Ce este pirateria fluvială şi cum schimbă topirea gheţarilor viaţa unor întregi comunităţi

Ce este pirateria fluvială şi cum schimbă topirea gheţarilor viaţa unor întregi comunităţi

Încălzirea globală provoacă topirea treptată a ghețarilor, iar acest lucru are drept consecință dispariția unor râuri de care depind comunități întregi.

Este vorba despre un fenomen numit piraterie fluvială, care se produce atunci când un râu îşi schimbă cursul ca urmare a topirii ghețarilor, notează The Guardian.

Oamenii de știință sunt de părere că vom avea tot mai puțin ghețari şi, în condiţiile în care terenurile acoperite în mod continuu de gheață secole la rând vor rămâne fără gheață, cursul apei va fi deviat către zonele montane înalte.

ADVERTISING

Dacă în cele mai multe cazuri această schimbare nu va avea consecințe, în unele zone, unde există comunități care depind de râurile în cauză, impactul poate fi semnificativ.

”Gheţarii din întreaga lume se retrag. Această retragere pe care o vedem acum, știm fără îndoială, este cauzată de schimbările climatice”, spune Dan Shugar, geolog în cadrul Universității din Calgary, Canada, unul dintre primii oameni de știință care au studiat acest fenomen.

Primul caz cunoscut de ”piraterie fluvială” s-a petrecut în 2016, când unul dintre cei mai mari ghețari din Canada s-a topit atât de repede încât un râu mare a trecut complet în altă albie şi a ajuns să se verse în alt ocean, ducând astfel la o scădere semnificativă a nivelului unui lac pe care îl alimenta.

ADVERTISING

Potrivit cercetătorilor, o comunitate indigenă nomadă care trăia pe malul lacului se confruntă şi astăzi cu consecinţele acestui fapt.

Oamenii de știință cercetează acum situația Alaskăi, unde un ghețar care se topește cu repeziciune ar putea determina schimbarea cursului râului Alsek, care își are originea în munții Canadei, pe care îl alimentează. Dacă acest lucru se va întâmpla, ecosistemul și oamenii care depind de acest râu vor fi nevoiți să se adapteze la noua situație.

Ghețarul servește de multă vreme drept barieră în calea râului, dar, în condițiile în care se subțiază cu până la zece metri pe an, se estimează că râul își va abandona albia actuală şi se va muta 28 de kilometri înspre sud-est.

ADVERTISING

Oamenii de ştiinţă anticipează că astfel de fenomene vor deveni tot mai frecvente în întreaga lume.

C.S.

Citeşte şi alte articole din categoria Mediu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇