Care sunt cele două orașe din România din topul celor mai poluate 1.000 din lume

Care sunt cele două orașe din România din topul celor mai poluate 1.000 din lume

Două orașe din România se află în top 1.000 cele mai poluate oraşe din lume, arată cel mai recent raport privind calitatea aerului.

Este vorba despre Otopeni (județul Ilfov), aflat pe locul 650, și Ojdula (județul Covasna), de pe locul 462. (Vezi aici harta)

În ceea ce privește clasamentul pe țări, România se află pe locul 66 cu o concentrație de PM2,5 în aer de 15,3, iar în topul pe capitale Bucureștiul este pe 58 cu o concentrație de 14,9, se arată în raportul IQAir.

calitate-aer-tari

Anul trecut, poluarea aerului a crescut la niveluri foarte mari în întreaga lume, depășind în 97% dintre orașe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, scrie CNN.

ADVERTISING

Doar 222 de orașe din cele 6.475 analizate au avut o calitate medie a aerului care a îndeplinit standardele OMS.

Totodată, s-a constatat că trei teritorii au respectat recomandările OMS: teritoriul francez din Noua Caledonie și teritoriile SUA din Puerto Rico și Insulele Virgine.

India, Pakistan și Bangladesh s-au numărat printre țările cu cea mai mare poluare a aerului, depășind de cel puțin 10 ori limitele.

Țările scandinave, Australia, Canada, Japonia și Regatul Unit s-au clasat pe cele mai bune locuri în ceea ce privește calitatea aerului, cu niveluri medii care au depășit recomandările de 1 până la 2 ori.

ADVERTISING

În Statele Unite, IQAir a constatat că poluarea aerului a depășit recomandările OMS de 2 până la 3 ori în 2021.

Ce sunt particulele PM2,5

PM2,5 reprezintă indicatorul tehnic pentru cele mai periculoase pulberi în suspensie (fire de praf) detectabile în aer. „2.5“ se referă la dimensiune şi indică o particulă de maxim 2.5 microni.

Așadar, PM 2,5 este cel mai mic poluant, dar și printre cei mai periculoși. Când este inhalat, intră adânc în țesutul pulmonar și poate ajunge în fluxul sanguin.

PM2,5 provine din surse precum arderea combustibililor fosili, furtunile de praf și incendiile de vegetație și a fost asociat cu o serie de amenințări pentru sănătate, inclusiv astmul, bolile de inimă și alte boli respiratorii.

ADVERTISING

Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza problemelor legate de calitatea aerului. În 2016, aproximativ 4,2 milioane de decese premature au fost asociate cu poluarea, potrivit OMS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇