Cum să optimizezi performanța sistemului tău fotovoltaic

Cum să optimizezi performanța sistemului tău fotovoltaic

Un sistem fotovoltaic este o soluție inteligentă și ecologică de a produce energie electrică din lumina soarelui. Cu toate acestea, pentru a beneficia la maxim de avantajele oferite de acest sistem, este important să ții cont de câțiva factori care pot influența randamentul, durabilitatea și rentabilitatea lui. 

Iată 3 pași importanți în performanța și eficiența sistemului tău:

  1. Alegerea componentelor potrivite

Primul pas este să alegi corect componentele sistemului, în funcție de nevoile și caracteristicile locației tale. Componentele principale ale unui sistem fotovoltaic sunt:

  • Panourile solare
ADVERTISING

Sunt elementele care transformă energia solară în energie electrică. Există mai multe tipuri de panouri solare, în funcție de materialul și tehnologia folosite. Fiecare tip are avantaje și dezavantaje în ceea ce privește eficiența, costul, durata de viață și aspectul estetic. De asemenea, trebuie să ții cont de puterea, dimensiunea și numărul de panouri solare necesare pentru a acoperi consumul tău de energie. 

  • Invertorul

Este dispozitivul care transformă energia electrică produsă de panouri, din curent continuu, în curent alternativ, cel folosit de aparatele electrice. Invertorul trebuie să fie compatibil cu puterea și tensiunea sistemului fotovoltaic și să aibă o eficiență cât mai mare. Există mai multe tipuri de invertoare, fiecare tip are avantaje și dezavantaje în ceea ce privește costul, fiabilitatea, flexibilitatea și monitorizarea.

ADVERTISING
  • Bateria

Este componenta care stochează energia electrică produsă de panouri și o furnizează atunci când este nevoie, de exemplu noaptea, iarna sau în caz de întrerupere a rețelei electrice. Bateria trebuie să aibă o capacitate suficientă pentru a asigura o autonomie de cel puțin 2-3 zile și să aibă o durată de viață cât mai lungă. Există mai multe tipuri de baterii, fiecare cu avantajele și dezavantajele proprii. De asemenea, bateria este componenta care afectează cel mai mult rentabilitatea sistemului. Din acest motiv, este important să alegi bateriile potrivite pentru sistemul tău, cum este, de exemplu, bateria cu lithium Lifepo4 de la Celo.ro.

ADVERTISING
  • Contorul inteligent

Este dispozitivul care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul fotovoltaic și cea consumată de locuință. Contorul inteligent permite să beneficiezi de schema de compensare a energiei electrice, prin intermediul căreia poți vinde surplusul de energie produs de sistemul tău către rețeaua națională și să primești o reducere la factură. Astfel, poți elimina nevoia bateriilor și reduce costurile aferente acestora. Nu uita însă că acest lucru nu este obligatoriu și poți apela la baterii fără probleme. Rămâne alegerea ta, iar la final contează varianta mai rentabilă.

  1. Instalarea corectă

Al doilea pas pentru este să îl instalezi corect, respectând normele și reglementările în vigoare. Instalarea sistemului trebuie să fie realizată de către un specialist autorizat, care să se ocupe de proiectarea, montarea, conectarea și punerea în funcțiune. De asemenea, trebuie să obții toate avizele și autorizațiile necesare pentru instalarea acestuia înainte de a te apuca de treabă. 

Pentru ca sistemul să fie instalat eficient, ține cont de amplasarea panourilor, mai precis orientarea, locația și unghiul lor, apoi de conectarea invertorului și condițiile acestuia de operare, de montarea și condițiile de stocare și folosire a bateriei, cât și de locația și felul cum este instalat contorul inteligent.

  1. Întreținerea corectă

Nu în ultimul rând, trebuie să întreții corect sistemul. Astfel vei prelungi durata de viață și vei preveni eventualele defecțiuni. Întreținerea presupune curățarea periodică a panourilor, verificarea periodică a întregului sistem, încărcarea și descărcarea corectă a bateriei, cât și întreținerea acesteia.

În concluzie, dacă respecți cei 3 pași despre care am discutat, vei putea să te bucuri de un sistem fotovoltaic cu componente bine alese, instalat corespunzător și bine întreținut, care va avea în mod sigur o eficiență sporită. Astfel, alegerile tale vor avea un impact atât moral cât și material.