Orașul din Europa în care circulă un tramvai transformat în grădină (Foto)

Orașul din Europa în care circulă un tramvai transformat în grădină (Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Călătoria cu o garnitură de tramvai plină cu plante ornamentale este soluția prin care pasagerii sunt încurajați să acorde mai multă atenție mediului înconjurător și grădinăritului.

Un tramvai care circulă pe linia 1 din orașul belgian Antwerp a devenit, pentru o zi, o grădină primitoare, cu plante așezate printre locuri, pe pereții și pe plafonul vagoanelor.

Micul paradis mobil face parte dintr-o inițiativă a consiliului local al orașului belgian Antwerp, intitulată "Neighbourhood in Bloom", prin care cetățenii sunt încurajați să se îndrepte spre grădinărit și să transforme orașul într-o localitate mai verde și mai primitoare, relatează Euronews.

tram-green
Foto: District Antwerpen

Pasagerii care au urcat în tramvaiul verde au fost întâmpinați de o angajată care le-a prezentat această inițiativă, iar pe ferestre au fost lipite autocolante cu coduri QR care furnizau mai multe informații.

ADVERTISING

Autoritățile locale speră că modificarea garniturii cu o lungime de 35 de metri este o sursă de inspirație pentru folosirea în mod creativ a spațiilor urbane.

tram-verde
Foto: District Antwerpen

În cadrul acestei inițiative, consiliul local le oferă gratuit tuturor doritorilor așa-numitele "grădini de fațadă". Cei care locuiesc în zona centrală a districtului Antwerp pot solicita plante cățărătoare pe care să le atârne deasupra străzilor, între imobile, și copaci. Consiliul le acordă și asistență financiară celor care doresc să achiziționeze un butoi de colectare a apei de ploaie pentru a-și uda grădinile.

ADVERTISING

Autoritățile se ocupă de ridicarea plăcilor de pavaj, așezarea solului și plantare, iar cetățenii trebuie să întrețină apoi arbuștii, florile și verdeața.

Este al doilea an în care se organizează această acțiune, după succesul înregistrat în 2022, când locuitorii din Antwerp au creat peste 200 de grădini de fațadă, 170 de zone în care au fost plantați copaci și 100 de ghirlande din plante cățărătoare.

Înverzirea zonelor urbane nu are doar rol estetic. Plantele și copacii ajută la scăderea temperaturilor în orașe prin combaterea efectului de "insulă de căldură urbană", când zonele din orașe sunt semnificativ mai calde decât cele rurale, ca urmare a activităților umane. De asemenea, reduc poluarea și ajută la purificarea aerului. În plus, atrag păsări, veverițe și multe insecte.

ADVERTISING

Un alt avantaj important este cel al îmbunătățirii stării de spirit: chiar și câteva minute petrecute într-un spațiu verde îmbunătățesc sănătatea psihică.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇