Lege pentru libertatea presei din UE, pe agenda Comisiei: Nimeni să nu devină prea important

Lege pentru libertatea presei din UE, pe agenda Comisiei: Nimeni să nu devină prea important
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La Bruxelles se lucrează la un text legislativ care să garanteze independenţa presei din Uniunea Europeană, a declarat miercuri comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Într-o intervenţie video de la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri privind viitorul televiziunilor publice, Breton a declarat: „Lucrăm la Media Freedom Act (legea libertăţii presei – n. red.). Obiectivul acesteia trebuie să fie garantarea independenţei pieţei de presă şi creşterea rezistenţei acesteia”.

„Dorim să acţionăm împotriva oricărui tip de amestec, astfel încât nimeni să nu devină prea important”, a arătat comisarul la evenimentul organizat la Paris de France Televisions. „Dorim să reflectăm la modul de întărire a guvernanţei mijloacelor media publice”.

Potrivit AFP, în UE există o îngrijorare în special în privinţa devierilor observate în Ungaria, în Polonia şi chiar în Cehia.

Comisia Europeană a deschis luni o consultare publică de mare amploare asupra acestui subiect şi a comunicat că „se prevede ca propunerea să fie prezentată de Comisie în trimestrul al treilea din 2022”.

Delphine Ernotte, preşedinta France Televisions, a făcut apel la o mobilizare pentru libertatea presei, care a fost „fragilizată” în ultima vreme.

„În faţa unei groaznice dereglementări mediatice care ne ameninţă democraţiile, noi suntem cel mai bun răspuns pe viitor”, a apreciat ea, referindu-se la televiziunile publice.

Ernotee a atras atenţia şi asupra „emergenţei puternice a reţelelor sociale”, care „închid cetăţenii în bule de gândire clivabile” şi „subminează bazele activităţii jurnalistice”.

Preşedinta a condamnat de asemenea acţiunile anumitor canale de informare continuă care „au devenit canale de opinie, chiar de o singură opinie”. „Or informaţia nu este un conţinut comercial. Informaţia de calitate este valoroasă. Ea permite dezbaterea fără confruntare”, a adăugat ea, susţinând cauza presei publice.

Luni, Eric Zemmour, candidat de extremă dreaptă la preşedinţia Franţei şi fost star al canalului de informaţii CNews, a criticat dur ziariştii. El doreşte în special privatizarea presei audiovizuale de stat. Astfel, după părerea sa, „serviciul public nu va mai scuipa pe contribuabili în fiecare zi la micul dejun”.

„Condamn afirmaţiile sale foarte dure, care incită la ură”, a replicat Ernotte într-un dialog purtat miercuri la postul de radio France Inter.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇