California vrea să interzică fracturarea hidraulică și chiar exploatările de petrol

California vrea să interzică fracturarea hidraulică și chiar exploatările de petrol

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunţat că vrea să interzică fracturarea hidraulică – începând din 2024 -, o controversată procedură de extracţie a hidrocarburilor, din cauza impactului pe care-l are asupra mediului, cu obiectivul de a opri apoi orice exploatare petrolieră până cel mai târziu în 2045.

California – cel mai populat stat american şi unul dintre principalii producători de petrol din Statele Unite – ar urma astfel să înceteze orice extracţie.

Interzicerea fracturării hidraulice, care reprezintă aproximativ 2% din producţia californiană de petrol - urmează să fie pusă în aplicare de către agenţia însărcinată cu gestionarea resurselor naturale la nivelul statului, care va înceta să mai emită noi permise în acest sens, cel mai târziu în ianuarie 2024.

ADVERTISING

În paralel cu această măsură, Newsom a cerut agenţiei însărcinate cu monitorizarea poluării atmosferice să examineze mijloace de ”oprire treptată a extracţiei petroliere în tot statul cel mai târziu în 2045”, au anunţat vineri într-un comunicat serviciile guvernatorului.

Acest obiectiv face parte din eforturile Californiei în lupta împotriva modificărilor climatice - şi anume din obiectivul ”neutralităţii carbonului” economiei sale până în 2045 şi din decizia lui Newsom de a interzice vânzarea de vehicule noi cu motor termic la orizontul lui 2035.

ADVERTISING

”Criza mediului este reală şi continuăm să vedem semnele acesteia zilnic”, subliniază alesul democrat.

Consecințe ecologice și sanitare

”Având în vedere că avansăm rapid pentru a ne elibera de carbon sectorul transporturilor şi să creăm un viitor mai sănătos pentru copiii noştri, am spus clar că nu văd utilitatea fracturării hidraulice în viitor şi, în acelaşi fel, cred că statul California trebuie să treacă la perioada post-petrolieră”, subliniază el, citat în comunicat.

Gavin Newsom a anunţat în trecut că nu are puterea să interzică fracturarea hidraulică, însă a fost supus unor presiuni puternice de către activişti ecologişti.

ADVERTISING

Fracturarea hidraulică constă în extragerea petrolului şi gazelor naturale din subsol prin injectarea unor fluide cu o presiune puternică, în vederea fracturării rocii.

Această industrie s-a dezvoltat puternic în anii 2000 şi 2010 şi a transformat Statele Unite, în 2014, în primul producător mondial de petrol.

Consecinţele asupra mediului şi sanitare sunt tot mai bine documentate.

Este vorba despre cutremure şi poluarea aerului şi apei în apropierea exploatărilor, care au consecinţe sanitare asupra riveranilor - astm bronşic şi cancere.

În plus, scurgeri de metan în atmosferă accelerează încălzirea globală.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇