Tribunalul București a hotărât să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră.
„Tribunalul București a pronunțat, în primă instanță o decizie nefavorabilă Greenpeace în procesul de anulare a planului urbanistic zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla dedicate proiectului Neptun Deep. În soluția publicată pe scurt, Tribunalul a hotărât să nu analizeze pe fond nelegalitatea de mediu invocată de către Greenpeace România. Cu toate acestea, alte instanțe din România au admis și analizat astfel de argumente în alte procese similare”, se arată într-un comunicat de presă al activiștilor de mediu, transmis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, au fost semnalate mai multe nereguli în legătură cu avizul de mediu eliberat pentru PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep:
- nu a fost efectuat un studiu de evaluare a impactului climatic;
- nu a fost evaluat impactul asupra corpurilor de apă;
- nu a fost parcursă procedura de consultări transfrontaliere în cadrul procesului de aprobare; nu a fost efectuat un studiu de evaluare adecvată.
"Ne aflăm într-o situație juridică atipică, în care unele instanțe iau în considerare aspectele problematice ale avizelor de mediu, în timp ce altele nu. Riscurile de mediu rămân, chiar dacă nu li s-a dat atenție în acest proces. O să continuăm cu demersurile până când aceste riscuri vor fi analizate în mod corespunzător de către justiția din România", a declarat, în comunicatul citat, Vlad Cătună, coordonator de Campanii la Greenpeace România.
Avocații organizației de mediu transmit că vor analiza argumentele din sentința Tribunalului București, iar ulterior se vor decide dacă se va face sau nu recurs.
"Considerăm că argumentele noastre sunt pertinente, așa încât vom lua decizia de a face sau nu recurs împotriva soluției după ce vom vedea și argumentele din sentința Tribunalului București. Credem cu tărie că evaluarea de mediu trebuie să fie corespunzătoare și pertinentă pentru orice proiect, indiferent cât de mare ar fi acesta, întrucât beneficiile economice pe care le-ar putea avea nu pot justifica nicidecum o evaluare pur formală a impactului asupra unei problematici de mediu complexe (cu arii naturale protejate aflate în proximitate) inclusiv asupra schimbărilor climatice, care poate avea consecințe ireversibile, față de potențialele beneficii economice, efemere prin definiție", a explicat Mihaela Maravela, avocat barou București.
OMV Petrom și Romgaz au solicitat cheltuieli de judecată de peste 250.000 euro în cadrul procesului, însă instanța a decis că organizația de mediu trebuie să plătească 16.000 de euro în total către companii.
Ministerul Energiei a transmis, luni, într-un comunicat de presă că Tribunalul București a respins ca neîntemeiată cererea formulată de Greenpeace împotriva dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, vizând anularea Planului Urbanistic Zonal al zonei prin care traversează conducta Tuzla - Podișor a proiectului Neptun Deep. Instituția a precizat că ONG-ul a fost obligat la plata a 80.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.