Informații de context
O postare de pe Facebook, viralizată recent și în spațiul online românesc, promovează informații eronate ce neagă fenomenul schimbărilor climatice. Postarea care conține aceste informații eronate, cu potențial de inducere în eroare, prezintă un grafic despre „compoziția atmosferei”, și a fost distribuită de peste 1.400 de ori în spațiul social media românesc. Narațiunea promovată de această postare, preluată și redistribuită în diferite forme și postări, este cea potrivit căreia procentul aparent mic de CO2 din atmosfera ar fi o dovadă că, de fapt, fenomenul încălzirii globale este o „minciună”. Se sugerează astfel că procentul de CO2 din atmosfera (0,04%) este un semn că toate măsurile de reducere a amprentei de carbon nu sunt decât planuri malefice de a falimenta economiile naționale, de a vulnerabiliza mediul de afaceri și piața forței de muncă. Postarea prezintă în mod distorsionat anumite date științifice cu scopul de a minimiza importanța factorului uman în provocarea crizei climatice.
Care sunt faptele?
Procentul aparent mic de CO2 din atmosfera Pământului nu este un indicator al impactului asupra climei. Modificarea relativă a concentrației de CO2 în ultimele două secole, care a crescut datorită acțiunii umane, este cea mai semnificativă schimbare pentru climă. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de CO2 din atmosfera cu 50% în mai puțin de 200 de ani.
CO2 ne este atât prieten cât și dușman, fiind esențial pentru viața de pe Pământ, dar numai în cantități foarte limitate. Richard Engelen, director adjunct al Copernicus Atmosphere Monitoring Services (CAMS), serviciul Uniunii Europene (UE) pentru date atmosferice în timp real, a declarat că procentul aparent mic de CO2 din atmosfera Pământului nu este, totuși, un indicator al impactului schimbărilor climatice.
Având în vedere puterea CO2, chiar și creșterile mici sunt substanțiale pentru temperaturile globale. Concentrația de CO2 în atmosfera Pământului a crescut, de la aproximativ 0,028% în 1750 la 0,042% în 2022, potrivit datelor Copernicus.
Activitățile umane au perturbat în mod semnificativ ciclul natural al carbonului prin extragerea combustibililor fosili îngropați îndelung și arderea lor pentru energie, eliberând astfel CO2 în atmosferă. În natură, CO2 este schimbat continuu între atmosferă, plante și animale prin fotosinteză, respirație și descompunere și între atmosferă și ocean prin schimbul de gaze. O cantitate foarte mică de CO2 (aproximativ 1% din rata de emisie din arderea combustibililor fosili) este de asemenea emisă în erupțiile vulcanice. CO2 rezultat suplimentar din arderea combustibililor fosili și defrișări a perturbat echilibrul ciclului carbonului, deoarece procesele naturale care ar putea restabili echilibrul sunt prea lente în comparație cu ritmul cu care activitățile umane adaugă CO2 în atmosferă. Drept urmare, o parte substanțială din CO2 emis de activitățile umane se acumulează în atmosferă, unde o parte din acesta va rămâne timp de mii de ani.
Criza climatică generează vreme extremă pe întreaga planetă. Schimbările climatice, parțial determinate de CO2, au dus deja la îmbolnăviri, decese, fenomene meteorologice extreme și perturbarea sistemelor agricole. Contrar afirmațiilor false sau înșelătoare care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al schimbărilor climatice.
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi
„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.
„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”
„Este vizată distrugerea societăților, economiilor și a națiunilor europene pentru nimic și acest lucru este impus de conducerea globalista a UE.”
„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”.
„Toate măsurile de reducere a amprentei de carbon nu sunt decât planuri malefice de a falimenta economiile naționale, de a vulnerabiliza mediul de afaceri și piața forței de muncă.”
Evaluarea noastră:
Fals. Ponderea aparent mică a CO2 în atmosfera Pământului, în comparație cu alte gaze, nu se traduce printr-un impact nesemnificativ asupra schimbărilor climatice. Dimpotrivă, modificarea relativă a concentrației de CO2 în ultimele două secole, care a crescut datorită acțiunii umane, este cea mai semnificativă schimbare pentru climă. Teza carbonului care nu poate fi dăunător vieții de pe Pământ este falsă. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de CO2 din atmosfera cu 50%, în mai puțin de 200 de ani. Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc unele date științifice, precum procentajul CO2 din atmosferă, într-un mod selectiv și manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare.
Disclaimer!
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
climate.mit.edu – How can such a small amount of carbon dioxide in the atmosphere—only around 420 parts per million—cause so much warming?
royalsociety.org – CO2 is already in the atmosphere naturally, so why are emissions from human activity significant?
Reuters.com – Share of CO2 in the atmosphere not a reflection of its climate impact
Politifact.com – CO2 is only 0.04% of the atmosphere, but a viral video ignores that it’s a major climate threat
Climate.columbia.edu – You Asked: If CO2 Is Only 0.04% of the Atmosphere, How Does it Drive Global Warming?
Climate.nasa.gov – How Do We Know Climate Change Is Real?
Nationalgeographic.com – Why carbon dioxide is both friend and foe
essd.copernicus.org – Global Carbon Budget 2023