Green fact checking-ul săptămânii: Informația că temperaturile din SUA au fost mai ridicate în anul 1936, prin comparație cu 2023, este înșelătoare

Green fact checking-ul săptămânii: Informația că temperaturile din SUA au fost mai ridicate în anul 1936, prin comparație cu 2023, este înșelătoare

Informații de context

Postarea care conține o imagine cu două hărți a fost distribuită de 25.000 de ori în șase săptămâni. Punctele roșii de pe hărți indică orașe cu temperaturi de peste 37°C, iar punctele violet orașe cu temperaturi de peste 43°C. Harta din 1936 arată că SUA sunt acoperite cu puncte roșii și violet, în timp ce harta din 2023 este mai puțin colorată, dând impresia că 1936 a fost anul mai cald.

În anii 1930, Statele Unite au fost afectate de valuri de căldură extremă și de secetă. Vara lui 1936 a fost neobișnuit de caldă atât din cauza unei secete prelungite care a afectat câteva regiuni, cât și a metodelor deficitare de a face agricultură.

ADVERTISING

Încălzirea globală cauzată de activitatea umană crește severitatea și frecvența valurilor de căldură. Numărul de evenimente extreme care ar fi fost în esență imposibile fără criza climatică este în creștere, având un efect catastrofal asupra a sute de milioane de vieți și a nivelului de trai de pe întreaga planetă. Legătura dintre încălzirea globală alimentată de combustibili fosili și valurile de căldură este deja evidentă. Raportul publicat de Grupul Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice susține că „fiecare 0,5°C suplimentar de încălzire globală creează creșteri perceptibile ale intensității și frecvenței temperaturilor extreme calde, inclusiv a valurilor de căldură”. Chiar și fără calcule sau modelări computerizate sofisticate, tiparul este clar: cei mai călduroși ani sunt ultimii opt ani. NASA a raportat că, la nivel global, vara 2023 a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată, iar 2023 este pe cale să devină cel mai cald an din istorie.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ eronate/ înșelătoare

ADVERTISING

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

„Teoria schimbările climatice este o teorie inventată / o criză fabricată”;

„Pământul nu s-a încălzit așa cum au prezis oamenii de știință, motiv pentru care a trebuit să inventeze o nouă teorie falsă”;

„Datele arată că temperaturile globale nu au crescut”.

Evaluarea Green Antifake:

Afirmații false, nesusținute de dovezi științifice. Măsurătorile și concluzia raportului din 2021 al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU arată că, în ultimul deceniu, temperatura Pământului a fost probabil cea mai caldă din ultimii 125.000 de ani. În timp ce valurile de căldură sunt fenomene naturale, acestea sunt agravate de efectele încălzirii globale. În prezent, observăm că aceste valuri apar mai des și sunt mai severe. Schimbările climatice cauzate de activitățile umane au un rol esențial în generarea valurilor de temperaturi extreme din ultimii ani. Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai problematice cu cât folosesc date statistice reale într-un mod selectiv și manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare. Această tehnică este frecvent întâlnită la cei care neagă fenomenul schimbărilor climatic.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – False claim temperatures in US were warmer in 1936

Politifact.com – It’s getting hot in here: the U.S. is warmer now than it was in 1936

Poynter.org – The US was plagued by extreme heat in the 1930s, but it’s warmer now

Theguardian.com – 2023 on track to be the hottest year on record, say scientists


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇