Anumite tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise în UE

Anumite tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise în UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parlamentul European a adoptat miercuri noi măsuri pentru a face ambalajele mai sustenabile şi pentru a reduce cantitatea deşeurilor de ambalaje din UE.

Regulamentul urmăreşte să găsească soluţii la problema pe care o reprezintă creşterea volumului de deşeuri, să armonizeze normele privind piaţa internă şi să impulsioneze economia circulară.

Textul a fost aprobat cu 476 voturi „pentru”, 129 „împotrivă” şi 24 abţineri.

Restricţionarea anumitor tipuri de ambalaje

Normele au fost convenite provizoriu cu Consiliul şi includ obiective de reducere a cantităţii de ambalaje (5% până în 2030, 10% până în 2035 şi 15% până în 2040), mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

ADVERTISING

Ţările Uniunii Europene vor avea obligaţia să reducă în special cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic. Pentru a reduce din ambalajele care nu sunt necesare, textul stabileşte o pondere maximă de 50% pentru spaţiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerţul electronic.

Producătorii şi importatorii vor trebui şi să se asigure că greutatea şi volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

ADVERTISING

Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosinţă vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030.

Ele includ ambalajele pentru fructele şi legumele proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente şi băuturi servite şi consumate în cafenele şi restaurante, porţiile individuale (de exemplu, condimente, sosuri, lapte pentru cafea, zahăr), ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri şi pungile de transport din plastic foarte subţire (sub 15 microni).

Consumatorii sunt încurajaţi să reutilizeze ambalajele

Sunt prevăzute obiective specifice în materie de reutilizare pentru 2030 în cazul ambalajelor folosite pentru băuturile alcoolice şi nealcoolice (cu unele excepţii, cum ar fi laptele, vinul, vinul aromatizat sau băuturile spirtoase), ambalajele folosite la transport şi ambalajele de vânzare, precum şi ambalajele grupate.

ADVERTISING

În anumite condiţii, statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerinţe.

Distribuitorii finali de băuturi şi de alimente la pachet vor avea obligaţia de a le oferi consumatorilor opţiunea de a-şi folosi propriul recipient, dar şi de a încerca să propună spre vânzare 10% dintre produsele lor într-un format de ambalaje reutilizabile până în 2030.

Ambalaje reciclabile, o colectare îmbunătăţită a deşeurilor şi reciclare

Potrivit noilor norme, toate ambalajele (cu excepţia celor fabricate din lemn uşor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porţelan şi ceară) vor trebui să fie reciclabile prin îndeplinirea unor criterii stricte.

Măsurile includ şi obiective minime privind conţinutul reciclat al ambalajelor din plastic şi obiective minime de reciclare în funcţie de greutatea deşeurilor de ambalaje.

Până în 2029, 90% din plasticul de unică folosinţă şi din recipientele din metal pentru băuturi (de până la trei litri) va trebui colectat separat (prin sisteme de garanţie-returnare sau prin alte soluţii care asigură îndeplinirea obiectivului de colectare).

Pentru ca acordul să poată intra în vigoare, Consiliul trebuie să îl aprobe oficial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇