Victor Rebengiuc, apel la bun simț într-un clip care încurajează reciclarea deșeurilor electrice

Victor Rebengiuc, apel la bun simț într-un clip care încurajează reciclarea deșeurilor electrice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O instalaţie imersivă, cu imagini spectaculoase din natură, va putea fi vizitată în perioada 14 – 19 noiembrie la Muzeul MINA din Bucureşti. Actorul Victor Rebengiuc este vocea „Natura Bunului Simţ”, o campanie de conştientizare asupra nevoii de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice în contextul noilor recorduri înregistrate de Black Friday 2023.

Campania de awareness şi colectare deşeurilor electronice „Natura Bunului Simţ” este lansată de Asociaţia Environ într-un moment în care românii au bătut noi recorduri la cumpărăturile de Black Friday: 2,8 milioane de produse cumpărate de la un singur retailer online, o mare parte dintre acestea fiind produse electrice şi electrocasnice. Ceea ce înseamnă că aproape tot atâtea produse din casele românilor vor deveni deşeuri.

ADVERTISING

Mesajul transmis prin vocea actorului Victor Rebengiuc porneşte de la faptul că natura, prin tot ceea ce înseamnă ea, ne aminteşte că suntem vii, ne întregeşte, ne aminteşte de unde venim şi încotro mergem. „Natura nu dispare când trăim în oraş. Noi uităm de ea. Câteodată uităm atât de tare încât nu îi oferim înapoi singurul lucru de care are nevoie: Bunul simţ ”, este mesajul rostit de Victor Rebengiuc.

Datele arată că, deşi românii nu generează chiar cele mai mari cantităţi de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) pentru că au obiceiul de a le păstra în case mult timp după ce le scot din uz, au cele mai proaste obiceiuri în ceea ce priveşte gestionarea lor, ceea ce face din ţara noastră unul dintre cele mai poluate state europene. Problema este că în România rata de colectare ajunge la abia 35%, în cele mai optimiste estimări, în condiţiile în care media europeană este de 45,9% la nivelul anului 2020, iar ţintele europene impun cel puţin 65% din media vânzărilor de produse noi pe ultimii 3 ani.

ADVERTISING

Cei de la Asociaţia Environ au studiat comportamentul românilor şi au o abordare proprie: „Înainte de a vorbi despre reciclare, trebuie să vedem ce ne determină sau nu să ne respectăm pe noi, ca oameni, şi să respectăm mediul înconjurător. Este vorba de un simţ care ar trebui să fie propriu naturii umane, dincolo de văz, auz, gust, miros şi pipăit. Este vorba de bunul simţ. Vă aşteptăm în primul spaţiul imersiv din România pentru a descoperi cum, folosit corect, progresul tehnologiei ne apropie de lucrurile cu adevărat importante”, a declarat Roxana Puia, marketing manager ENVIRON România.

ADVERTISING

Cei care vor veni să viziteze instalaţia de la Muzeul MINA sunt încurajaţi să aducă un obiect electronic ieşit din uz, iar Environ se va ocupa de reciclarea lui.

În cei 16 ani de activitate, Asociaţia Environ a colectat peste 160.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, dintre care 39.343 tone DEEE doar anul trecut. În total, Environ a gestionat doar în anul 2022 un număr de 1.436.555 de DEEE. Cele mai multe fac parte din categoria deşeurilor de mici dimensiuni (561.030 bucăţi). Urmează maşinile de spălat (560.520 bucăţi), televizoarele şi monitoarele (228.451 bucăţi) şi frigiderele (86.554 bucăţi).

O instalație imersivă, cu imagini spectaculoase din natură 🌳, va putea fi vizitată până pe 19 noiembrie la MINA - Museum...

Publicată de Environ pe Miercuri, 15 noiembrie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇