Mult așteptatul moment al instalării bradului de Crăciun în Piazza Venezia, zonă din centrul Romei inclusă în patrimoniul Unesco, i-a dezamăgit pe mulți.
Și nu e prima oară: bradul de Crăciun din 2017 a devenit celebru în întreaga lume, fiind considerat cel mai urât din lume și comparat cu o perie de toaletă, notează The Guardian.
De data asta, primăria a decis să monteze două panouri solare uriașe la baza bradului de Crăciun pentru a alimenta instalația electrică, ceea ce a provocat un val de critici.
Panourile solare care alimentează instalația electrică a bradului nu sunt pe placul multor locuitori ai capitalei Italiei.
Vittorio Sgarbi, critic de artă și subsecretar de stat în Ministerul Culturii, a descris ideea drept o "expoziție de ecologism fals", precizând că a cerut lămuriri de la direcția de administrație a primăriei.
"E o idee à la Greta Thunberg", a spus Sgarbi, adăugând că panourile solare n-au ce căuta într-o "piață monumentală", când existau multe alternative.
Politicianul de extremă dreapta Fabrizio Santori a spus că oamenii sunt revoltați. "Primesc mesaje de la persoane care au încercat să-și instaleze panouri solare, dar care au fost blocați de superintendență, apoi se simt luați peste picior când văd că municipalitatea poate monta două panouri uriașe în Piazza Venezia", a arătat el.
Linda Meleo, fost consilier local din partea Mișcării Cinci Stele, partid care pune protejarea mediului în centrul agendei sale politice, a criticat, de asemenea, bradul de Crăciun: "Există alte metode de a ilumina bradul cu energie curată fără a pune două panouri care sunt clar urâte."
Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a apărat instalarea panourilor, spunând că acestea vor furniza energie și pentru o arteră de shopping foarte aglomerată, Via del Corso, aspect important într-o perioadă de scumpire a energiei.
El a precizat că panourile vor contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 70 de kilograme de CO2 pe zi. "Scopul este de a promova cultura responsabilității și de a ține cont de momentul delicat legat de războiul din Ucraina", a spus edilul.
"Bradul va consuma 5,5 kilowați pe oră care, în loc să vină din rețea, vor fi produși de sistemul fotovoltaic", a explicat Gualtieri.
T.D.