Rața cu ochi de șoim, cel mai nou localnic al Parcului Natural Văcărești. Peste 170 de specii de păsări trăiesc în inima Bucureștiului

Rața cu ochi de șoim, cel mai nou localnic al Parcului Natural Văcărești. Peste 170 de specii de păsări trăiesc în inima Bucureștiului

Parcul Natural Văcăreşti găzduiește 177 de specii de păsări, printre care și raţa de pădure, cel mai recent localnic observat de Asociația care se ocupă de conservarea ariei protejate din mijlocul Bucureștiului.

Numită şi ‘raţa cu ochi de şoim’, rața de pădure este o specie originară din America de Nord şi aclimatizată în Europa, unde cuibăresc aproximativ 500 de perechi.

„Cuibăreşte şi în ţara noastră, iar noi vom fi în această primăvară cu ochii pe scorburile sălciilor de lângă lacuri, să vedem dacă vor ieşi boboci şi în Văcăreşti”, a scris Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, pe pagina sa de Facebook.

Specie nouă în PNV! Din dragoste pentru păsări ???? am petrecut #Dragobetele pe teren.Astăzi am documentat în premieră…

Posted by Parcul Natural Văcărești on Wednesday, February 24, 2021

De-a lungul anului trecut au fost observate şi alte specii de păsări în Parcul Natural Văcăreşti, precum pescăruşul negricios, prundăraşul gulerat mic sau raţa fluierătoare.

ADVERTISING

"Tocmai am ajuns la 170 de specii de păsări observate în parc. Pe lacurile Văcăreştiului iernează peste o mie de pescăruşi, din patru specii: râzător, pontic, sur şi cu picioare galbene. În această dimineaţă li s-a alăturat un oaspete rar, sosit din Peninsula Scandinavă: pescăruşul negricios (Larus fuscus)", anunţa asociaţia, în februarie 2020.

"Astăzi am adăugat la lista păsărilor specia #173: prundăraşul gulerat mic (Charadrius dubius), atras de bogăţia de nevertebrate de pe ţărmurile expuse ale lacurilor.

ADVERTISING

Nu poartă machiaj, însă fetele ar putea râvni la linia perfecta a tuşului negru de la ochi, element distinctiv al acestei frumoase specii.

Am ajuns la un număr impresionant de specii; număr la care nu îndrăzneam încă să aspirăm la începuturile proiectului nostru, când am pornit demersurile pentru declararea Văcăreştiului arie protejată", scria asociaţia, în luna iulie.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇