Informații de context
Incendiul din parcarea Aeroportului Luton s-a răspândit rapid și a provocat prăbușirea acesteia. Se crede că aproximativ 1.200 de vehicule au fost avariate în incendiu, iar planurile de călătorie a zeci de mii de pasageri au fost întrerupte temporar. Incendiul a generat un val de dezinformare pe rețelele sociale, ce denigrează, în absența dovezilor, vehiculele electrice.
Autoritățile locale au confirmat că incendiul din parcarea aeroportului Londra Luton a fost declanșat de o mașină cu alimentare diesel.
Oamenii de știință au constatat că vehiculele electrice iau foc mult mai rar decât cele pe benzină. Un studiu în acest sens a arătat că aproximativ 0,0012% dintre vehiculele electrice de pasageri au luat foc între 2010 și 2023. Prin comparație, mașinile cu motorină și benzină prezintă un risc de incendiu de 0,1%, de peste 80 de ori mai mare decât vehiculele electrice.
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi
„Mașinile electrice sunt nesigure.”
„Guvernele vor să-i oblige pe oameni să folosească vehicule electrice, pentru a-i controla mai bine.”
„Măsurile actuale de combatere a schimbărilor climatice sunt inutile sau urmăresc o agendă ascunsă.”
„Încălzirea globală este o conspirație menită să provoace daune enorme sectorului energetic și societăților occidentale.”
Evaluarea noastră:
Afirmații false ce alimentează narațiuni denigratoare despre vehiculele electrice. Incendiul a fost folosit ca parte a acestor narațiuni împotriva mașinilor electrice și, în același timp, ca argument justificativ pentru continuitatea mașinilor pe baza de combustibili fosili. În ciuda afirmațiilor care circulă pe rețelele sociale, autoritățile locale au confirmat că incendiul din parcarea aeroportului Londra Luton a fost declanșat de o mașină diesel. Mai mult, incendiul nu a afectat deloc zona de parcare cu stații de încărcare pentru vehiculele electrice, respingându-se astfel o prejudecată nefondată despre vehiculele electrice care ar lua foc în timpul încărcării.
Disclaimer!ADVERTISING
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
Afp.com – Luton fire not caused by electric car, emergency services say
Fullfact.org – Fire brigade says Luton Airport car park fire started in diesel vehicle
Standard.co.uk – Do electric cars catch fire? Social media points fingers at EVs for Luton car-park blaze