Defrişările au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în pădurea amazoniană din Brazilia, arată datele oficiale.
Un raport al agenţiei braziliene Inpe arată că defrişările au cunoscut o creştere de 22 la sută într-un an, informează BBC.
Potrivit celor mai recente date, 13.235 de kilometri pătraţi au dispărut în perioada 2020-2021, mai mult ca oricând din 2006.
Brazilia se află printre ţările care au promis la summitul COP26 să pună capăt acestui fenomen şi chiar să-l inverseze până în 2030.
În Amazonul brazilian trăiesc în jur de trei milioane de specii de plante şi de animale, alături de un milion de băştinaşi. Pădurea amazoniană este considerată un depozit de dioxid de carbon vital, care încetineşte ritmul încălzirii globale.
Defrişările din Amazonul brazilian s-au accentuat în timpul mandatului preşedintelui Jair Bolsonaro, care a încurajat agricultura şi activităţile miniere în pădurile tropicale.
O investigaţie Greenpeace a scos la iveală legături între defrişările în masă din regiune şi mâncarea vândută în supermarketuri şi restaurante din Marea Britanie. Astfel, investigatorii au descoperit că Tesco, Asda, Lidl, Nandos şi McDonalds se aprovizionau cu carne de la ferme în care animalele erau hrănite cu soia cultivată pe terenurile defrişate din Amazon.
C.S.