Informații de context
Mai multe postări de pe rețelele sociale susțin că o creștere a concentrației de CO2 din atmosfera „nu ar fi o problemă”. De exemplu, o astfel de postare pe rețeaua X sugerează că procentul aparent mic de CO2 din atmosfera este un semn că „nu ar trebui să dăm economia peste cap, să creștem prețurile la energie, să lovim în mediul de afaceri și să punem în pericol locurile de muncă, deoarece 0,04% din atmosferă este dioxid de carbon”.
Această narațiune despre concentrația aparent nesemnificativă de CO2 din atmosferă a fost preluată și în România. Mai jos avem un exemplu de titlu al unui astfel de articol publicat online care prezintă în mod distorsionat anumite date științifice cu scopul de a minimiza importanța factorului uman în provocarea crizei climatice. Articolul conține afirmații false precum „dogma conform căreia încălzirea globală este cauzată de activitatea umană, nu are niciun fundament științific” și face referire la „organizațiile științifice globaliste” care ar fi rău intenționate.
NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de dioxid de carbon din atmosfera cu 50% în mai puțin de 200 de ani. Așa cum afirmă și cei de la National Geographic, dioxidul de carbon ne este atât prieten cât și dușman, fiind esențial pentru viața de pe Pământ, dar numai în cantități foarte limitate. Richard Engelen, director adjunct al Copernicus Atmosphere Monitoring Services (CAMS), serviciul Uniunii Europene (UE) pentru date atmosferice în timp real, a declarat că procentul aparent mic de CO2 din atmosfera Pământului nu este, totuși, un indicator al impactului schimbărilor climatice.
Având în vedere puterea CO2, chiar și creșterile mici sunt substanțiale pentru temperaturile globale. Concentrația de CO2 în atmosfera Pământului a crescut, de la aproximativ 0,028% în 1750 la 0,042% în 2022, potrivit datelor Copernicus. Schimbările climatice, care sunt determinate parțial de dioxidul de carbon, au dus deja la îmbolnăvire și deces din cauza fenomenelor meteorologice extreme, perturbarea sistemelor agricole și creșterea ratei îmbolnăvirilor.
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi
„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.
„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”
„Teoria cu schimbările climatice este inventată / o criză fabricată”.
„Este vizată distrugerea societății europene pentru nimic și acest lucru este impus de conducerea UE.”
Evaluarea noastră: Date prezentate distorsionat.
Ponderea aparent mică a CO2 în atmosfera Pământului, în comparație cu alte gaze, nu se traduce printr-un impact nesemnificativ asupra schimbărilor climatice. Dimpotrivă, modificarea relativă a concentrației de CO2 în ultimele două secole, care a crescut datorită acțiunii umane, este cea mai semnificativă schimbare pentru climă. Teza carbonului, care nu poate fi dăunător vieții de pe Pământ, este falsă. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de CO2 din atmosfera cu 50%, în mai puțin de 200 de ani. Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc unele date științifice, precum procentajul CO2 din atmosfera, într-un mod selectiv și manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare.
Disclaimer!
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
Usatoday.com – CO2 is 0.04% of the atmosphere. That doesn’t mean climate change is a ‘hoax’
Reuters.com – Share of CO2 in the atmosphere not a reflection of its climate impact
Politifact.com – CO2 is only 0.04% of the atmosphere, but a viral video ignores that it’s a major climate threat
Climate.columbia.edu – You Asked: If CO2 Is Only 0.04% of the Atmosphere, How Does it Drive Global Warming?
Climate.nasa.gov – How Do We Know Climate Change Is Real?