Informații de context
Mai multe articole și postări de pe platformele social media, recent distribuite în spațiul online românesc, prezintă în mod distorsionat și manipulator un studiu științific efectuat în Marea Britanie despre emisiile de metan și protoxid de azot din respirația umană. Aceste postări sunt promovate sub un motto viralizat în spațiul social media românesc: „Tu ești carbonul pe care vor să îl reducă!”
Care sunt faptele?
Autorii studiului au explicat foarte clar că demersul a fost mai degrabă un exercițiu științific, util mai ales pentru anumite măsurători specifice domeniului științelor atmosferice. Contrar știrilor manipulatoare și a dezinformării care a folosit acest articol pentru a promova narațiuni negaționiste și conspiraționiste despre schimbările climatice, autorii studiului au subliniat că dioxidul de carbon nu este relevant pentru această cercetare, deoarece respirația umană este „neutră” în privința emisiilor de carbon. CO2 emis prin respirație face parte din ciclul biologic de pe Pământ și se integrează într-un echilibru natural prin care cantitatea emisă este neutralizată prin cantitatea absorbită. Acest lucru se aliniază cu fotosinteza, procesul prin care plantele transformă lumina soarelui și CO2 în alimentele pe care le consumăm. Carbonul absorbit și carbonul emis se află deci într-o stare de echilibru. Plantele absorb dioxidul de carbon care este emis prin respirația umană, deci „contribuția de CO2 din respirația umană la schimbările climatice este în esență zero”.
Echipa de profesori și cercetători care a lucrat la această cercetare a contextualizat importanța studiului și a descoperirilor. Respirația umană expirată poate conține concentrații de metan și de protoxid de azot, gaze cu efect de seră puternice. Potrivit cercetătorilor, metanul și protoxidul de azot din aerul pe care îl expiră populația Marii Britanii reprezintă până la 0,013% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale țării. Aceste emisii produse prin respirație reprezintă doar 0,05% și, respectiv, 0,1% din totalul de emisii al celor două gaze (metan și protoxid de azot) generate în Marea Britanie. Conform autorilor, contribuția acestor emisii la amprenta colectivă de carbon a țării este foarte mică în comparație cu cea provenită din arderea combustibililor fosili și cea din alte surse majore de emisii. Autorii studiului au transmis și un mesaj clar pentru a evita orice interpretare distorsionată a demersului lor științific: „Dacă doriți să reduceți impactul asupra climei, nu vă ține respirația.”
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturiADVERTISING
„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”;
„Încălzirea globală este o escrocherie a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse/ malefice.”
“Suntem foarte aproape de măsura impunerii unei taxe pe respirație”
Evaluarea noastră:
Fals. Nicăieri în studiul menționat nu este exprimată ideea conform căreia respirația umană ar fi de vină pentru încălzirea globală. Studiul menționat în știrile false este prezentat distorsionat și folosit ca pretext pentru a promova narațiuni false precum cea a inevitabilității impunerii unei „taxe pe respirație” sau a „exterminării populației prin Marea Resetare”. Astfel de abordări fac extrem de mult rău pentru că se diminuează încrederea populației în știință.
Disclaimer!ADVERTISING
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
theconversation.com – We calculated the UK’s greenhouse gas emissions from people breathing out – here’s what we found
journals.plos.org – Measurements of methane and nitrous oxide in human breath and the development of UK scale emissions
climate.mit.edu – Does the carbon dioxide that humans breathe out contribute to climate change?
dailymail.co.uk – Scientists say gases we exhale simply by BREATHING contribute to 0.013% of the UK’s greenhouse gas emissions
factual.ro – FALS | Acest articol din Germania NU susține că respirația dăunează mediului
france24.com – It’s no joke: Across globe, satire morphs into misinformation
veridica.ro – FAKE NEWS: În viitor, oamenii vor fi nevoiţi să plătească pentru a putea respira