Proiect al UE: Jurnaliștii pot fi spionați, dacă un guvern consideră că este necesar

Proiect al UE: Jurnaliștii pot fi spionați, dacă un guvern consideră că este necesar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un proiect de lege al UE, ale cărui prevederi lasă uşa deschisă spionării jurnaliştilor în numele „securităţii naţionale”, ridică numeroase îngrijorări și critici.

Potrivit proiectului, publicat de Consiliul European, va fi permisă instalarea unor programe spion pe telefoanele jurnaliştilor dacă un guvern consideră că este necesar, scrie The Guardian.

În mod neobișnuit, consiliul nu a organizat o ședință cu miniștrii responsabili cu mass-media înainte de publicarea proiectului.

Europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld, care a supervizat ancheta Parlamentului European cu privire la utilizarea programului de spionaj Pegasus asupra jurnaliștilor și a personalităților publice, a declarat că permisiunea de a spiona presa în interesul securității naționale nu este necesară.

ADVERTISING

“Cred că ceea ce face Consiliul este inacceptabil. Este, de asemenea, de neînțeles. Este de neînțeles dacă sunt serioși în privința democrației”, a spus aceasta.

Primul draft al proiectului, care a fost prezentat inițial de Comisia Europeană pentru a consolida protecția independenței jurnalismului în țările în care aceasta este amenințată, cum ar fi Polonia și Ungaria, includea garanții puternice împotriva utilizării programelor de spionaj.

Proiectul trebuie să fie aprobat de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.

ADVERTISING

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), care are peste 300.000 de membri ai presei din 45 de țări, inclusiv Marea Britanie, i-a acuzat pe liderii UE că nu respectă principiile libertății presei.

EFJ a precizat că acest proiect reprezintă o „lovitură adusă libertății presei” și „ar pune jurnaliştii în pericol mai mult decât sunt deja”.

”A da guvernelor puterea de a instala programe de spionaj pe telefoanele jurnaliştilor din motive de securitate naţională poate provoca un efect de intimidare asupra informatorilor și a altor surse”, a spus Federația.

ADVERTISING

„Știm prea bine cum este folosită abuziv invocarea securității naționale pentru a justifica încălcarea libertății presei”, a adăugat EFJ într-o declarație în care cere Parlamentului European să nu aprobe proiectul.

Dacă proiectul devine lege, și jurnaliştii britanici care lucrează în UE ar fi expuşi riscului să li se supravegheze telefoanele şi computerele.

Anul trecut, serviciile secrete franceze au confirmat că software-ul spion Pegasus a fost găsit pe telefoanele a mai multor jurnalişti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇