Din documentele statului nu reiese că ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus adevărul atunci când a declarat că România este țara membră UE cu cea mai mare suprafață de păduri virgine, susțin jurnaliștii de la Factual.
De fapt, o astfel de clasificare la nivel european e și destul de greu de făcut, din cauză că țările membre își înregistrează după proceduri diferită pădurile virgine. Iar în România procesul este foarte anevoios.
Costel Alexe a declarat, pe 23 iulie:
”La capitolul păduri virgine şi cvasivirgine, stăm cel mai bine din Europa. Avem două treimi din pădurile virgine şi cvasivirgine ale Europei. La preluarea mandatului, erau doar 28.000 de hectare introduse în catalog, astăzi suntem la 35.000 hectare.”
Jurnaliștii de la Factual au încercat să afle dacă într-adevăr în România sunt cele mai întinse suprafețe de păduri virgine și cvasivirgine din UE.
Ce înseamnă pădure virgină și câtă avem
Înainte de toate, a explicat Factual, pădurea virgină și cvasivirgină poate fi protejată ca atare doar dacă - in baza unei documentații - este înregistrată într-un catalog, condițiile Ordinului de Ministrul al Apelor și Pădurilor nr. 1.417 din 11 iulie 2016.
Jurnaliștii au descoperit că, la finele lui 2019, aveam în în jur de 30.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgne (din care cam 23.000 cvasivirgine).
S-au întocmit documentații pentru înregistrarea a încă aproape 23.000 de hectare de păduri virgine. Dar docuemntații au fost respinse, înapoiae elaboratorilor pentru recificare sau pur și simplu s-au pierdut din evidențe.
Ce-i drept, Ministerul Mediului susține că are în curs proceduri pentru a înregistra încă 33.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine.
Dar înseamnă acest lucru că România stă cel mai bine la păduri virgine și cvasiivirgine în Europa? Sau că va câștiga poziția după înregisrarea celor 33.000 de hectare promise de Ministerul Mediului?
Jurnaliștii de la Factual n-au identificat - în cursul documentării - vreo clasificare oficială a statelor, în funcție de suprafață de pădri virgine. Ar fi și greu de făcut în condițiile în care procedurile de înregistrare și raportare a acestui tip de pădure sunt diferite.
Există însă studii care indică faptul că nu în România sunt cele mai întinse suprafețe de păduri virgine și cvasivirgine.
”Un studiu al fundației EuroNatur făcut în parteneriat cu Agent Green în 2019 arată că este posibil ca în România să existe o suprafață de mai mult de 525.000 de hectare de păduri primare și vechi (primary and old growth forests), iar asta ar constitui cea mai mare suprafață dintr-o țară a Uniunii Europene, în afara de zona Scandinaviei”, scrie Factual.
Un alt studiu citat de jurnaliști arată ce în nordul Europei, în special în Finlanda, sunt cele mai întinse păduri virgine din Europa.
Pe ce s-a bazat, deci, Costel Alexe atunci când a declarat că România ar avea cele mai întinse păduri virgine din Europa? Nu știm. Dar cert este că - potrivit Factual - din datele oficiale ale statului nu reiese că ministrul Mediului ar avea dreptate.
Citește și: