Primul cod roșu de căldură în Europa. Un scenariu pentru 2050 ar putea deveni realitate săptămâna viitoare

Primul cod roșu de căldură în Europa. Un scenariu pentru 2050 ar putea deveni realitate săptămâna viitoare

În Marea Britanie a fost declarată vineri stare de urgenţă naţională, după ce a fost emis, pentru prima dată în această ţară, un cod roşu de căldură extremă. Sunt aşteptate la începutul săptămânii viitoare temperaturi cu 10 până la 15 grade Celsius mai mari faţă de cele obişnuite.

Mercurul din termometre ar putea urca la 40 de grade Celsius, iar principalele zone vizate de avertizarea serviciului meteorologic sunt Londra, Manchester şi York.

Cea mai mare temperatură de până acum din Marea Britanie a fost înregistrată în Grădina Botanică a Universității Cambridge, în iulie 2019, când mercurul din termometre a indicat 38,7 de grade Celsius.

ADVERTISING

Temperaturile înalte extreme aşteptate în următoarele zile sunt cele pe care meteorologii britanici le preziceau în urmă cu doi ani pentru 2050, în cadrul unui experiement de gândire prin care urmăreau să vadă cum va arata prognoza lor peste trei decenii, notează CNN.

Simon Lee, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Columbia din New York, a atras atenţia asupra asemănarii puternice între proiecţiile pentru 2050 şi prognoza pentru luni şi marţi în Marea Britanie.

"Astăzi, prognoza pentru marţi este în mod şocant aproape identică pentru o mare parte a ţării”, a scris Simon pe Twittter. Potrivit acestuia, temperaturile de marţi ne arată cum va fi viitorul.

ADVERTISING

Astfel de prognoze vor deveni comune în 30 de ani.

“Am sperat că nu vom ajunge în această situaţie. Schimbările climatice au influenţat deja probabilitatea înregistrării unor temperaturi extreme în Marea Britanie. Ar putea fi de până la zece ori mai probabil să avem zile cu 40 de grade Celsius în climatul actual decât într-un climat natural care nu a fost afectat de prezenţa omului”, spune Nikos Christidis de la Met Office.

Un val de căldură venit dinspre nordul Africii se răspândeşte în Europa, unde a alimentat incendii de vegetaţie în Portugalia, Franţa şi Spania.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇