Ghețarii din Elveția au pierdut 6% din volum anul acesta, aproape dublu față de nivelul record anterior, înregistrat în 2013.
Topirea a fost atât de puternică în acest an, încât stânca goală care a rămas îngropată timp de milenii a reapărut într-un loc, iar mai multe cadavre și epava unui avion prăbușit în urmă cu mai multe decenii au fost descoperite. Unii ghețari mai mici aproape au dispărut, relatează CNN.
Topirea masivă înregistrată în acest an, însumând un volum de trei kilometri cubi de gheață, a fost rezultatul unei ierni excepționale fără ninsori și al valurilor succesive de căldură. Ninsorile refac gheața topită iarna și ajută la protejarea ghețarilor de topirile viitoare prin reflectarea luminii solare înapoi în atmosferă.
"Știam din scenariile climatice că va veni această situație, cel puțin la un moment dat în viitor. Și să realizăm că acel viitor este deja aici, chiar acum, a fost cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență vara aceasta", a spus miercuri Matthias Huss, șeful rețelei elvețiene de monitorizare a ghețarilor (GLAMOS), citat de Reuters.
Mai bine de jumătate din ghețarii din Alpi se află pe teritoriul Elveției, unde temperaturile au crescut aproape de două ori față de media globală.
Cercetătorii din Alpi, inclusiv Huss, sunt nevoiți să facă lucrări de intervenție de urgență în zeci de locuri din munți, întrucât topirea gheții dislocă stâlpii de măsurare.
Se estimează că, dacă generarea de emisii de carbon va continua să crească, ghețarii din Alpi vor pierde peste 80% din masă până în anul 2100.
Mulți ghețari vor dispărea oricum, indiferent ce măsuri sunt aplicate acum, din cauza încălzirii globale generate de emisiile de carbon din trecut, arată un raport din 2019 al Grupului interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC) din cadrul ONU.
T.D.