Dacă ar fi să facem o listă a motivelor pentru care din ce în ce mai mulți oameni încep să acorde atenție reciclării de produse electronice, pe primul loc ar fi protejarea mediului.
Gunoiul produs de electronicele și electrocasnicele care nu mai sunt folosite, cunoscut și ca e-waste, are o creștere rapidă și un nivel ridicat de poluare, reprezentând un pericol pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor Reciclarea de e-waste este benefică pentru oameni și planetă, dar și pentru buzunarul tău, deoarece prin acest proces sunt reintroduse înapoi în economie resurse valoroase.
Ce înseamnă reciclarea electrocasnicelor?
Sub umbrela e-waste intră orice dispozitiv care nu mai este folosit și se poate conecta la o sursă de curent sau funcționează cu ajutorul bateriilor. În funcție de tipul și dimensiunea produselor, există metode specifice de reciclare: de exemplu procesul diferă când vine vorba de reciclare pentru electronice mici sau produsele frigotehnice.
Reciclarea acestor aparatelor electrice implică în primul rând un efort colectiv din partea noastră, a tuturor. Când mouse-ul preferat s-a stricat sau vrei să faci upgrade la următoarea generație de telefoane mobile și nu ai ce să faci cu produsele vechi, caută cel mai apropiat centru de colectare, cu siguranță ai unul chiar în cartier! În funcție de numărul și mărimea produselor pe care vrei să le selectezi, le poți preda personal sau poți colabora cu centre care oferă ridicarea de la adresă.
Odată ajunse la reciclat, toate produsele sunt trecute printr-un amplu proces de analiză, decontaminare și ulterior separate, pentru ca fiecare element ce nu poate fi reutilizat să fie gestionat corespunzător, fără a polua mediu. Toate produsele electronice pot fi reciclate, fie integral, fie parțial, iar piesele din diferite tipuri de metale, plasticul, cauciucul și alte elemente vor intra în noi cicluri de producție.
Dacă ai un aparat electronic stricat sau pe care nu îl mai folosești sau te muți și urmează să faci un upgrade al electrocasnicelor, caută un centru de colectare și predă-le pe cele vechi. Cu siguranță vei găsi opțiuni inclusiv pentru reciclare pentru mașini de spălat, frigidere, prăjitoare de pâine, telefoane sau imprimante.
Ce beneficii aducem mediului reciclând responsabil aparatura veche?
- Eviți eliberarea în natură a anumitor substanțe periculoase și toxice, precum mercur (care poate pătrunde în sol și în sursele de apă) sau acid de baterie. Tot în această categorie intră și frigiderele, combinele frigorifice și aparatele de aer condiționat, care conțin uleiuri minerale și agenți frigorifici.
- Este important să alegi un centru autorizat de colectare care se ocupă de reciclare de electrocasnice, dispunând de aparatura necesară pentru decontaminare (din păcate, încă există și mulți colectori neautorizați).
- Reciclarea de e- waste previne infiltrarea elementelor chimice toxice în sol și eliberarea gazelor și prafului nociv în atmosferă. De asemenea, reutilizarea materialelor și resurselor din electronicele vechi atrage după sine mai puțină activitate în mine și fabrici, aceste surse sigure de poluare.
- Susții reciclarea resurselor neregenerabile. Cererea din ce în ce mai mare pentru dispozitive electronice înseamnă totodată și o cerere uriașă de metale și alte resurse neregenerabile, care trebuie minate și prelucrate și care, o dată consumate, atrag o mulțime de probleme.
- Gândește-te doar că o tonă de plăci de circuit conțin o cantitate estimată de 40-800 de ori mai mare decât o tonă de minereu.
- În plus, reciclarea electronicelor poate reduce semnificativ activitățile de minerit, prin care sunt eliberate dioxid de carbon, dioxid de sulf și alte prafuri extrem de periculoase pentru sănătate și mediu.