New Delhi se sufocă sub un nor dens de poluare, chiar după ce Trump a zis că aerul din India e dezgustător

New Delhi se sufocă sub un nor dens de poluare, chiar după ce Trump a zis că aerul din India e dezgustător
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Capitala indiană, New Delhi, era învăluită vineri într-un nor dens de ceaţă toxică, nivelul de poluare fiind catalogat drept ”sever” în urma măsurătorilor realizate de autorităţi, la câteva ore după ce Donald Trump a declarat că aerul din India este ”dezgustător”.

În fiecare an, la începutul sezonului rece, aerul de din New Delhi se transformă într-un amestec toxic de fum provenit din incendierea voluntară a terenurilor agricole din împrejurimi, gaze de eşapament şi emisii industriale, care persistă deasupra oraşului din cauza temperaturilor mai scăzute şi a condiţiilor reduse de vânt.

Vineri, ambasada americană din New Delhi a înregistrat o concentraţie zilnică de particule fine PM2,5 de 269 micrograme într-un metru cub de aer.

ADVERTISING

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se depăşească o concentraţie PM2,5 de 25, în medie, pe zi. Prin comparaţie, în prima parte a zilei de vineri, în centrul Parisului, această concentraţie era de 40. Ea poate să ajungă uneori până la 150 în regiunea Los Angeles.

Depășiri de 350% ale nivelului acceptat pentru calitatea aerului, în Capitală. Ce spune ministrul Mediului

Având un diametru egal cu a treizecea parte dintr-un fir de păr uman, aceste particule se pot infiltra prin plămâni în fluxul sangvin. O expunere pe termen lung la PM2,5 accentuează riscurile de boli cardiovasculare şi cancer pulmonar.

ADVERTISING

Indicele calităţii aerului înregistrat de 36 de posturi oficiale de supraveghere din New Delhi, care măsoară cantitatea de PM2,5 şi PM10 (cu un diametru mai mic de 10 microni), a fost stabilit la valori cuprinse între 282 şi 446, reprezentând un nivel ''sever'', potrivit Consiliului central de control al poluării (CPCB). Nivelul ''bun'' presupune valori cuprinse între 0 şi 50.

Tot mai multe incendii

''O nouă deteriorare (a calităţii aerului, n.r.) este aşteptată pentru următoarele două zile'', a estimat organismul guvernamental SAFAR, evocând ''o creştere semnificativă a incendiilor voluntare de pe terenurile agricole'' în statele vecine Haryana şi Punjab, care contribuie cu 17% la nivelul de PM2,5 din New Delhi.

ADVERTISING

Pârjolirea terenurilor agricole a debutat mai devreme anul acesta, întrucât fermierii locali, temându-se de lipsa forţei de muncă din cauza pandemiei, au devansat însămânţarea recoltelor, potrivit autorităţilor indiene.

Ce a zis Trump

Joi seară, în timpul dezbaterii cu Joe Biden, contracandidatul său democrat la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, preşedintele american Donald Trump a declarat: ''Priviţi cât de dezgustător este în China. Priviţi la Rusia, la India. Este dezgustător. Aerul este dezgustător''.

Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul pentru climă de la Paris, întrucât a considerat că ţara sa este tratată incorect în comparaţie cu celelalte state poluatoare.

Biden rămâne favorit și după ultima dezbatere. Trump îşi păstrează însă şansele după ce a avut un comportament mai decent. E posibil să avem un rezultat strâns

Poluarea, un pericol

Cercetătorii au avertizat asupra riscurilor speciale pe care poluarea le reprezintă anul acesta, în contextul pandemiei, pentru cei 20 de milioane de locuitori din New Delhi.

Poluarea ''sporeşte riscul bolilor netransmisibile, contribuind în acelaşi timp ca oamenii să devină mai susceptibili la a dezvolta o formă severă sau mortală de COVID-19'', a explicat pentru AFP specialista în epidemiologie Sumi Mehta, din partea organizaţiei internaţionale Vital Strategies.

Acest fapt poate avea drept efect o presiune sporită asupra sistemului naţional de sănătate. ''Există îngrijorări serioase în ceea ce priveşte o vulnerabilitate în faţa COVID-19 mai crescută în timpul iernii, odată cu nivelurile de poluare mai ridicate, care agravează bolile respiratorii şi sporesc numărul spitalizărilor'', a declarat pentru AFP Anumita Roy Chowdhury, cercetătoare la Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu din New Delhi. 

Poluarea aerului a ucis aproape 500.000 de nou-născuţi anul trecut

Citește și alte știri din Mediu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇