceea ce privește șansele de ninsori la nivelul țării noastre pare cel cuprins între 18 – 24 decembrie, când inclusiv sudul țării pare că va avea parte de ceva ninsori care pot acumula și 10 – 15 mm (cantități căzute, nu strat de zăpadă). Ultima săptămână din an pare că ar mai aduce ceva ninsori prin zona Moldovei, dar și prin Muntenia și Oltenia.

Estimare meteo decembrie 2023

Material realizat de Prognoze Meteo

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇