Debitul Dunării a ajuns sub jumătate faţă de medie: Aproape 800 de localități primesc apă cu porţia

Debitul Dunării a ajuns sub jumătate faţă de medie: Aproape 800 de localități primesc apă cu porţia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În 779 de localități oamenii primesc apă restricționat. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea. În special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova continuă fenomenul de secetă.

În plus, debitul Dunării la intrarea în ţară este de 1.860 mc/s, fiind sub jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

"Conform datelor pe care le deţinem, Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în ţară un debit de 1.800 mc/s", a precizat Administraţia Naţională "Apele Române".

Dunarea-secata
Foto: Dunărea la Gârla Mare, sursa: Anne-Marie Gavrilă

De altfel, Dunărea a secat atât de mult încât se poate ajunge la pas până la bulgari.

ADVERTISING

Totuşi, potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere şi va ajunge în jurul valorii de 2.000 mc/s în 8 august.

ANAR a anunţat, marţi, că, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, reuşeşte să menţină principalele 40 de lacuri peste 70% pline.

"Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,19 miliarde de metri cubi de apă, în scădere faţă de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. (...) Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora", a transmis instituţia.

ADVERTISING

Cine suferă de lipsa apei

La nivel naţional, sunt 364 de localităţi (din 26 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Satu Mare, Hunedoara, Alba, Ilfov, Olt, Teleorman, Braşov, Harghita, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj, Bihor şi Arad) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 415 din foraje/fântâni (din 12 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureş). 

"Facem precizarea că reţelele de alimentare cu apă aparţin operatorilor de apă-canal şi aceştia sunt cei care stabilesc restricţiile în alimentarea cu apă în funcţie de fiecare caz", a arătat sursa citată.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇