Goana pentru producerea de amoniac ”verde”, care promite să rezolve două mari probleme ale omenirii

Goana pentru producerea de amoniac ”verde”, care promite să rezolve două mari probleme ale omenirii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sinteza amoniacului prin procesul Haber-Bosch este o tehnologie pe care lumea continuă să se bazeze la 100 de ani de la descoperirea sa. Fără ea, populația globului ar fi fost, probabil, doar jumătate din cât este astăzi. Pur și simplu nu ar fi existat suficientă hrană, amoniacul fiind esențial pentru fertilizarea culturilor.

Este însă un proces deosebit de poluant – producția amoniacului este responsabilă pentru 2% din emisiile globale de CO2 – și există câteva companii care încearcă să schimbe acest aspect, aflăm dintr-un reportaj BBC.

ADVERTISING

Starfire Energy, de pildă, dezvoltă metode de a produce amoniac cu energie din surse regenerabile, aer și apă. Compania își propune să livreze primele dispozitive la scară comercială, care ar putea produce o tonă de amoniac pe zi, în 2025.

Start-upuri ca Starfire Energy îți propun să facă producția de amoniac nu doar mai curată, ci și mai ușor de controlat. Un obiectiv este acela de a împacheta tehnologia necesară într-un spațiu cât mai mic, cum ar fi un container de transport maritim, astfel încât amoniacul să poată fi produs în apropierea punctului de utilizare, în contrast cu uzinele Haber-Bosch uriașe din prezent.

ADVERTISING

Atmonia din Islanda este una dintre companiile care vor să vândă astfel de mini uzine de amoniac. Helga Flosadóttir, cofondatoare și director executiv, subliniază că, în timp ce decarbonizarea producției de îngrășăminte este importantă, un obiectiv și mai mare constă în producerea suficientă de amoniac pentru a-l folosi pe post de combustibil, înlocuind, de exemplu, combustibilii fosili pentru transport.

Douglas MacFarlane de la Jupiter Ionics confirmă faptul că există un interes uriaș pentru utilizarea amoniacului ca un combustibil, însă producția ar trebui să crească semnificativ pentru a putea satisface cererea. „Acele plante ar trebui, în cele din urmă, să fie la scară gigawatt”, spune el.

ADVERTISING

Jupiter Ionics plănuiește în prezent să construiască un modul de producție a amoniacului la scară MW, care ar putea produce o tonă pe zi.

Între timp, în următoarele 12-18 luni, compania își propune să își scaleze echipamentul astfel încât să poată produce un kilogram de amoniac pe zi. Un producător viticol din statul Victoria, care are instalate panouri solare pe terenul său, speră să testeze sistemul, spune MacFarlane.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇