Scrisoare către Comisia Europeană: NU acceptați proiectele de pe vremea lui Ceaușescu pe care Guvernul le vrea în PNRR

Scrisoare către Comisia Europeană: NU acceptați proiectele de pe vremea lui Ceaușescu pe care Guvernul le vrea în PNRR

Mai multe organizaţii de mediu şi civice au transmis o scrisoare deschisă Comisiei Europene prin care solicită ca proiectele hidrotehnice pe care Guvernul doreşte să le introducă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să nu fie acceptate deoarece afectează mediul.

“În contextul schimbărilor climatice, apelarea la hidroenergie, care se bazează pe o tehnologie învechită, contrazice obiectivele stabilite în legislaţia europeană privind clima (reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55%) şi planul RePowerEU (creşterea ponderii energiei eoliene şi solare la 45%).

ADVERTISING

Un studiu publicat în BioScience la sfârşitul anului 2016 a arătat că barajele hidrotehnice şi rezervoarele contribuie cu 25% mai mult la încălzirea globală decât se credea anterior. Autorii studiului estimează că rezervoarele emit anual în atmosferă o gigatonă sau un miliard de tone de dioxid de carbon”, se arată în debutul scrisorii deschise.

Sursa citată menţionează că, în raportul său privind taxonomia, Grupul Tehnic de Experţi al UE pentru Finanţarea Durabilă a declarat: “Construcţia de noi instalaţii hidroenergetice nu trebuie să ducă la fragmentarea râurilor”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asociaţiile semnatare consideră că Guvernul României vrea să introducă proiectele ilegitime în PNRR.

“Cu toate acestea, toate proiectele care fac parte din prima versiune a PNRR-ului României duceau la fragmentarea râurilor. În urma unei dezbateri publice din 2021, orice propuneri vechi şi în afara legii au fost eliminate din PNRR. Aceasta a venit ca răspuns la presiuni publice substanţiale (zeci de mii de cetăţeni care au solicitat acest lucru). 

Acum, Guvernul României vrea să ocolească rezultatele dezbaterii publice şi să reintroducă proiectele ilegitime în PNRR. O listă cu 11 proiecte hidroenergetice este pusă în dezbatere pentru a fi incluse în PNRR prin intermediul REPowerEU. Toate cele 11 proiecte au fost concepute în timpul dictaturii Ceauşescu şi asta în total dispreţ faţă de oameni şi mediu”, se mai arată în scrisoarea deschisă. 

ADVERTISING

Organizaţiile de mediu şi civice susţin că cele unsprezece proiecte hidrotehnice nu ţin cont de amploarea şi ritmul schimbărilor care au avut loc la nivelul UE şi, în consecinţă, nu îndeplinesc obiectivele stabilite de CE, inclusiv necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 sau decarbonizarea economiei şi atingerea neutralităţii climatice până în 2050. 

Scrisoarea deschisă este semnată de 28 de organizaţii de mediu şi civice, printre care Asociaţia Declic, Asociaţia Bankwatch România, Organizaţia Salvaţi Prutul, ECPI-Euroregional Center for Public Initiatives, Agent Green, Fundaţia Eco-Civica, Federaţia Coaliţia Natura 2000, Valea Jiului Society, Fundaţia Greenpeace România, Asociaţia Cu Verdele-n Sus, etc. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇