Au apărut primele reacţii internaţionale la acordul adoptat sâmbătă la conferinţa COP26 de la Glasgow (Marea Britanie) pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, dar fără a da asigurări că va fi menţinută la cel mult 1,5 grade Celsius în comparaţie cu era preindustrială.
„Din păcate, voinţa politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăşi profundele contradicţii” dintre ţări şi „este timpul să trecem în regim +urgenţă+”, şi-a exprimat regretul secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de AFP.
Salutând „bineveniţi paşi înainte”, el a enumerat obiectivele „nerealizate”, precum ajutorul financiar pentru ţările cele mai sărace sau „sfârşitul subvenţiilor pentru combustibilii fosili, ieşirea din cărbune, stabilirea unei preţ pentru carbon”. „Catastrofa climatică bate în continuare la uşă”, a avertizat el.
„Mai sunt multe de făcut în anii următori”, a declarat şeful guvernului britanic, Boris Johnson, a cărui ţară a găzduit conferinţa.
"Dar acordul de astăzi este un mare pas înainte", a susţinut el. "Şi ceea ce este important este că avem primul acord internaţional de reducere a utilizării cărbunelui şi un plan de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade" mai mult decât în era preindustrială.
"COP26 s-a încheiat. Iată un scurt rezumat: bla, bla, bla", a spus tânăra activistă suedeză Greta Thunberg, reluând o serie de acuzaţii adresate în prealabil liderilor mondiali. "Munca adevărată continuă în afara acestor săli. Şi nu vom renunţa niciodată, niciodată", a scris pe Twitter emblematica figură a mişcării Fridays for Future.
COP26 "a ţinut în viaţă obiectivele Acordului de la Paris, oferindu-ne şansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius", a salutat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.
"Am făcut progrese în realizarea celor trei obiective pe care ni le-am propus la începutul COP26" şi aceasta "ne face încrezători că putem oferi omenirii un spaţiu sigur şi prosper pe această planetă. Dar nu va fi timp de pierdut: ne aşteaptă în continuare o muncă grea", a adăugat ea.
"Trăim un moment cu adevărat istoric", a salutat actualul ministru al Mediului din guvernul german, social-democrata Svenja Schulze. "Eliminarea progresivă a cărbunelui a fost lansată acum în lumea întreagă" şi a apărut un "nou model economic", a adăugat ministrul care şi-ar fi dorit ca formularea în legătură cu cărbunele să fie "puţin mai clară".
Acest lucru a fost "atenuat puţin, dar a rămas" şi a fost "foarte, foarte greu până în ultima secundă", iar Germania şi UE au trebuit "să construiască o mulţime de punţi" pentru a ajunge acolo.