Informații de context
Mai multe postări și articole în spațiul online susțin că „nu există consens științific asupra existenței schimbărilor climatice provocate de activitatea umană.” Afirmațiile au apărut în anumite publicații din România și din spațiul online internațional cunoscute pentru distribuirea de informații eronate sau înșelătoare.
Care sunt faptele?
Publicațiile și postările analizate nu oferă dovezi sau trimiteri directe prin hyperlink care să susțină sau să probeze prin dovezi științifice și cercetări validate o asemenea afirmație.
Consensul comunității științifice este că schimbările climatice observabile în acest moment au fost generate prin activitatea umană din ultimele secole, care a dus la eliberarea în atmosferă a unor mari cantități de gaze cu efect de seră. Gaze precum dioxidul de carbon, protoxidul de azot și metanul conduc la captarea căldurii în atmosfera Pământului, încălzind-o și schimbând clima pe termen lung. „Este fără echivoc faptul că activitatea umană a încălzit atmosfera, oceanul și pământul”, se menționează și într-un raport științific IPCC întocmit de experții ONU.
În pofida dovezilor copleșitoare și a consensului științific, mai multe postări de pe rețelele sociale continuă să minimizeze sau chiar să nege rolul determinant al factorului uman în generarea schimbărilor climatice.
Un articol științific din 2021 a evaluat consensul științific asupra schimbărilor climatice, căutând în literatura de profil lucrări cu puncte de vedere sceptice cu privire la încălzirea globală cauzată de factorul uman. După analizarea unui set de 3000 de lucrări, alese aleatoriu din totalul unui număr de 88125 de lucrări pe probleme de climă, publicate după 2012, a reieșit că proporția publicațiilor științifice care susțin teza schimbărilor climatice cauzate de factorul uman depășește 99%.
Cercetătorii au descoperit că schimbările climatice au început acum peste 180 de ani, la începutul Revoluției Industriale. În Raportul de evaluare al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), oamenii de știință din 195 de țări scriu că există tot mai multe dovezi ale unor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi valuri de căldură, precipitații abundente, inundații, secete și cicloni tropicali. În plus, au găsit dovezi ale influenței umane asupra încălzirii globale.
Anomaliile de temperatura pentru luna februarie 1850-2024 (sursa NOAA https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/climate-at-a-glance/global/time-series)
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi eronateADVERTISING
“Schimbările climatice nu există.”
“Schimbările climatice nu sunt cauzate de activitatea umană.”
Evaluarea noastră:
În baza analizei noastre, afirmația conform căreia nu ar exista consens științific asupra existenței fenomenului schimbărilor climatice cauzate de om este falsă. Contrar afirmațiilor false de acest fel care circulă în spațiul online, există un consens covârșitor la nivel mondial în rândul comunității științifice asupra tezei că activitatea umană este factorul determinant al încălzirii globale.
Disclaimer!
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
ipcc.ch – Climate Change 2021: The Physical Science Basis
unfccc.int – About COP28.
news.cornell.edu – More than 99.9% of studies agree: Humans caused climate change
iopscience.iop.org – Greater than 99% consensus on human caused climate change in the peer-reviewed scientific literature
climate.nasa.gov – Scientific Consensus: Earth’s Climate Is Warming
antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Schimbările climatice nu sunt un fenomen natural care datează din erele preistorice
hotnews.ro – Peste 99,99% din studiile științifice sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de om