Mucilagiul marin amenință toate mările: Marea Marmara e copleșită!

Mucilagiul marin amenință toate mările: Marea Marmara e copleșită!

Turcia se confruntă cu un fenomen rar și nu e pentru prima oară. Totuși, situația e gravă de această dată. Marea Marmara a fost invadată de „mucilagiu marin”, o substanță vâscoasă ce acoperă suprafața apei ca o pătură și care nu lasă organismele marine să respire.

„Mucusul de mare” se răspândește în Marea Marmara, la sud de Istanbul, ajungând deja în zona de coastă.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Fenomenul este favorizat de temperaturile crescute și constante în ultima perioadă și reprezintă un pericol pentru viața marină și un inconvenient pentru industria pescuitului, relatează The Guardian.

Substanța vâscoasă este produsă de niște alge, care s-au dezvoltat cu repeziuciune dată fiind mulțimea de nutrienți. Schimbările climatice, dar și poluarea au contribuit la această situație.

Astfel de situații pot apărea atunci când o mare varietate de microorganisme sunt deversate în mare. Algele ”înfloresc” și sugrumă totul.

Citește și Apele Române: Apa lacului IOR a devenit roșie de la nişte alge

Potrivit profesorului de biologie Muharrem Balci, de la Universitatea din Istanbul, această pâclă blochează razele soarelui în apă și privează organismele marine de oxigen.

Turcia s-a mai confruntat cu o astfel de situație și în 2007 și, din păcate, pe viitor vom fi tot mai des martori la așa ceva, spun oamenii de știință.

Vezi și Peste 3.000 de tone de alge au fost strânse de pe litoral în prima jumătate a lunii august. Topul stațiunilor afectate


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!